Πιο καλή η μοναξιά...

Για την ήρεμη δύναμη της εσωστρέφειας γράφει η Susan Cain στο βιβλίο της "Quiet".

Γεωργία Κοντού

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει τελευταία είναι το "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking" της Σούζαν Κέιν, για την εξύψωση του ιδανικού της εξωστρέφειας και την υποτίμηση της εσωστρέφειας στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον δυτικό –κυρίως κόσμο. Από την παιδική ηλικία μας, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας, οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι ο ιδανικός μαθητής είναι εξωστρεφής. Οι παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλουν παιδιά-πρότυπα με την άνεση ενός ροκ σταρ, όπως η Χάνα Μοντάνα. 

Όταν μεγαλώνουμε, καλούμαστε να εργαστούμε σε χώρους δίχως διαχωριστικά πάνελ, για προϊσταμένους που εκτιμούν πάνω απ’ όλα το πνεύμα συνεργασίας μας. Ανάλογα και στον επιστημονικό κόσμο, οι επιστήμονες που παίρνουν επιδοτήσεις είναι συνήθως άτομα με μεγάλη αυτοπεποίθηση – συχνά με υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ακόμη και στις τέχνες, ένας εικαστικός που θα λάμψει με την παρουσία του στα εγκαίνια της έκθεσής του είναι πιθανότερο να εξασφαλίσει μια γκαλερί. Οι συγγραφείς, οι κατεξοχήν εσωστρεφείς καλλιτέχνες, πιέζονται συχνά από τους μάνατζέρ τους να εμφανιστούν σε τηλεοπτικά πάνελ.

Οι εσωστρεφείς, σύμφωνα με την Κέιν, γνωρίζουν καλά ότι οι προκαταλήψεις ενάντια στους ήσυχους ανθρώπους μπορούν να δημιουργήσουν βαθιά ψυχικά τραύματα. Αν είσαι εσωστρεφής, μπορεί ως παιδί να άκουγες τους γονείς σου να απολογούνται για την ντροπαλότητά σου. Στο σχολείο, μπορεί να σε ενθάρρυναν να “βγεις  από το καβούκι σου"– μια ατυχής έκφραση, που παραβλέπει το γεγονός ότι όπως για κάποια ζώα το καβούκι έχει χρησιμότητα, το ίδιο ισχύει και για ορισμένους ανθρώπους. Ακόμη και τώρα, που είσαι ενήλικας, ίσως αισθάνεσαι άγχος όταν αρνείσαι μια πρόσκληση για δείπνο για να μείνεις σπίτι να διαβάσεις ένα βιβλίο. Ή ίσως θα σου άρεσε να μπορούσες να καθίσεις μόνη σε ένα εστιατόριο δίχως βλέμματα συμπόνοιας από τους γύρω. Ή ίσως σού έχουν πει αρκετές φορές ότι είσαι “στον κόσμο σου", μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά για τους ήσυχους και εγκεφαλικούς τύπους. Υπάρχει όμως και μια άλλη περιγραφή για τέτοιους ανθρώπους: στοχαστικοί.

Αξίζει να διαβάσεις το βιβλίο της Κέιν. Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις περισσότερο τους γύρω σου και, ενδεχομένως, τον εαυτό σου.

To "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking" κυκλοφορεί στα αγγλικά από τις εκδόσεις "Crown Publishers" και θα το βρεις στο Amazon.com.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares