Skip to main content

SINGLES

Νέα έρευνα: Το κουτσομπολιό κάνει καλό

Μήπως ήρθε η στιγμή να το απενοχοποιήσουμε;


Γεωργία Κοντού


Το κουτσομπολιό θεωρείται μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, που μπορεί να συνοδεύεται από ενοχές κάθε φορά που ενδίδουμε σε αυτήν. Κι όμως, όπως παρατήρησε μια ομάδα ερευνητών, τελικά δυναμώνει τους δεσμούς μιας κοινότητας και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.

Είναι μάλιστα περισσότερο διαδεδομένο από όσο ίσως φανταζόμαστε: Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 14% των συζητήσεων που κάνουμε καθημερινά ανήκουν στην κατηγορία του κουτσομπολιού – ακόμα και όταν αυτή περιλαμβάνει «κουβεντούλα» στο Messenger και όχι το ανελέητο «θάψιμο», π.χ., ενός συγγενή ή συναδέλφου.

«Το κουτσομπολιό είναι μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας που συχνά παρεξηγείται» επιβεβαιώνει και ο Έσιν Τζόλι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο νευροεπιστήμης Computational Social Affective Neuroscience Laboratory (COSAN) και προσθέτει: «Πέρα από την τυπικά αρνητική ερμηνεία του, μπορεί να είναι ένα μέσο κοινωνικής και ουσιαστικής αλληλεπίδρασης».

Ο Τζόλι, μαζί με τον συνεργάτη του Λουκ Τσανγκ στην προσπάθεια να καταλάβουν γιατί αφιερώνουμε τόσο χρόνο στο κουτσομπολιό σχεδίασαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι όπου συμμετείχαν ομάδες εθελοντών. Οι εθελοντές μέσα από αυτό βρέθηκαν σε δίλημμα ανάμεσα στα εγωιστικά συμφέροντα και το ομαδικό πνεύμα. Στη διάρκεια του παιχνιδιού είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, ιδιωτικά, με άλλους παίκτες, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τη συμπεριφορά των υπόλοιπων στο παιχνίδι.

Τα ευρήματα (Current Biology) καταδεικνύουν ότι το κουτσομπολιό είναι μια «πλούσια, πολύπλευρη μορφή επικοινωνίας» με πολλαπλές κοινωνικές λειτουργίες. Μάλιστα όσοι εθελοντές συνομίλησαν με συμπαίκτες τους ένιωσαν πιο έντονα μέχρι το τέλος του παιχνιδιού ότι είχαν χτίσει κοινωνικές σχέσεις. «Με την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους μέσα από το κουτσομπολιό, καλλιεργούμε σχέσεις» επιβεβαίωσε και ο Τσανγκ. «Το κουτσομπολιό ενέχει εμπιστοσύνη και διευκολύνει τη δημιουργία ενός κοινωνικού δεσμού που με την περαιτέρω επικοινωνία ενισχύεται ακόμα περισσότερο».

Όλα αυτά έδειξαν ότι το κουτσομπολιό δεν πρέπει να απορρίπτεται σαν «χάσιμο χρόνου». «Είναι χρήσιμο γιατί μας βοηθάει να μαθαίνουμε μέσα από τις εμπειρίες των άλλων και, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο» καταλήγει ο Τζόλι.

Κεντρική φωτό: S O C I A L . C U T / Unsplash

Εσωτερική φωτό: Ben White / Unsplash

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;