Skip to main content

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε



Η ευτυχία είναι ο άπιαστος στόχος που όλοι κυνηγούν στη ζωή, αλλά μερικές φορές, η αναζήτησή μας μας οδηγεί σε μονοπάτια που οδηγούν μακριά από αυτήν και όχι πιο κοντά σε αυτήν. Δείτε πώς μπορεί να σαμποτάρετε τη δική σας χαρά χωρίς καν να το καταλάβετε.

Πιστεύετε ότι ένας μεγαλύτερος μισθός, ένα πιο όμορφο σπίτι ή ένα καλύτερο αυτοκίνητο θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Το δέλεαρ του υλισμού είναι ισχυρό – άλλωστε ζούμε σε μια υπερκαπιταλιστική κοινωνία. Οι διαφημιστές μας βομβαρδίζουν με μηνύματα ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι μόνο μία αγορά μακριά. Υπάρχει προσωρινή ευχαρίστηση στην απόκτηση πραγμάτων, αλλά η αληθινή ολοκλήρωση σπάνια βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας τσάντας για ψώνια. Το να κυνηγάς τον συνεχώς αυξανόμενο υλικό πλούτο οδηγεί συχνά σε ένα διάδρομο δυσαρέσκειας, χωρίς ποτέ να νιώθεις ότι έχεις αρκετά.

Νομίζεις ότι η ευτυχία περιλαμβάνει το να είσαι σε μια σχέση με οποιοδήποτε κόστος.

Ο φόβος του να μείνουμε μόνοι μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος αγκαλιά. Πιστεύουμε ότι ένας σύντροφος θα λύσει τα προβλήματά μας, θα μας ολοκληρώσει ή θα μας θωρακίσει από τη μοναξιά. Αλλά η συνεξάρτηση δεν είναι αγάπη. Η προσκόλληση σε ανθυγιεινές σχέσεις για την ψευδαίσθηση της ασφάλειας γεννά μόνο δυστυχία. Η αληθινή ευτυχία ξεκινά με το να είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου, είτε με σύντροφο είτε χωρίς.

Περιμένετε ένα μεγάλο γεγονός που θα σας αλλάξει τη ζωή για να νιώσετε επιτέλους ευτυχισμένοι.

«Όταν πάρω αυτή την προαγωγή… όταν τα παιδιά φύγουν… όταν συνταξιοδοτηθώ… ΤΟΤΕ θα είμαι χαρούμενος». Η αναβολή της χαράς κάνει το παρόν να νιώθει σαν μια συνεχής αίθουσα αναμονής. Τα μεγάλα ορόσημα μπορούν να φέρουν ενθουσιασμό, αλλά η διαρκής ευτυχία καλλιεργείται στις καθημερινές στιγμές, δεν συνδέεται με κάποιο υποθετικό τέλειο μέλλον.

Μετράτε την αυτοαξία σας με εξωτερική επικύρωση.

Τα likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο έπαινος από το αφεντικό σας και ο θαυμασμός από τους συνομηλίκους σας, όλα είναι ωραία στιγμιαία. Ωστόσο, αν η ευτυχία σας εξαρτάται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, είστε σε επισφαλές έδαφος. Το χειροκρότημα αναπόφευκτα ξεθωριάζει, τα διαδικτυακά σχόλια μπορεί να είναι σκληρά… η πραγματική αυτοεκτίμηση πηγάζει από μέσα. Το να ευχαριστεί κανείς τους ανθρώπους σε αναζήτηση επικύρωσης είναι ένα εξαντλητικό παιχνίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

Ξεφεύγετε από τα δύσκολα συναισθήματα μέσω συμπεριφορών που μουδιάζουν.

Θεραπεία λιανικής, άμετρη παρακολούθηση, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάθε δεκανίκι για να αποφύγετε τη θλίψη, την πλήξη ή την αντιμετώπιση δυσάρεστων αληθειών. Το προσωρινό μούδιασμα δεν είναι το ίδιο με την επεξεργασία και την επίλυση αυτού που προκαλεί τα αρνητικά συναισθήματα. Η αληθινή ευτυχία περιλαμβάνει το θάρρος να νιώσεις όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, ακόμη και τα ακατάστατα πράγματα.

Συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα από τα καλύτερα σημεία. Βλέπουμε τις επιμελημένες, φιλτραρισμένες καλύτερες στιγμές της ζωής των άλλων ανθρώπων και υποθέτουμε ότι η δική μας είναι ασήμαντη. Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Τροφοδοτεί την ανασφάλεια και μας κάνει να εστιάζουμε σε αυτά που μας λείπουν αντί να εκτιμούμε τη μοναδική μας πορεία και δυνάμεις. Η αληθινή ευτυχία προέρχεται από το να γιορτάζεις τη δική σου πρόοδο, όχι να μετράς τον εαυτό σου με το μέτρο κάποιου άλλου.

Περιμένετε ότι η ευτυχία θα είναι μια σταθερή κατάσταση.

Η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Οι κακές μέρες, οι απογοητεύσεις και η θλίψη είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Αν νομίζετε ότι ευτυχία σημαίνει ευτυχία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, προετοιμάζεστε για αποτυχία. Η αληθινή ικανοποίηση συνεπάγεται την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, την ικανότητα να αναπηδάς από τα πισωγυρίσματα και να βρίσκεις χαρά ακόμα και ανάμεσα στις ατέλειες της ζωής

Πιστεύετε ότι η ευτυχία είναι ένας προορισμός στον οποίο θα φτάσετε κάποια μέρα.

«Αν είχα μόνο Χ, τότε θα ήμουν ευτυχισμένος». Αυτή η νοοτροπία το μετατρέπει σε έναν αντικατοπτρισμό που κυνηγάς για πάντα. Η ευτυχία είναι μια πρακτική, που καλλιεργείται μέσα από καθημερινές επιλογές. Η ευγνωμοσύνη, η απόλαυση μικρών απολαύσεων, οι πράξεις καλοσύνης – αυτά δημιουργούν ένα θεμέλιο ευεξίας εδώ και τώρα, χωρίς να εξαρτώνται από την επίτευξη κάποιου εξωτερικού στόχου.

Παραμελείτε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Η σύνδεση μυαλού-σώματος είναι ισχυρή. Είναι δύσκολο να αισθάνεστε πραγματικά χαρούμενοι όταν έχετε χρόνια στέρηση ύπνου, τρώτε άσχημα και αποφεύγετε την άσκηση. Η προτεραιότητα σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν είναι ματαιοδοξία – έχει να κάνει με το να δώσετε στον εαυτό σας την ενέργεια, τη διανοητική διαύγεια και την ανθεκτικότητα για να απολαύσετε καλύτερα όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή.

Παραμένετε σε τοξικές σχέσεις από φόβο ή συνήθεια.

Είτε πρόκειται για φιλίες που σας εξαντλούν, για μια δουλειά που μισείτε ή για ένα μέλος της οικογένειας που δεν σας σέβεται συνεχώς, αυτές οι αρνητικές συνδέσεις διαβρώνουν την ευημερία σας. Μένουμε από φόβο μην αλλάξουμε τις ισορροπίες ή μια άστοχη αίσθηση υποχρέωσης. Αλλά η αληθινή ευτυχία συχνά περιλαμβάνει θαρραλέο κλάδεμα – δημιουργώντας χώρο για σχέσεις που σας ανεβάζουν.

Είσαι εθισμένος στο δράμα και το χάος

Μερικοί άνθρωποι ευδοκιμούν σε μια συνεχή κατάσταση κρίσης. Είναι ένας ταραχώδης τρόπος ζωής, μπερδεμένη ένταση για γνήσια εκπλήρωση. Αν και είναι σημαντικό να μπορείτε να χειρίζεστε τις προκλήσεις, αν υποσυνείδητα δημιουργείτε το δικό σας δράμα απλώς για να νιώσετε κάτι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αναζητήσετε πιο υγιείς τρόπους για να βρείτε νόημα και ενθουσιασμό.

Εστιάζετε στην προσπάθεια να αλλάξετε τους άλλους ανθρώπους αντί να εργάζεστε για τον εαυτό σας.

Το να θέλουμε να βελτιώνουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι φυσικό, αλλά αν η ευτυχία σας εξαρτάται από το ότι ο σύντροφός σας τελικά βελτιώνεται ή ο φίλος σας είναι πάντα στην ώρα του, ρυθμίζετε τον εαυτό σας για απογοήτευση. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε κανέναν άλλον, μόνο τον εαυτό μας. Η αληθινή ικανοποίηση προέρχεται από την αποδοχή των ανθρώπων όπως είναι και την εστίαση στο δικό σας ταξίδι ανάπτυξης.

Θυσιάζετε τις δικές σας ανάγκες για να ευχαριστήσετε άλλους ανθρώπους.

Το να λέτε «ναι» όταν θέλετε να πείτε «όχι», δίνοντας προτεραιότητα στην ευτυχία όλων των άλλων σε βάρος της δικής σας, είναι μια συνταγή δυσαρέσκειας και εξουθένωσης, σύμφωνα με το CNBC. Ενώ οι υγιείς σχέσεις περιλαμβάνουν συμβιβασμούς, το να αισθάνεσαι υποχρεωμένος να παραμελείς τις δικές σου ανάγκες για να κατευνάσεις άλλους ανθρώπους είναι μη βιώσιμο. Η ευτυχία απαιτεί υγιή όρια και να τιμάς τη δική σου ευημερία.

Ζείτε στο παρελθόν ή έχετε εμμονή με το μέλλον.

Το να μηρυκάζεις για λάθη του παρελθόντος ή να νιώθεις συνεχώς άγχος για το τι μπορεί να συμβεί, σου κλέβει την παρούσα στιγμή. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, η θεραπεία εάν χρειάζεται και η συνειδητή οικοδόμηση μιας ζωής που απολαμβάνετε τώρα μπορούν να σας βοηθήσουν να σπάσετε τον κύκλο της ζωής έξω από τη μοναδική στιγμή που είναι πραγματικά αληθινή – αυτή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Είστε τόσο συγκεντρωμένοι στην επίτευξη στόχων που ξεχνάτε να απολαύσετε τη διαδικασία.

Η φιλοδοξία είναι μεγάλη, αλλά με παρωπίδες, κινδυνεύετε να φτάσετε σε αυτά τα ορόσημα και να αισθανθείτε… κενός. Γιατί όλη η χαρά θυσιάστηκε στο βωμό των επιτευγμάτων. Η αληθινή ολοκλήρωση προέρχεται από το να βρεις νόημα και ικανοποίηση στο ίδιο το καθημερινό ταξίδι, γιορτάζοντας μικρές νίκες στην πορεία.

Πιστεύετε ότι η ευτυχία σας εξαρτάται από κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

«Αν κερδίσω το λαχείο…αν βρω την τέλεια αδελφή ψυχή…αν μόνο η υγεία μου ήταν καλύτερη…» Αν και αυτά τα πράγματα μπορεί να συμβάλλουν στην ευτυχία, η εξωτερική ανάθεση ολόκληρης της αίσθησης ευημερίας σας σε εξωτερικούς παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε δημιουργεί αίσθηση αδυναμίας. Η αληθινή ευτυχία έχει να κάνει με την οικοδόμηση εσωτερικής ανθεκτικότητας και την εύρεση χαράς μέσα στις συνθήκες που μπορείτε να ελέγξετε.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας