Show me the money χωρίς άγχος

Να πως θα αντιμετωπίσεις το οικονομικό στρες

Κωνσταντίνα Κύρκου

 

Τα οικονομικά ζητήματα ή και γενικότερα η επαφή με τα χρήματα, αποτελεί μια αγχώδη διαδικασία για πολλούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον στην προκειμένη φάση, που μετά από μια σημαντική υγειονομική κρίση, τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ ρευστά ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που μένουν χωρίς δουλειά, άρα και χωρίς εισόδημα. Η διαρκής ανησυχία για να καταφέρεις να εξισορροπήσεις τα έσοδα με τα έξοδα σου, προκαλεί ανεπανόρθωτο στρες στην ψυχοσύνθεση σου. Είτε σε παρηγορεί αυτό, είτε όχι, να είσαι σίγουρη πως δεν αντιμετωπίζεις μόνο εσύ οικονομικά προβλήματα, αφού όλο και περισσότεροι βρίσκονται (δυστυχώς) σε αυτή την θέση. Το πρώτο βήμα για να καταφέρεις να βγεις από το αδιέξοδο που συχνά σε οδηγούν οι αρνητικές σκέψεις επι του θέματος, είναι να είσαι ειλικρινής με το τι συμβαίνει γύρω σου. Το οικονομικό πρόβλημα είναι πραγματικότητα, άρα πρέπει να συμπεριφερθείς αναλόγως με καθαρό μυαλό, απαλλαγμένο από περιττά άγχη.

 

 

Σκέψου το παρόν. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα είναι το παρόν, οπότε δεν έχει νόημα να προσπαθείς να «ελέγξεις» τα οικονομικά σου μακροπρόθεσμα. Σαφώς και δεν θα προβείς σε ενέργειες που θα σε βαραίνουν οικονομικά όλη σου την ζωή, όμως το να σκέφτεσαι συνέχεια τι θα συμβεί με τα οικονομικά σου μελλοντικά, δεν έχει ουσία. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατηγορείς τον εαυτό σου για λάθη του παρελθόντος, αφού τα αναγνωρίζεις και δεν πρόκειται να τα επαναλάβεις. Εστίασε στις δαπάνες του σήμερα, μειώνοντας τις πιθανότητες μελλοντικών απωλειών.

Αντιμετώπισε την κατάσταση τώρα. Ακούγεται δύσκολο, όμως οφείλεις να το κάνεις. Άνοιξε τους λογαριασμούς σου, απάντησε σε κλήσεις και emails που σχετίζονται με χρηματικές υποχρεώσεις. Το μεγαλύτερο λάθος εδώ είναι να προσποιηθείς  πως δεν υπάρχουν. Μόνο έτσι θα αντιληφθείς το μέγεθος του προβλήματος και θα δράσεις αναλόγως. Η συζήτηση του προβλήματος με αγαπημένα και έμπιστα πρόσωπα θα σε βοηθήσει να βρεις μια λύση, αφού το άγχος πολλές φορές μπλοκάρει την σκέψη.

 

 

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Σε εσένα πρέπει να λες πάντα την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι. Κάνε έναν γενικό έλεγχο των εσόδων σου και των εξόδων σου και δες που υπάρχει το πρόβλημα. Ξοδεύεις πολλά σε πραγματικά περιττές αγορές; Μείωσε αυτές τις δαπάνες, ώστε να είσαι σε θέση να πληρώσεις το ενοίκιο ή το αυτοκίνητό σου. Φρόντισε να ελέγχεις συχνά τι πληρώνεις για τα «βασικά» σου έξοδα, ώστε αυτά να μην υπερβαίνουν τα έσοδα. Όταν έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου, αμέσως ανακτάς την χαμένη αυτοπεποίθηση που λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για να αντιδράσεις.

Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες στιγμές που ανησυχείς, όμως να θυμάσαι ότι η υπερβολή σε οδηγεί στην αδράνεια. Πίστεψε στις δυνάμεις σου και θα τα καταφέρεις!

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares