Skip to main content

SINGLES

Ο γάμος βλάπτει σοβαρά τη γυναικεία υγεία;

Ένα παράξενο εύρημα και πού καταλήγει η επιστήμη.


Γεωργία Κοντού


Σε ένα προβοκατόρικο συμπέρασμα κατέληγε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2019. Στο «Happy Ever After: The Myth of the Perfect Life» ο συγγραφέας του, Πολ Ντόλαν, ισχυριζόταν ότι ο γάμος βλάπτει την υγεία των γυναικών.

Όπως αποδείχθηκε τελικά, σύμφωνα με την Ίσκρα Φιλέβα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο Ντόλαν είχε παρερμηνεύσει ένα επιστημονικό εύρημα. Τελικά όμως ο γάμος είναι ωφέλιμος (και) για τις γυναίκες ή όχι;

Σημασία δεν έχει τόσο ο ίδιος ο γάμος αλλά η ποιότητα της σχέσης, όπως επισημαίνει, όχι απάντεχα, η Φιλέβα. Οι καλές μακροχρόνιες σχέσεις, ανεξαρτήτως αν έχουν επισημοποιηθεί ή όχι, συνδέονται και με την αντρική και με τη γυναικεία ευτυχία – και, συνεπώς, την υγεία. Αλλά ακόμα και αν δεν βρούμε τον έναν και μοναδικό δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, όπως μας διαβεβαιώνει μια βρετανική μελέτη. Το 61% των single γυναικών και το 49% των single αντρών δηλώνουν ευτυχισμένοι, παρά το προσωπικό status τους (ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό).

Υπάρχει λοιπόν κάτι πολύ απλό που μπορούμε να αποκομίσουμε από τα παραπάνω δεδομένα. Το γνωρίζουμε ήδη βέβαια, αλλά δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι το εφαρμόζουμε: Αν νιώθουμε ότι βρήκαμε το έτερον ήμισυ, δεν πρέπει να διστάσουμε να διασχίσουμε παρέα το κατώφλι της εκκλησίας ή του δημαρχείου. Αν όμως δεν το έχουμε βρει, ας προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στην κοινωνική πίεση που μας λέει ότι πρέπει, μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία, να παντρευτούμε - «να μπει το νερό στ’ αυλάκι», «να αποκατασταθούμε», «να νοικοκυρευτούμε». Γιατί η απειλή του κοινωνικού στίγματος μπορεί να μας σπρώξει σε έναν αποτυχημένο γάμο.

«Αν ενδιαφερόμαστε στ’ αλήθεια για κάποιον που παραμένει αδέσμευτος, μια καλύτερη στρατηγική, αντί να τον πιέζουμε να παντρευτεί, είναι να σεβαστούμε τις επιλογές του. Αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αποτυχημένων γάμων, καθώς λιγότεροι θα αρχίσουν να παντρεύονται για τους λάθος λόγους» επισημαίνει η ειδικός, η οποία παραθέτει αμερικανικά στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 40-50% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο. Η ίδια συμπληρώνει τα εξής:

«Κάποιοι αδέσμευτοι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά στις διακοπές και τις γιορτές. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Όταν αδειάζουν οι δρόμοι, π.χ. την παραμονή των Χριστουγέννων, αυτοί που δεν έχουν σύντροφο διστάζουν να κυκλοφορήσουν, για να μην τους δει κάποιος έξω μόνους. Όταν οι πόλεις σωπαίνουν, έχουμε την εντύπωση ότι όλοι έχουν μαζευτεί σπίτι με την οικογένειά τους. Αλλά αυτό απέχει από την πραγματικότητα: εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σπίτι μόνοι».

Φωτογραφία: Charlie Foster / Unsplash

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός