5 τρόποι για να διαχειριστείς την αρνητική κριτική

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου...

Αναστασία Τουρούτογλου

Κανείς δεν είναι τόσο τέλειος στα πάντα ώστε να κάνει ό,τι αναλαμβάνει φανταστικά. Οτιδήποτε κι αν έχεις επιλέξει να κάνεις στη ζωή σου, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά, θα έρθουν στιγμές που η κριτική η οποία θα εισπράξεις από τους γύρω σου δεν θα είναι και η καλύτερη. Δεν είναι ευχάριστο και σίγουρα σε κανέναν μας δεν αρέσει όταν μας επισημαίνουν τα στραβά και τις αδυναμίες μας. Μήπως όμως αν προσπαθήσεις να δεις  αλλιώς την κριτική  καταφέρεις τελικά να νιώσεις μέσα από αυτήν περισσότερο δυνατή αντί να αισθανθείς απόρριψη; Aυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις προκειμένου να βγεις πιο παραγωγική από αυτή τη διαδικασία.

1. Μάθε να ξεχωρίζεις τις προθέσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι αν η κριτική είναι καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη. Από αυτή τη διαδικασία θα καταλάβεις αν η κριτική μπορεί να χρησιμεύσει ως συμβουλή ή απλά αν πρόκειται για ζήλια και εμπάθεια, οπότε δεν χρειάζεται να δώσεις σημασία.

2. Κανείς δεν είναι τέλειος. Σε περίπτωση που κάτι έχεις κάνει λάθος, μπορείς απλά να το παραδεχτείς. Κυρίως στον εαυτό σου και στη συνέχεια στους άλλους.

3. Αξιολόγησε τον άνθρωπο που σου κάνει κριτική. Είναι κάποιος που σε νοιάζει η γνώμη του, τον εκτιμάς, τον αγαπάς ή είναι κάποιος ξένος που στην πραγματικότητα δε σε ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη του για εσένα και τις πράξεις σου;

4. Μάθε κάτι από το λάθος σου. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάτσε και σκέψου τις αδυναμίες σου και προσπάθησε την επόμενη φορά να τις διορθώσεις. Σκέψου ότι οι κριτικές σε ενεργοποιούν να γίνεις ακόμα καλύτερη.

5. Γύρνα σελίδα. Μην «πέφτεις» ψυχολογικά. Σκέψου ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Βάλε δυνατά να παίζει το τραγούδι «Σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε» και προχώρα παρακάτω.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares