Skip to main content

SINGLES

5 λόγοι για τους οποίους μάς ελκύει ο φόβος

Γιατί βλέπουμε θρίλερ;


Γεωργία Κοντού

1. Μας αποσπά από τις πραγματικές ανησυχίες μας. "Όταν φοβόμαστε, είμαστε απορροφημένοι από το παρόν. Παύουμε να σκεφτόμαστε διαρκώς τι συνέβη χτες ή ποιες υποχρεώσεις έχουμε για αύριο", υποστηρίζει ο δρ Ντέιβιντ Ζαλντ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ.

2. Μας κάνει να νιώθουμε ωραία. Σωστά διάβασες. Καθώς ο φόβος προετοιμάζει το σώμα μας για να αντιδράσει σε μια πιθανή απειλή, διεγείρει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως οι ενδορφίνες, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη. Μόλις υποχωρήσει ο φόβος, αυτές οι ορμόνες μάς αφήνουν μια αίσθηση ευεξίας και ανακούφισης, όπως νιώθουμε για παράδειγμα μετά από ένα extreme σπορ.

3. Ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας. Όταν ταυτιζόμαστε με τους ήρωες ενός θρίλερ, νιώθουμε ότι τα βγάζουμε πέρα εμείς οι ίδιοι σε μια δύσκολη κατάσταση όπως η επίθεση από ζόμπι ή η μάχη με δαίμονες σε ένα στοιχειωμένο σπίτι. Έτσι, αισθανόμαστε ότι γινόμαστε κι εμείς... ήρωες.

4. Προκαλεί "εθισμό". Οι εκρήξεις ντοπαμίνης και αδρεναλίνης που πυροδοτεί ο φόβος μάς κάνουν να νιώθουμε τόσο όμορφα, που τις επιζητάμε ξανά και ξανά. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα που για κάποιους οι ταινίες τρόμου είναι το αγαπημένο τους κινηματογραφικό είδος ή που μερικοί ανυπομονούν για την επόμενη φορά που θα κάνουν snowboard σε μια απότομη πλαγιά.

5. Μας φέρνει πιο κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Εμπειρίες όπως το τρενάκι του τρόμου σε ένα λούνα παρκ δένουν μια οικογένεια ή παρέα, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο δρ Μάρτζι Κερ. "Με τα άτομα που αντιμετωπίζουμε τέτοιες προκλήσεις αναπτύσσουμε δυνατότερους δεσμούς και ισχυρότερες αναμνήσεις", προσθέτει. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι μπορεί να μπερδέψουμε τις έντονες συγκινήσεις μιας τρομακτικής εμπειρίας με την ερωτική έλξη. Γι' αυτό, στο επόμενο ρομαντικό ραντεβού σου προσκάλεσέ τον να δείτε μαζί τον "Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες".

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαίρη Μηνά: Όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που εντυπωσίασε ως Πρωθιέρεια

Το θέατρο, ο έρωτας με τον Μιχάλη Σαράντη και η μητρότητα

FASHION RADAR

Η Salma Hayek συνδυάζει αστράφτει σε μια ιταλική βραδινή έξοδο

Εντυπωσίασε στη Βενετία με μια λαμπερή εμφάνιση

CELEBS

Κατερίνα Λιόλιου: H ηλικία και οι καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων της

Η εμφάνιση με πράσινο φόρεμα- κιμονό και σανδάλια