Κάνε τη μοναξιά φίλη σου!

Όταν δεν μπορείς να την αποφύγεις... χαλάρωσε και απόλαυσέ την. Διάβασε 5 τρόπους.

Γεωργία Κοντού

Η ιδέα και μόνο της μοναξιάς προκαλεί στους περισσότερους από εμάς τρόμο. Όμως, σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Ρος Ρόουζενμπεργκ, όταν είμαστε ψυχικά ισορροπημένοι μπορούμε να βρούμε τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε αυτή την εμπειρία: "Η μοναξιά είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης", εξηγεί ο ειδικός.

Ο τύπος της προσωπικότητάς μας επίσης παίζει ρόλο στο πώς βιώνουμε τη μοναξιά. Οι εσωστρεφείς όχι μόνο την αποδέχονται ευκολότερα, αλλά κάποιες φορές την επιδιώκουν. Οι εξωστρεφείς, από την άλλη, νιώθουν αμήχανα όταν δεν περιβάλλονται από κόσμο. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις είναι φυσιολογικές. 

Μόνο όταν η μοναξιά γίνεται χρόνια και μας καταβάλλει, όταν ανατροφοδοτείται και λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τότε θεωρείται παθολογική και πιθανόν να χρειαστεί η παρέμβαση ειδικού για την αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά, μπορούμε να διαχειριστούμε τις σύντομες, φυσιολογικές περιόδους μοναξιάς. Πώς;

1. Αναρωτήσου ποια είναι τα αίτια που νιώθεις μόνη. Μήπως δεν είσαι στην πραγματικότητα, αλλά το συγκεκριμένο συναίσθημα απορρέει από κάποια δυσάρεστη εμπειρία που είχες ζήσει στο παρελθόν;

2. Βούτα στα βαθιά. Μερικές φορές η ίδια η εμπειρία της μοναξιάς είναι λιγότερο τρομακτική από όσο την είχες φανταστεί. Είναι όπως όταν ετοιμάζεσαι να βουτήξεις στη θάλασσα και φοβάσαι ότι το νερό θα είναι παγωμένο, αλλά τελικά μετά τα πρώτα λεπτά το συνηθίζεις και το απολαμβάνεις. Αν αφεθείς στην εμπειρία, θα διαπιστώσεις ότι και η μοναξιά έχει τις θετικές πλευρές της.

3. Ανακάλυψε τι σου αρέσει να κάνεις. Αν μέχρι σήμερα είχες συνδέσει όλες τις εμπειρίες της ζωής σου με άλλους ανθρώπους, ίσως ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τη χαρά μιας μοναχικής δραστηριότητας, όπως η ζωγραφική, η μουσική ή η προπόνηση για τον επόμενο μαραθώνιο. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις διάφορα χόμπι μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, αλλά μην απογοητευτείς. 

4. Καλλιέργησε πιο στενές σχέσεις. Ακούγεται αντιφατικό, ωστόσο οι σχέσεις που διατηρείς στη ζωή σου (φιλικές, συγγενικές ή ερωτικές) μπορεί να σε θωρακίσουν απέναντι στις στιγμές της μοναξιάς. "Και μόνο η ιδέα ότι υπάρχει κάποιος που νοιάζεται για εσένα και στον οποίο μπορείς να απευθυνθείς αν αισθανθείς την ανάγκη, είναι παρηγορητική", προσθέτει ο Ρόουζενμπεργκ.

5. Βγες από το σπίτι. Όταν νιώθεις μόνη, προσπάθησε να καταπολεμήσεις την παρόρμησή σου να μείνεις κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους. Ακόμη κι αν δεν έχεις παρέα για βόλτα, βγες μόνη και κάνε κάτι που σου αρέσει: Για παράδειγμα πήγαινε σινεμά ή για ψώνια. Και μόνο που θα αλλάξεις παραστάσεις, θα βοηθήσεις την ψυχική σου διάθεση.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares