Το αίσθημα του φόβου στο άκουσμα του κορωνοϊού

Ναι μπορείς να το διαχειριστείς

Κωνσταντίνα Κύρκου

Η σημερινή πραγματικότητα αποτελεί μια κατάσταση πρωτοφανή και φαινομενικά δύσκολη, αφού όπως πληροφορούμαστε συνεχώς από ειδικούς (και μη δυστυχώς!) η ανθρωπότητα απειλείται σημαντικά από την πανδημία του Covid-19. Ο φόβος που αισθάνεσαι στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης είναι απόλυτα φυσιολογικός, όχι όμως και δικαιολογημένος, στις περιπτώσεις που σε κυριεύει, σε ακινητοποιεί και σε οδηγεί στον πανικό.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αίσθημα του φόβου μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας, αρκεί φυσικά να είμαστε σε θέση να τον ελέγξουμε.

Σημαντικό στην προσπάθεια διαχείρισης του φόβου είναι πρώτα η αποδοχή του και έπειτα η αντιμετώπιση του. Το να φοβάσαι κάτι δεν σε κάνει δειλό, ούτε άτολμο. Αντιθέτως, όταν παραδέχεσαι τους φόβους σου, μπορείς και να τους καταπολεμήσεις αφού έχεις ξεκαθαρίσει ποιοι είναι αυτοί.  Τώρα είναι η ευκαιρία σου να διαχειριστείς τον παράλογο και μη παραγωγικό φόβο των τελευταίων εξελίξεων. Μην το αφήνεις για αύριο!

 

 

1) Σκέψου το τώρα και άφησε το μετά, στο μέλλον. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ακολουθήσεις για να εξισορροπήσεις τον φόβο σου είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι τι θα γίνει μετά κάνοντας σενάρια με τον εαυτό σου. Όπως φαίνεται κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να γίνει αύριο, αφού οι εξελίξεις αλλάζουν συνεχώς. Δουλειά σου είναι να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει τώρα και να δράσεις αναλόγως για το σήμερα.

2) Ενημερώσου σωστά και με μέτρο. Είναι σημαντικό να κρατάς τον εαυτό σου ενήμερο για την πορεία τον πραγμάτων, όμως πρόσεχε μην γίνεις ευκολόπιστη με όσα ακούς και διαβάζεις. Η παραπληροφόρηση είναι και αυτή ένας «ιός» που βρίσκεται σε έξαρση ειδικά εν μέσω κρίσεων.

 

 

3) Κράτησε τον εαυτό σου ενεργό στην καθημερινότητα. Αθλήσου, διάβασε, άκου μουσική και επανέλαβε! Κάθε μέρα. Ασχολήσου με πράγματα δημιουργικά που σε βοηθούν να χαλαρώσεις.

4) Καταγραφή ημερολογίου: Θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα να ξεκινήσεις να γράφεις αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που αισθάνεσαι, αυτά που βιώνεις. Με τον τρόπο αυτό, έχεις την ευκαιρία να αποφορτίσεις το συναισθηματικό σου φορτίο και να οδηγηθείς στην λύτρωση.

 

 

5) Η θετική ματιά των πραγμάτων. Ή αλλιώς το μισογεμάτο και μισοάδειο ποτήρι. Επίλεξε να σκέφτεσαι πάντα τα καλά σενάρια των πραγμάτων. Να βλέπεις τα θετικά σημεία της κατάστασης και να παραμένεις αισιόδοξη για την συνέχεια.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares