ΑΥΤΟ είναι το μυστικό για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Γεωργία Κοντού

Ίσως ο εαυτός σου να είναι ο χειρότερος σύμβουλος όταν καλείσαι να πάρεις μια σοβαρή απόφαση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Psychological Science". Όπως παρατήρησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Βατερλό και του Μίσιγκαν, οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι συνήθως σοφότερες όταν δεν αφορούν εμάς. Τι συμβουλεύουν λοιπόν οι ειδικοί; Να προσπαθείς να αποστασιοποιηθείς από ένα πρόβλημα και να το δεις από την οπτική κάποιου άλλου προτού αποφασίσεις πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα οι ψυχολόγοι έθεσαν στους εθελοντές το εξής, υποθετικό ερώτημα: Τι θα έκανες αν μάθαινες ότι απάτησαν εσένα ή τον καλύτερό σου φίλο; Στη συνέχεια, χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της πρώτης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως "εγώ" και "εμένα", ενώ της δεύτερης σε τρίτο πρόσωπο, με λέξεις όπως "αυτός", "εκείνος".

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι τριτοπρόσωπες απαντήσεις χαρακτηρίζονταν από καλύτερη κρίση, καθώς προσέγγιζαν το πρόβλημα από πολλές, διαφορετικές οπτικές και εξέταζαν ένα πλήθος πιθανών λύσεων, ανεξαρτήτως του αν ένας εθελοντής είχε φανταστεί να πέφτει θύμα απιστίας ο ίδιος ή ο καλύτερός του φίλος. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πρέπει να αποφασίσεις π.χ. αν θα τελειώσεις μια σχέση που δεν είσαι σίγουρη ότι σου ταιριάζει ή αν θα αποδεχτείς μια πρόταση για αλλαγή δουλειάς, προσπάθησε να φανταστείς τι θα συμβούλευες ένα φίλο αν ήταν στη θέση σου.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares