Skip to main content

SINGLES

Πώς να εντοπίσετε έναν ναρκισσιστή στην πίστα του σύγχρονου dating

Δείτε πώς να αντιληφθείτε τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικάΤα ραντεβού είναι λίγο σαν ένα παιχνίδι κρυφτού και ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές οι άνθρωποι που συναντάμε κρύβουν μερικές πολύ μεγάλες κόκκινες σημαίες. Μια από αυτές τις σημαίες θα μπορούσε να είναι ο ναρκισσισμός. Αν και είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ, το να εντοπίσετε έναν ναρκισσιστή στον χώρο γνωριμιών μπορεί να σας γλιτώσει από πολύ πόνο στην καρδιά. Εδώ είναι μερικές κόκκινες σημαίες για να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα.

1. Τα πάντα στρέφονται γύρω τους

Κάθε συζήτηση φαίνεται να γυρίζει στα επιτεύγματα, τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντά τους. Μπορεί να σας διακόψουν στη μέση της πρότασης για να μιλήσουν για τον εαυτό τους ή να δείξουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη ζωή σας. Είναι σαν να είναι ο κύριος χαρακτήρας μιας ταινίας και εσύ είσαι απλώς ένας επιπλέον.

2. Λαχταρούν τον συνεχή θαυμασμό.

Όπως επισημαίνει το Psychology Today, οι ναρκισσιστές έχουν μια ακόρεστη ανάγκη για κομπλιμέντα και επαίνους. Μπορεί να ψαρεύουν για κομπλιμέντα, να καυχιούνται για τα επιτεύγματά τους ή να περιτριγυρίζονται από ανθρώπους που τους πλημμυρίζουν συνεχώς με θαυμασμό. Εάν αισθάνεστε σαν την προσωπική τους μαζορέτα, μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία.

3. Τους λείπει η ενσυναίσθηση.

Αγωνίζονται να καταλάβουν ή να νοιαστούν για τα συναισθήματά σας. Μπορεί να απορρίψουν τις ανησυχίες σας, να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματά σας ή να φαίνονται εντελώς αδιάφοροι για τη συναισθηματική σας κατάσταση. Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αόρατοι και χωρίς υποστήριξη.

4. Θεωρούν ότι δικαιούνται τα πάντα και τα απαιτούν.

Οι ναρκισσιστές πιστεύουν συχνά ότι αξίζουν ειδική μεταχείριση και περιμένουν από τους άλλους να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μπορεί να έχουν παράλογες απαιτήσεις, να ξεσπούν όταν δεν το καταφέρνουν ή να συμπεριφέρονται σαν να τους χρωστάει κάτι ο κόσμος όλος. Αυτή η αίσθηση ότι είναι ξεχωριστοί μπορεί να είναι εξαντλητική ως προς την αντιμετώπισή τους.

5. Ξέρουν να χειρίζονται τους άλλους.

Μπορούν να είναι απίστευτα γοητευτικοί και χαρισματικοί, χρησιμοποιώντας τη γοητεία τους για να σας χειραγωγήσουν ώστε να κάνετε αυτό που θέλουν. Μπορεί να παίζουν με τα συναισθήματά σας, να σας παρασύρουν στις ενοχές ή να χρησιμοποιούν λεπτές τακτικές για να πάρουν αυτό που λαχταρούν. Αυτή η χειραγώγηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σύγχυση και έλλειψη ισορροπίας.

6. Έχουν Εύθραυστο Εγώ.

Ενώ μπορεί να φαίνονται σίγουροι στην επιφάνεια, οι ναρκισσιστές έχουν συχνά ένα εύθραυστο εγώ που μελανιάζει εύκολα. Μπορεί να γίνουν αμυντικοί ή να ξεσπάσουν αν τους επικρίνετε, ακόμα κι αν είναι εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Αυτή η ευθραυστότητα μπορεί να δυσκολέψει τις ειλικρινείς συζητήσεις μαζί τους.

7. Είναι ζηλιάρηδες και ανταγωνιστικοί.

Συχνά νιώθουν ότι απειλούνται από την επιτυχία ή την ευτυχία άλλων ανθρώπων. Μπορεί να μειώνουν τα επιτεύγματά σας, να προσπαθούν να σας απομονώσουν ή να εκφράσουν φθόνο στους άλλους. Αυτή η ανταγωνιστικότητα μπορεί να δημιουργήσει μια τοξική δυναμική στη σχέση.

8. Δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για τη ζωή σας.

Μπορεί να σας κάνουν ερωτήσεις για τον εαυτό σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να ακούν ή να ενδιαφέρονται για τις απαντήσεις. Μπορεί να ξεχάσουν σημαντικές λεπτομέρειες για τη ζωή σας, να απορρίψουν τα ενδιαφέροντά σας ή να βαριούνται όταν μιλάτε για την ημέρα σας. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ασήμαντοι και αναξιόπιστοι.

9. Παίζουν την κάρτα του «θύματος».

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, συχνά κατηγορούν άλλους ή εξωτερικές συνθήκες. Μπορεί να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα άδικης μεταχείρισης ή κακής τύχης, ακόμη και όταν είναι ξεκάθαρα υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Αυτή η νοοτροπία του θύματος μπορεί να είναι απογοητευτική και να δυσκολέψει την ανάληψη ευθύνης.

10. Έχουν μια ιστορία βραχύβιων σχέσεων.

Εάν εμβαθύνετε στο παρελθόν των γνωριμιών τους, μπορεί να βρείτε ένα μοτίβο σύντομων σχέσεων που έληξαν απότομα ή δραματικά. Μπορεί να μεταπηδούν από τη μια σχέση στην άλλη, να ερωτευτούν γρήγορα και μετά να χάσουν το ενδιαφέρον τους το ίδιο γρήγορα. Αυτή η αστάθεια μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων συναισθηματικών ζητημάτων.

11. Ανησυχούν υπερβολικά με την εικόνα τους.

Μπορεί να περνούν ώρες περιποιούμενοι τον εαυτό τους, να έχουν εμμονή με την εμφάνισή τους ή να αναζητούν συνεχώς επικύρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί επίσης να περιβάλλουν τον εαυτό τους με άτομα που αντιλαμβάνονται ως «cool» ή «υψηλού επιπέδου» για να ενισχύσουν τη δική τους εικόνα. Αυτή η ενασχόληση με την εικόνα μπορεί να είναι ρηχή και επιφανειακή.

12. Δυσκολεύονται να διατηρήσουν φιλίες.

Ενώ μπορεί να έχουν έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών, μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν στενές φιλίες. Ο εγωκεντρισμός τους, η έλλειψη ενσυναίσθησης και οι τάσεις χειραγώγησης μπορεί να τους δυσκολέψουν να δημιουργήσουν γνήσιες σχέσεις με τους άλλους.

13. Είναι γρήγοροι στο να θυμώνουν και να κρατούν μνησικακία.

Μπορεί να έχουν θυμώνουν και να ξεσπούν εύκολα, ειδικά όταν το Εγώ τους απειλείται. Μπορεί επίσης να κρατούν μνησικακία για μεγάλες περιόδους, ακόμη και για ασήμαντες αφορμές. Αυτή η αστάθεια μπορεί να κάνει τη σχέση να νιώθει σαν ένα συνεχές συναισθηματικό τρενάκι.

14. Διαπρέπουν στο Gaslight.

Όπως εξηγεί το Medical News Today, αυτή είναι μια λεπτή μορφή χειραγώγησης όπου σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την αντίληψή σας ως προς την πραγματικότητα. Μπορεί να αρνηθούν πράγματα που είπαν ή έκαναν, να διαστρεβλώσουν τα λόγια σας ή να σας κατηγορήσουν ότι είστε υπερβολικά ευαίσθητοι ή τρελοί. Αυτός ο τρόπος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε μπερδεμένοι και αβέβαιοι για τον εαυτό σας.

15. Το ένστικτό σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μερικές φορές, ο πιο αξιόπιστος δείκτης είναι η δική σας διαίσθηση. Εάν αισθάνεστε άβολα, αμήχανα ή ότι κάτι δεν πάει καλά, εμπιστευτείτε το συναίσθημά σας. Είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε όταν πρόκειται για θέματα καρδιάς. Να θυμάστε, αξίζει να είστε με κάποιον που σας εκτιμά και σας σέβεται, όχι με κάποιον που σας χρησιμοποιεί και σας χειραγωγεί.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Μπορεί μια νέα αγάπη να θεραπεύσει το παρελθόν;

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να στοιχειώσει άτομα που υποφέρουν από τη θλίψη της απώλειας της σχέσης.

SINGLES

3 τρόποι για να αποφύγετε την υπερβολική «αυτό-αποκάλυψη» στο πρώτο ραντεβού

Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να μην ειπωθούν, ειδικά στο πρώτο ραντεβού.

SINGLES

Κατάδυση στο μεγάλο στόρι του «φιλιού» με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Φιλιού

 Eσύ πόσα φιλιά μετράς κρατώντας την ανάσα σου;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη