Skip to main content

SINGLES

3 τρόποι να ελέγξεις τα έξοδά σου στις γιορτές

Για να μην παρασυρθείς.


Γεωργία Κοντού

Στις γιορτές πάντα προκύπτουν δαπάνες που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τον προϋπολογισμό μας, ειδικά αν αυτός είναι πολύ περιορισμένος... Πώς θα οργανώσεις σωστά τα οικονομικά σου έστω και την τελευταία στιγμή, ώστε η νέα χρονιά να μη σε βρει άφραγκη (ή, ακόμη χειρότερα, καταχρεωμένη);

1. Δώσε προτεραιότητες. Καταρχάς υπολόγισε πόσα έξοδα κάνεις κάθε μήνα που θα μπορούσες ίσως να αποφύγεις αυτή την περίοδο, όπως φαγητό έξω, αγορές ρούχων και καλλυντικών και βενζίνη (ενώ έχεις την επιλογή των ΜΜΜ). Στη συνέχεια, μείωσε όσα μπορείς και μετακίνησε το μπάτζετ που θα εξοικονομήσεις σε αναπόφευκτες δαπάνες των γιορτών, όπως τα δώρα στα παιδιά σου ή ένα ρεβεγιόν στο σπίτι.

2. Κάνε λίστα με όλες τις εκκρεμότητες. Βάλε κάτω και υπολόγισε όλα όσα έχεις προβλέψει ότι θα ξοδέψεις σε δώρα, τραπέζια στο σπίτι και ταξίδια. Όσον αφορά τα ταξίδια, μην παραλείψεις να προσθέσεις στη λίστα, εκτός από τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής, και τα χρήματα που υπολογίζεις να ξοδέψεις στον προορισμό σου π.χ. για φαγητό ή τοπικές μετακινήσεις. Ίσως χρειαστεί να κάνεις περικοπές σε έναν τομέα για να μην αναγκαστείς να διαγράψεις εντελώς από τη λίστα σου κάποιον άλλο.

3. Μείωσε έξυπνα τα έξοδά σου. Με την κρίση, μάλλον θα έχεις ήδη αρχίσει να εφαρμόζεις κάποια tips οικονομίας. Στις γιορτές όμως θα χρειαστεί να κάνεις το κάτι παραπάνω:

-Αν σου το επιτρέπει η άδειά σου, το ταξίδι που σκέφτεσαι να κάνεις προγραμμάτισέ το για τις ενδιάμεσες ημέρες των γιορτών -π.χ. στις 27-28/12 και όχι ανήμερα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς- όταν μπορεί να βρεις οικονομικότερα εισιτήρια και ξενοδοχεία.

-Σε ένα ανεπίσημο γεύμα στο σπίτι, εφάρμοσε το σύστημα του "ρεφενέ": ζήτησε από τους φίλους ή τα αδέρφια σου να φέρει ο καθένας ένα διαφορετικό πιάτο. Έτσι, και τα έξοδά σου θα μειώσεις και το μενού θα αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον.

-Δοκίμασε να φτιάξεις μόνη σου τα στολίδια του δέντρου αλλά και τα δώρα των φίλων σου. 

-Αναζήτησε προσφορές για φαγητό έξω, ξενοδοχεία, θεραπείες spa κ.λπ. σε ιστοσελίδες με κουπόνια και κάνε ένα οικονομικό δώρο στον εαυτό σου ή στους αγαπημένους σου.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός