Νέα έρευνα: Το κουτσομπολιό κάνει καλό

Μήπως ήρθε η στιγμή να το απενοχοποιήσουμε;

Γεωργία Κοντού


Το κουτσομπολιό θεωρείται μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, που μπορεί να συνοδεύεται από ενοχές κάθε φορά που ενδίδουμε σε αυτήν. Κι όμως, όπως παρατήρησε μια ομάδα ερευνητών, τελικά δυναμώνει τους δεσμούς μιας κοινότητας και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.

Είναι μάλιστα περισσότερο διαδεδομένο από όσο ίσως φανταζόμαστε: Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 14% των συζητήσεων που κάνουμε καθημερινά ανήκουν στην κατηγορία του κουτσομπολιού – ακόμα και όταν αυτή περιλαμβάνει «κουβεντούλα» στο Messenger και όχι το ανελέητο «θάψιμο», π.χ., ενός συγγενή ή συναδέλφου.

«Το κουτσομπολιό είναι μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας που συχνά παρεξηγείται» επιβεβαιώνει και ο Έσιν Τζόλι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο νευροεπιστήμης Computational Social Affective Neuroscience Laboratory (COSAN) και προσθέτει: «Πέρα από την τυπικά αρνητική ερμηνεία του, μπορεί να είναι ένα μέσο κοινωνικής και ουσιαστικής αλληλεπίδρασης».

Ο Τζόλι, μαζί με τον συνεργάτη του Λουκ Τσανγκ στην προσπάθεια να καταλάβουν γιατί αφιερώνουμε τόσο χρόνο στο κουτσομπολιό σχεδίασαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι όπου συμμετείχαν ομάδες εθελοντών. Οι εθελοντές μέσα από αυτό βρέθηκαν σε δίλημμα ανάμεσα στα εγωιστικά συμφέροντα και το ομαδικό πνεύμα. Στη διάρκεια του παιχνιδιού είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, ιδιωτικά, με άλλους παίκτες, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τη συμπεριφορά των υπόλοιπων στο παιχνίδι.

Τα ευρήματα (Current Biology) καταδεικνύουν ότι το κουτσομπολιό είναι μια «πλούσια, πολύπλευρη μορφή επικοινωνίας» με πολλαπλές κοινωνικές λειτουργίες. Μάλιστα όσοι εθελοντές συνομίλησαν με συμπαίκτες τους ένιωσαν πιο έντονα μέχρι το τέλος του παιχνιδιού ότι είχαν χτίσει κοινωνικές σχέσεις. «Με την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους μέσα από το κουτσομπολιό, καλλιεργούμε σχέσεις» επιβεβαίωσε και ο Τσανγκ. «Το κουτσομπολιό ενέχει εμπιστοσύνη και διευκολύνει τη δημιουργία ενός κοινωνικού δεσμού που με την περαιτέρω επικοινωνία ενισχύεται ακόμα περισσότερο».

Όλα αυτά έδειξαν ότι το κουτσομπολιό δεν πρέπει να απορρίπτεται σαν «χάσιμο χρόνου». «Είναι χρήσιμο γιατί μας βοηθάει να μαθαίνουμε μέσα από τις εμπειρίες των άλλων και, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο» καταλήγει ο Τζόλι.

Κεντρική φωτό: S O C I A L . C U T / Unsplash

Εσωτερική φωτό: Ben White / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares