Το μυστικό για να σταματήσεις να είσαι υπερβολικά ντροπαλή

Why so shy;

Κωνσταντίνα Κύρκου

Μπορεί η ντροπαλότητα να είναι στοιχείο που συναντάται αρκετά συχνά στα παιδιά, όμως και εμείς οι ενήλικες δεν πάμε πίσω. Σαφώς το να είσαι ντροπαλή δεν αποτελεί πρόβλημα, μέχρι το σημείο που δεν δημιουργεί προβλήματα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σου ζωή. Εύκολα ορισμένες συμπεριφορές μπορούν να παρερμηνευτούν ως συστολή, όπως το να είσαι ένα ήρεμο και διακριτικό άτομο ή απλώς εσωστρεφής. Αν όμως αισθάνεσαι άσχημα ή συνεχώς αγχώνεσαι για το πως θα ανταποκριθείς στις κοινωνικές σου υποχρεώσεις και έρχεσαι σε δύσκολη θέση και αμηχανία, τότε μάλλον η ανασφάλεια αυτή σε οδηγεί σε λάθος μονοπάτια, καταλήγοντας να κλείνεσαι στον εαυτό σου από φόβο και ντροπή. Μήπως είναι ώρα να το αντιμετωπίσεις, ακολουθώντας μικρά και σταθερά βήματα, αποκτώντας την αυτοπεποίθηση που σου αξίζει;

Step1: Σταμάτα να σκέφτεσαι πως οι γύρω σου θα σε αξιολογούν πάντα αρνητικά. Είναι λάθος να βασίζεσαι στην γνώμη των άλλων, πόσο μάλλον όταν αυτή δεν ταιριάζει με αυτό που πραγματικά είσαι. Θυμήσου πως οι περισσότεροι εστιάζουν στο τι λένε και τι κάνουν οι ίδιοι, αφήνοντας στην άκρη τους υπόλοιπους.

 

 

Step2: Αναγνώρισε τα προτερήματα σου και δείξε τους τον απαιτούμενο σεβασμό. Μην φοβάσαι να αισθανθείς σιγουριά για κάτι που γνωρίζεις καλά, ούτε πάλι να ξεχνάς όλα αυτά τα θετικά στοιχεία που σε αντιπροσωπεύουν. Και κυρίως απαλλάξου από τις υπερβολικές απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου.

Step3: Μην συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με τους άλλους. Όχι δεν είναι οκ να θεωρείς πως οι γύρω σου είναι πάντα καλύτεροι από εσένα. Όταν αναγνωρίσεις πραγματικά τις δίκες σου καλές πτυχές, τότε θα καταλάβεις πως όλοι έχουν τις αδυναμίες τους.

 

 

Step4: Απαλλάξουν από το περιττό άγχος σε καταστάσεις που σου προκαλούν ντροπή. Σκέψου πως κανείς δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο που αισθάνεσαι εκείνη την στιγμή αν δεν μιλήσεις γι’ αυτό, όποτε ηρέμησε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι περισσότερο. Βρες έναν τρόπο να ξεφεύγεις από τέτοιου είδους συναισθήματα, απασχολώντας το μυαλό σου με κάτι δημιουργικό. Για παράδειγμα, τραγούδησε από μέσα σου το ρεφρέν από το αγαπημένο σου κομμάτι, όταν φοβάσαι πως θα έρθεις σε αμηχανία.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares