Skip to main content

SINGLES

Ναι, το επιβεβαιώνει και η επιστήμη: το αναμμένο τζάκι μάς χαλαρώνει!

Δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.


Γεωργία Κοντού

Όλοι ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι λίγες εμπειρίες είναι τόσο απολαυστικές όσο μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά μπροστά σε αναμμένο τζάκι. Τα αίτια μπορούν να αναζητηθούν σε προϊστορικές περιόδους, όταν η φωτιά μάς προστάτευε όχι μόνο από το κρύο αλλά και από τα άγρια ζώα, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Λιν του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Γύρω από την εστία, ο άνθρωπος των σπηλαίων χαλάρωνε και ανέπτυσσε κοινωνικούς δεσμούς, όπως εξηγεί ο ανθρωπολόγος σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Evolutionary Psychology”.

Σε πείραμα που διεξήγαγε ο ειδικός, 226 ενήλικες παρακολούθησαν ένα βίντεο που έδειχνε ένα αναμμένο τζάκι. Όπως διαπίστωσε ο δρ Λιν, όσο περισσότερη ώρα απόλαυσαν το θέαμα οι εθελοντές, τόσο περισσότερο έπεσε η αρτηριακή τους πίεση. Επιπλέον, όσο περνούσε η ώρα φάνηκαν να γίνονται πιο κοινωνικοί. Ο άνθρωπος της προϊστορικής εποχής, όπως πιστεύει ο επιστήμονας, είχε συνδέσει τα ερεθίσματα της εστίας -τις φλόγες της φωτιάς, τους ήχους από τα προσανάμματα που καίγονται, τη ζεστασιά και τη μυρωδιά του καμένου ξύλου- με την ηρεμία και τους κοινωνικούς δεσμούς, συσχετισμοί που κληροδοτήθηκαν από γενιά σε γενιά και επιβίωσαν μέχρι τις μέρες μας. Ωστόσο, παρά την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει το αναμμένο τζάκι στην ψυχολογία μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αρνητικές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία. Γι' αυτό άναψέ το με μέτρο, ειδικά αν ζεις σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ