Το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι ένα ζητούμενο και ένας στόχος για πολλούς ανθρώπους ανεπίτευκτος. Κάποιοι άλλοι όμως έχουν αναπτύξει τόσο πολύ την αυτοεκτίμησή τους που το έχουν φτάσει το θέμα στα άκρα.
Η υπερβολή ποτέ δεν βοήθησε κανέναν και το ξέρεις. Μήπως κι εσύ έχεις υπερεκτιμήσει τις ικανότητές σου; Μήπως μέσα σου πιστεύεις ότι είσαι η καλύτερη και εκπέμπεις ακριβώς αυτή την εικόνα;
Πώς δημιουργείται η υπερβολική αυτοπεποίθηση;
Όταν έχουμε εμπειρία πάνω σε συγκεκριμένο θέμα και κατάσταση, θεωρούμε τους εαυτούς μας γνώστες και ικανούς να το αντιμετωπίσουμε. Δεν πετυχαίνει πάντα.
Επίσης, τείνουμε να απλοποιούμε τα πράγματα, να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα και να το λήγουμε εκεί νομίζοντας ότι κάτι κάναμε. Και τελικά δεν ήταν τόοοσο απλό.
Αποτέλεσμα; Δεν αφήνεσαι στο να αξιολογήσεις σωστά μια κατάσταση, συνεπώς δεν έχεις αντίληψη της πραγματικότητας, δεν βελτιώνεσαι και αφήνεις στάσιμη τη δημιουργικότητά σου.
Τι μπορείς να κάνεις για να έχεις γόνιμη αυτοπεποίθηση;
1.Έχε υπόψιν σου ότι μια επιτυχία που βίωσες στο παρελθόν δεν σου εγγυάται μια τωρινή επιτυχία. Κράτα τα μαθήματα που πήρες αλλά αντιμετώπισε το παρόν ως κάτι καινούριο από το οποίο έχεις μόνο να πάρεις.
2.Να προσπαθείς και να βελτιώνεσαι συνεχώς. Το να επαναπαύεσαι στις δάφνες σου δεν θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς.
3.Μην παίρνεις εύκολα και γρήγορα αποφάσεις. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να εκτιμήσει την κατάσταση.
4.Διατήρησε την αυτοπεποίθησή σου σε επιτρεπτά επίπεδα. Λέγοντας αυτό εννοώ, φυσικά και να πιστεύεις στον εαυτό σου αλλά και στις ικανότητές του για συνεχή εξέλιξη.