Όταν οι γύρω σου σε επηρεάζουν αρνητικά

Να γιατί πρέπει να το σταματήσεις εδώ και τώρα

 

Κωνσταντίνα Κύρκου

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που έτυχε να ξεκινήσεις την ημέρα σου με όρεξη και καλή διάθεση και ένα συμβάν τα ανέτρεψε όλα μέσα σε μια στιγμή. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά φυσιολογικό όταν μας τυχαίνει μια στραβή και προς στιγμήν μας αναστατώνει. Το ζητούμενο όμως είναι όταν αυτή η στραβή δεν έχει συμβεί σε εμάς τους ίδιους αλλά στους ανθρώπους γύρω μας και εμείς άθελά μας επηρεαζόμαστε από αυτούς. Εν μέρη είναι φυσιολογικό να επηρεαστείς σε ένα βαθμό από το πρόβλημα κάποιου φίλου ή μέλους της οικογένειάς σου, όμως υπάρχει σημαντική διαφορά αναμεσά σε εκείνους που σε επηρεάζουν πρόσκαιρα και δεν το βάζουν κάτω, παλεύοντας να λύσουν το πρόβλημά τους και σε εκείνους που και πάλι σε επηρεάζουν, όμως τα αρνητικά τους συναισθήματα είναι κάπως υπερβολικά πολλά. Δυστυχώς, η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, είναι αρκετά συνηθισμένη και έχει την δύναμη να σε καταβάλλει ψυχολογικά περισσότερο και από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αναμφίβολα είναι σημαντικό να μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από τον αρνητισμό, ειδικά όταν πηγή αυτού είναι τα προβλήματα άλλων ανθρώπων, που έρχονται σαν έξτρα προσθήκη στα προσωπικά σου ζητήματα. Ασφαλώς αυτό δεν σχετίζεται με την συμπόνια και την ευσπλαχνία που μπορεί να αισθάνεσαι για εκείνους. Όμως για να προστατέψεις την θετική σου ενέργεια αλλά και τον αισιόδοξο κόσμο σου την επόμενη φορά που θα βρεθείς με «δυσάρεστους» ανθρώπους, ρίξε μια ματιά στις ακόλουθες συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Τοποθέτησε όρια. Είναι αρκετά σημαντικό να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν χρειάζεται να τα παίρνεις όλα προσωπικά και ειδικά όταν αυτά δεν σε αφορούν άμεσα. Οριοθέτησε την σφαίρα επιρροής σου, απομακρύνοντας οτιδήποτε δεν σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Θυμήσου πως η γνώμη των άλλων δεν είναι ποτέ πιο σημαντική από την δική σου.

Διαχειρίσου την συναισθηματική φόρτιση. Ακόμα και αν δεν ανήκεις στους υπερευαίσθητους, μπορείς να καταβληθείς ψυχολογικά από τα αρνητικά συναισθήματα των γύρων σου. Για να καταφέρεις να διαχειριστείς την συναισθηματική φόρτιση, φρόντισε να απομακρυνθείς από την πηγή που σου προκαλεί αρνητισμό. Επίλεξε ένα μέρος που σε αναζωογονεί ή φρόντισε να καταναλώσεις ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες.

 

 

Προετοιμάσου από πριν για αυτή την συναναστροφή. Όταν γνωρίζεις από πριν πως κάποιες ώρες της ημέρας θα χρειαστεί να τις περάσεις με ένα όχι και τόσο ωφέλιμο περίγυρο, φρόντισε να έχεις προετοιμαστεί από πριν για αυτό που σε περιμένει, ώστε να μην σε επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό.

Αναζήτησε θετικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Μετά από μια συνάντηση που σε βαραίνει ψυχολογικά, απευθύνσου σε εκείνο το φίλο που βλέπει μόνο την θετική πλευρά των πραγμάτων και έχει να πει πάντα κάτι καλό για τους γύρω του. Η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι τα μόνο συναισθήματα που θα σε βγάλουν από το αδιέξοδο του αρνητισμού.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares