Skip to main content

SINGLES

Οι μεγαλύτεροι ενδόμυχοι φόβοι των ναρκισσιστικών ατόμων

Μπορεί να το κρύβουν καλά αλλά και οι ναρκισσιστές φοβούνται, δείτε λοιπόν τα αδύνατά τους σημεία



Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι τρομακτικοί. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι τρομακτικό για έναν ναρκισσιστή; Με τη μάσκα ανωτερότητας , οπότε είναι δύσκολο να το πούμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι φοβούνται πολλά πράγματα. Αν και προσπαθούν να το κρατήσουν μυστικό, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ενδόμυχοι φόβοι τους.

Το να ταπεινωθούν δημοσίως

Το θέμα με τους ναρκισσιστές είναι ότι μισούν την αποτυχία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εγωισμοί τους είναι εύθραυστοι, οπότε αν αποτύχουν μπροστά σε πολλούς ανθρώπους και γελοιοποιηθούν δημόσια, μπορεί να το νιώσουν πολύ πιο έντονα. Το εγώ τους είναι η μόνη πραγματική προστασία τους ενάντια στην ψεύτικη περσόνα που έχουν δημιουργήσει και όταν καταρρέει το προσωπείο τους ενώπιον άλλων, θα δυσκολευτούν να συνέλθουν.

Το να χάσουν τον θαυμασμό του συντρόφου τους

Είναι γνωστό ότι οι ναρκισσιστές θέλουν να τους θαυμάζουν οι σύντροφοί τους – είτε μέσω λεκτικού επαίνου είτε απλώς μέσω γενικής λατρείας. Όταν ένας ναρκισσιστής παρατηρήσει ότι το ενδιαφέρον ή ο ενθουσιασμός του συντρόφου του για εκείνον έχει αρχίσει να μειώνεται, θα προσπαθήσει απελπισμένα να τον ξανακερδίσει. Αυτό μπορεί να το εκδηλώσουν κάνοντας υπερβολικές χειρονομίες για να μην ξεφύγουν εντελώς.

Το να τους ασκήσουν κριτική

Οι ναρκισσιστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επικρίνουν ευθέως τους άλλους ανθρώπους. Αλλά όταν δέχονται κριτική; Τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Η πρώτη τους απάντηση στην κριτική είναι να θυμώσουν και μετά θα υποδυθούν το θύμα. Για την τελική τους πράξη, θα αναστρέψουν την αφήγηση και θα στρέψουν την κριτική σε εσάς, ώστε να μην είναι το άτομο που δέχεται επίθεση. Η χειραγώγηση στα καλύτερά της.

Το να εκτεθούν ή να αποκαλυφθούν

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εντάξει (ή τουλάχιστον έχουν αποδεχτεί) ότι οι άλλοι άνθρωποι θα δουν τα τρωτά σημεία και τις ατέλειές τους. Είσαι άνθρωπος και δεν είσαι τέλειος, αντιμετώπισέ το. Παρόλο που οι ναρκισσιστές έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, γνωρίζουν βαθιά μέσα τους ότι ούτε αυτοί είναι τέλειοι και αυτό τους τρομάζει. Δεν θέλουν να το μάθει κανένας άλλος γιατί όλα όσα έχουν φτιάξει θα καταρρεύσουν.

Το να είναι υπόλογοι

Αυτό έχει επίσης να κάνει με το αίσθημα ευθύνης. Εάν κάποιος ναρκισσιστής θεωρηθεί υπεύθυνος από κάποιον, τότε αυτό σημαίνει ότι η τέλεια εικόνα του δέχεται πλήγμα – με το να πρέπει να δικαιολογήσει τον εαυτό του ή να παραδεχτεί τα λάθη του (δύο πράγματα που μισεί). Είτε πρόκειται για αποφυγή ευθυνών όπως οι δουλειές του σπιτιού είτε το να μη στηρίξουν έναν φίλο, οι ναρκισσιστές δεν θέλουν να ομολογήσουν τις άθλιες πράξεις τους.

Το να τους απορρίψουν

Οι ναρκισσιστές έχουν μια βαθύτερη σχέση με την απόρριψη από όλους τους άλλους. Όπως είπαμε, χρειάζονται ένα ναρκισσιστικό εφόδιο από όλους τους γύρω τους για να νιώθουν καλά. Όταν απορρίπτονται –είτε από δουλειά είτε από σχέση είτε αφού τους ζητήσουν μια χάρη– τους υπενθυμίζει ότι δεν είναι το άτομο που προσποιούνται ότι είναι. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν είναι αξιαγάπητοι και συχνά τους κάνει να εξοργίζονται.

Το να τους εγκαταλείψουν

Αυτός είναι ένας πολύ πραγματικός φόβος για πολλούς ανθρώπους και οι ναρκισσιστές δεν έχουν ανοσία. Χρειάζεται να περιτριγυρίζονται συνεχώς από ανθρώπους που τους αγαπούν και τους θαυμάζουν και εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Εάν ένας ναρκισσιστής πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος να τον εγκαταλείψουν, θα εμπλακεί σε κακοποίηση και χειραγώγηση για να κρατήσει τους άλλους εκεί που θέλει.

Το να πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους

Οι ναρκισσιστές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν συχνά συνέπειες επειδή είναι μάστορες στο χειρισμό όλων των καταστάσεων. Έτσι, όταν κάποιος τους απειλεί με μια συνέπεια ή ακόμα και «τιμωρία», θα φρικάρουν. Δεν έχουν συνηθίσει να είναι πειθαρχημένοι και αυτό τους τρομάζει σε μεγάλο βαθμό.

Το να μη νιώθουν ιδιαίτεροι ή μοναδικοί

Ένα πράγμα με τους ναρκισσιστές είναι ότι βλέπουν τον εαυτό τους πάνω από όλους τους γύρω τους. Πρέπει να είναι το πιο έξυπνο, ελκυστικό, πιο επιτυχημένο άτομο στο δωμάτιο και έχουν βαθιά ανάγκη οι άλλοι να τους βλέπουν έτσι. Αν δουν ότι κάποιος δεν παραδέχεται και δεν τους αντιμετωπίζει ως ξεχωριστούς, τότε αυτό το αισθάνονται ως απειλή. Δεν θέλουν να τους φέρονται όπως τους υπόλοιπους.

Το να χάσουν τον έλεγχο

Μπορεί να μην το συνειδητοποιήσετε, αλλά οι ναρκισσιστές θα κυριεύσουν κρυφά τη ζωή σας μέχρι να κοιτάξετε πίσω και να αναρωτηθείτε, «Πώς στο καλό συνέβη αυτό;». Θα επιβάλλουν τον εαυτό τους στο σπίτι σας, στη δυναμική της οικογένειάς σας και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής σας θέλουν. Εάν φαίνεστε αδύναμοι ή τους δίνετε χώρο, ξέρουν ότι έχουν τον έλεγχο. Αλλά όταν αποφασίζετε για τον εαυτό σας και τους δείχνετε ποιος είναι το αφεντικό, θα τρέξουν φοβισμένοι.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

Προτεινόμενα

FITNESS

Πόσο καιρό θα σου πάρει για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα της συστηματικής άσκησης στο σώμα σου;

Να πόσος καιρός χρειάζεται για τις πρώτες αλλαγές στη φυσική σου κατάσταση

CELEBS

Μαρία Μενούνος - Κέβιν Αντεργκάρο: Βάφτισαν την κόρη τους Αθηνά - Αλεξάνδρα

Το ελληνικό γλέντι και οι λαμπεροί καλεσμένοι

ASK THE EDITOR

Μπορώ να αντικαταστήσω εντελώς το conditioner με μια μάσκα μαλλιών;

Πότε μπορείς να σταματήσεις τη χρήση conditioner, αντικαθιστώντας το με ένα πιο δραστικό προϊόν όπως οι μάσκες μαλλιών;