5 λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες ζούμε περισσότερο από τους άντρες

Ζήτημα βιολογίας και ψυχολογίας.

Γεωργία Κοντού

"Οι άντρες είναι σε μειονεκτική θέση από βιολογική αλλά και κοινωνική άποψη, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι το θάνατό τους", υποστηρίζει η Μαριάν Λεγκάτο, MD, καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και διευθύντρια ενός ιατρικού ιδρύματος που εστιάζει στις διαφορές μεταξύ των φύλων. Διάβασε λοιπόν γιατί το γυναικείο προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο

1. Τα κορίτσια είναι πιο ανθεκτικά από τη μήτρα ακόμη. Τα αγόρια στο εμβρυακό στάδιο είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και άλλα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια της κύησης με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης διακοπής μιας εγκυμοσύνης.

2. Οι γυναίκες είναι λιγότερο ριψοκίνδυνες. Στις ΗΠΑ, οι τραυματισμοί σε ατυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου για τους άντρες και μόλις την έκτη για τις γυναίκες. Όπως εξηγούν οι νευροεπιστήμονες, ο μετωπιαίος λοβός, περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την υπευθυνότητα και την εκτίμηση των κινδύνων, αναπτύσσεται πιο αργά στα αγόρια.

3. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται αργότερα στις γυναίκες. Βασική αιτία θανάτου και για άντρες και για γυναίκες, τα καρδιακά νοσήματα παρουσιάζονται κατά μέσο όρο μία δεκαετία αργότερα στις δεύτερες. Τι μας προστατεύει; Τα οιστρογόνα που παράγει ο οργανισμός μας μέχρι την εμμηνόπαυση, τα οποία διατηρούν ανθεκτικές και ελαστικές τις αρτηρίες μας.

4. Οι γυναίκες διατηρούν ισχυρότερα κοινωνικά δίκτυα. Οι φίλοι είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα: Όσοι έχουν δυνατότερους κοινωνικούς δεσμούς αντιμετωπίζουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πιο απομονωμένους ανθρώπους, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου Brigham Young. "Οι περισσότεροι άντρες έχουν την τάση να κρατούν μέσα τους το στρες και τις ανησυχίες τους, ενώ οι γυναίκες να τα μοιράζονται με άλλους", όπως εξηγεί η δρ Λεγκάτο. Οι παντρεμένοι άντρες, πάντως, έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους αδέσμευτους.

5. Οι γυναίκες φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους. Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, οι άντρες είναι 24% λιγότερο πιθανό να έχουν επισκεφτεί γιατρό μέσα στον προηγούμενο χρόνο. "Οι άντρες συχνά δείχνουν άρνηση απέναντι στην ασθένεια: υποτιμούν τα συμπτώματα γιατί δεν θέλουν να πάνε σε γιατρό να ανακαλύψουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά", συμπληρώνει η δρ Λεγκάτο.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares