Skip to main content

SINGLES

Τα «ναι» και τα «όχι» του πρώτου ραντεβού, σύμφωνα με μια ψυχολόγο και σύμβουλο γάμου

Οι πρώτες εντυπώσεις συχνά προβλέπουν εάν ένα πρώτο ραντεβού θα φέρει και δεύτερο.Είτε αναζητάτε συντρόφους σε εφαρμογές γνωριμιών, βασίζεστε σε φίλους, κάνετε παρέα σε φιλικά μέρη συνάντησης ή επιμένετε για αυτή τη ρομαντική, απροσδόκητη σύνδεση, η πρώτη σας εντύπωση για κάποιον συχνά προβλέπει εάν η σχέση θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τη Randi Gunther, ψυχολόγο και σύμβουλο γάμου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έναν τύπο που αναζητούν που μπορεί να αποκλείσει μερικούς ανθρώπους από την αρχή. Η έρευνα δείχνει ότι κάνουμε αυτές τις πρώτες κρίσεις πολύ γρήγορα, συχνά μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμη και το πώς εμφανίζεται η φωνή ενός ατόμου, ο τρόπος που κινείται ή ακόμα και η έκφραση του προσώπου μπορεί να σαγηνεύσει ή να απωθήσει.

Εάν οι αρχικές σας αντιδράσεις υποδεικνύουν ένα πράσινο φως, η πρώτη σας ελπίδα, φυσικά, είναι ότι είναι αμοιβαία. Το άτομο στο άλλο άκρο έχει τσεκάρει επίσης τα προκωδικοποιημένα πλαίσια ελέγχου και, ελπίζουμε, έχει λάβει την ίδια απόφαση για εσάς.

Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που παρακολουθεί η  Randi Gunther προσεκτικά τη σκηνή των γνωριμιών και ακούει πολλούς ανθρώπους να περιγράφουν τις εμπειρίες τους, έφτιαξε μια εύκολη λίστα με ποιες συμπεριφορές λειτουργούν πιο συχνά και ποιες συμβάλλουν σε μια πρόωρη αποβολή. Παρόλο που δεν υπάρχει τέλεια φόρμουλα που να είναι «ένα μέγεθος για όλους», τα σχόλια που της έχουν δοθεί της λένε ότι αυτές οι δεξιότητες αξίζει να σημειωθούν και να δοκιμαστούν.

Ναι:

1. Ζεστασιά. Το να καλωσορίσεις ένα άτομο στον κόσμο σου σημαίνει απλώς να προσφέρεις ένα ειλικρινές και ανοιχτό χαμόγελο και μια φυσική στάση που απεικονίζει ενδιαφέρον. Αντί να εστιάσετε στο αν αυτό είναι «το ένα» ή όχι, σκεφτείτε τι θα έκανε αυτό το άτομο να νιώσει άνετα, ακόμα κι αν γνωρίζετε ήδη ότι δεν σας ενδιαφέρει να το ξαναδείτε.

2. Περιέργεια. Μιλήστε με αυτό το άτομο με γνήσιο ενδιαφέρον για το ποιοι είναι, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι αυτό που θέλετε να είναι. Αντί να ελέγχετε ερωτήσεις όπως «βγαίνετε πολύ καιρό» ή «Τι ψάχνετε σε μια σχέση», πείτε τους ότι θα θέλατε να μάθετε, ποια είναι τα πάθη τους, ποιες στιγμές στη ζωή τους είχαν νόημα ή ποιοι είναι οι ήρωές τους.

3. Παρουσία. Το άτομο με το οποίο έχετε βρεθεί πρέπει να νιώθει ότι είναι το μόνο άτομο στο δωμάτιο. Το να κοιτάτε γύρω σου άλλους, να απαντάτε στο τηλέφωνό σας ή να μη δίνετε σημασία επειδή τους έχεις ήδη ξεγράψει, διαγράφει την ύπαρξη άλλου ατόμου. Όποιο χρόνο και αν πρόκειται να περάσετε εκεί, κάντε τον να αξίζει τον κόπο και για τους δυο σας.

4. Ρυθμός. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά όταν είναι νευρικοί, μιλούν πολύ γρήγορα ή για πολύ. Παρακολουθήστε τις δικές σας απαντήσεις στον ρυθμό που καθρεφτίζεστε στο άλλο άτομο και τη δική σας παρόμοια συμπεριφορά. Μπορείς να επιβραδύνετε κάποιον λέγοντας απλώς κάτι ενδιαφέρον όπως: «Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τόσα πολλά από αυτά που μοιράζεσαι. Μπορείς να επιβραδύνεις λίγο για να προσέχω καλύτερα;»

5. Απόλαυση. Δεσμευτείτε να απολαύσετε όσο καλύτερα μπορείτε τον χρόνο που περνάτε με αυτό το άτομο, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να το ξαναδείτε ποτέ. Ο καθένας γίνεται καλύτερος σε αυτό που ασκεί. Μην εξασκείτε την πλήξη.

6. Ανοιχτότητα. Χωρίς να μοιράζεστε προσωπικές ή υπερβολικά πολλές προσωπικές πληροφορίες, ενημερώστε το άτομο ότι είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχει για εσάς που αισθάνονται κατάλληλες για πόσο καιρό γνωρίζετε ο ένας τον άλλον. Μάθετε να περιγράφετε ποιος είστε και τι σας αρέσει στον εαυτό σας ή εργάζεστε για να αλλάξετε, με απλό τρόπο χωρίς εγωισμό.

7. Ενσυναίσθηση επικύρωσης. Εάν το ραντεβού σας μοιράζεται μαζί σας τυχόν θλιβερές ή απογοητευμένες εμπειρίες, απαντήστε με ανησυχία και υποστήριξη και ζητήστε περισσότερες λεπτομέρειες εάν θέλουν να μοιραστούν. Είναι καλό να το αντιπαραβάλλετε με το δικό σας υπόβαθρο, αν είναι καλύτερο. «Λυπάμαι που πέρασες τόσο δύσκολα. Είχα πολλές υπέροχες εμπειρίες». Όταν παρουσιάζετε τον εαυτό σας με αυτούς τους τρόπους, το άτομο από την άλλη πλευρά πιθανότατα θα πει πράγματα όπως, «Είσαι πολύ εύκολο να μιλήσεις», «Πέρασα πολύ ωραία» ή «Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε» έχω ανοιχτεί έτσι τόσο νωρίς σε μια σχέση».

Όχι (μη):

1. Μιλήστε γρήγορα ή πολύ. Το να κάνετε την αλληλεπίδραση αποκλειστικά για εσάς, πιθανότατα θα απενεργοποιήσετε το άλλο άτομο. Δώστε προσοχή στο κοινό σας. Αν χασμουριούνται, κοιτάζουν μακριά ή σιωπούν, πιθανότατα παίζετε στο κέντρο και δεν το κάνετε ενδιαφέρον για αυτούς.

2. Κοιτάξτε γύρω από το δωμάτιο. Παρόλο που μπορεί να συμβαίνουν πολλά που σας αποσπούν την προσοχή από το ραντεβού σας, είναι καλύτερο να μην το αφήσετε να γίνει γνωστό. Μπορείτε να τους προσκαλέσετε να δουν κάτι ή να ακούσουν κάτι μαζί σας, αλλά φροντίστε να παραμείνουν συμπεριλαμβανόμενοι.

3. Κάνετε φασαρία γύρω από τον εαυτό σας. Δύσκολα μπορείς να μην παρατηρήσεις τις ταραχώδεις συμπεριφορές. Η αναδιάταξη των ρούχων σας, η ανακατωσούρα με τα μαλλιά σας ή οποιεσδήποτε άλλες συμπεριφορές που σηματοδοτούν τη δυσφορία σας θα εστιάσουν την ενέργεια μεταξύ σας πάνω σας. Φτάστε με άνεση και φύγετε με άνεση.

4. Δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά ή την εμφάνισή σας. Μην ζητάτε από το ραντεβού σας να δικαιολογήσει για το ότι είστε αναστατωμένοι πριν φτάσετε εκεί, επειδή είστε νευρικοί ή ακόμα και για κάποιο μέρος της εμφάνισής σας. Το άτομο απέναντί σας θα πάρει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με το αν ελκύεται ή όχι προς εσάς. Παρουσιάστε τον εαυτό σας όσο πιο αληθινό μπορείτε χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσετε κανένα κομμάτι σας.

5. Ρωτήστε πολύ-προσωπικά ερωτήσεις. Η περιέργεια, η ειλικρινής έρευνα και το ενδιαφέρον χωρίς έλεγχο δείχνουν σε ένα άλλο άτομο ότι θέλετε ειλικρινά να το γνωρίσετε. Οι προσωπικές ερωτήσεις που παραβιάζουν το απόρρητο δεν είναι εντάξει, όπως, "Μπορείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου;» «Είχες πολλούς συντρόφους;» «Γιατί δεν λειτούργησαν οι προηγούμενες σχέσεις σου;»

6. Παραπονιέστε για προηγούμενες σχέσεις. Αν παραπονιέστε για τους πρώην σας, λέτε στο ραντεβού σας ότι, αν θέλουν να είναι μαζί σας, θα πρέπει να φτιάξουν όλα αυτά τα σπασμένα κομμάτια μέσα σας. «Όλοι όσοι έχω αγαπήσει με έχουν χρησιμοποιήσει». Αυτό το είδος της πρότασης θα εκληφθεί ως, «Θα πρέπει να αναπληρώσεις όλους αυτούς τους άλλους».

7. Δηλώσετε σκληροπυρηνικές πολιτικές, θρησκευτικές ή κοινωνικές προκαταλήψεις. Το να δηλώνετε τυχόν σκληροπυρηνικές απόψεις ή πεποιθήσεις που δεν επιδέχονται έρευνα ή μετασχηματισμό υποδηλώνουν στους άλλους ότι είστε άκαμπτοι και απόλυτοι και ότι αυτός θα πρέπει να κάνει όλες τις απαιτούμενες προσαρμογές σε εσάς.

8. Υπερδιαφημίσετε τον εαυτό σας. Η καυχησιολογία, η περιαυτολογία και ο εγωκεντρισμός θα πρέπει να αποφεύγονται. Μην υποσχεθείτε αυτό που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Εάν ενεργείτε με αυτούς τους τρόπους, το άτομο στην άλλη άκρη σας πιθανότατα θα βυθιστεί στη σιωπή, θα διακόψει τη συνάντηση και θα θέλει να εξαφανιστεί.

Η Randi Gunther, Ph.D., είναι κλινικός ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου στη Νότια Καλιφόρνια.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

3 τρόποι για να αποφύγετε την υπερβολική «αυτό-αποκάλυψη» στο πρώτο ραντεβού

Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να μην ειπωθούν, ειδικά στο πρώτο ραντεβού.

SINGLES

Κατάδυση στο μεγάλο στόρι του «φιλιού» με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Φιλιού

 Eσύ πόσα φιλιά μετράς κρατώντας την ανάσα σου;

SINGLES

Ποιες ιδιότητες θεωρούνται οι πιο θελκτικές για να σας κάνει κάποιος παρέα

Δείτε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτετε και ποια να αποβάλλετε, αν θέλετε να είστε πιο αρεστοί

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η απόλυτη επανάσταση» Shannen Doherty

Μικρός φόρος τιμής στη Shannen Doherty, που πέθανε σε ηλικία 53 ετών

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 15 Ιουλίου

Η ένταση και οι υπερβολές στη συμπεριφορά δεν σας βοηθάνε

CELEBS

Βίκυ Καγιά- Ηλίας Κρασσάς: Τα τρυφερά ενσταντανέ στη Μύκονο

Σε λίγες μέρες το ζευγάρι θα γιορτάσει τα 10 χρόνια του γάμου του