Skip to main content

SINGLES

7 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις όταν έχεις τα νεύρα σου

Θα το μετανιώσεις...



Τα νεύρα σου σμπαράλια, κι εσύ έτοιμη να εκραγείς σαν ταύρος σε υαλοπωλείο... Όλες έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπες  με έναν εκρηκτικό τσακωμό. Και τώρα λοιπόν τι; Οι ειδικοί σε συμβουλεύουν τι να μην κάνεις ποτέ υπό την επήρεια του θυμού και τι να κάνεις για να ανακτήσεις τον έλεγχο.

1. Σήκω από το κρεβάτι: Ένας ύπνος ΔΕν θα σε ηρεμήσει. Το λέει και ο σοφός λαός, το λένε και οι ειδικοί. Σύμφωνα με μια έρευνα του Journal of Neuroscience, το να πέσεις για ύπνο θυμωμένη οδηγεί στο να καταπιέσεις, αλλά και να εδραιώσεις  τα αρνητικά σου συναισθήματα. «Ο ύπνος βοηθά στο να επεξεργαστούμε και να εδραιώσουμε τις πληροφορίες που αποκτούμε όσο είμαστε ξύπνιοι, κυρίως τις συναισθηματικά φορτισμένες». λέει ο Allen Towfigh, καταξιωμένος νευρολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Έτσι λοιπόν «το να πηγαίνεις στο κρεβάτι μετά από ένα τσακωμό, κατά πάσα πιθανότητα θα βοηθήσει ώστε η αρνητική αυτή εμπειρία να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο, απ΄ο, τι αν πήγαινες για ύπνο μετά από 8 ώρες», αναφέρει ο Towfight.

2. Άσε κάτω το τιμόνι: Το να οδηγείς υπό την επήρεια του θυμού μπορεί να αποβεί  επικίνδυνο. Σύμφωνα με έρευνες, οι θυμωμένοι οδηγοί παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα, και εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα. «Όταν είσαι θυμωμένος είσαι έτοιμος για επίθεση» εξηγεί ο David Narang, κλινικός ψυχολόγος στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Ταυτόχρονα, ο θυμός προκαλεί το φαινόμενο της σωληνοειδούς όρασης, όπου η περιφερική όραση χάνεται, κοιτάς ίσια μπροστά και μπορεί να μην δεις εκείνον το πεζό ή το άλλο διερχόμενο αμάξι». Αν, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσεις, φρόντισε να ανοίγεις επίτηδες τα μάτια σου περισσότερο και να κοιτάζεις γύρω ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο.

3. Μακριά από το καλό σερβίτσιο: Σίγουρα το να ξεσπάσεις είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, και αν και ακούγεται σαν μια καλή ιδέα, μάλλον χειρότερα θα τα κάνει απ’ ότι καλύτερα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια έρευνα, το να ξεσπάσεις το θυμό σου κάνοντάς τα όλα λαμπόγιαλο, σπάζοντας πράγματα και χτυπώντας μαξιλάρια, αντί να ξεθυμαίνεις, όχι μόνο θυμώνεις περισσότερο αλλά κάνει κι αυτή την επιθετική συμπεριφορά σου πιο πιθανή στο μέλλον. Ο Narang εξηγεί πως όσοι ξεσπούν «νιώθουν δικαιωμένοι για όσα νιώθουν μέσα από αυτό, χωρίς όμως να νιώσουν λιγότερο θυμωμένοι».

4. Ράψε το στόμα: Μπορεί να νιώθεις πως ο μόνος που σε καταλαβαίνει είναι το παγωτό σοκολάτα που σε καλεί νοητά απ’ το ψυγείο και το τεράστιο σακουλάκι με τα πατατάκια, αλλά το να καλμάρεις το θυμό σου με φαγητό μπορεί να εκπυρσοκροτήσει με πολλούς και διαφόρους τρόπους, όπως αναφέρει και η Kathy Gruver, συγγραφέας του «Νίκησε το Στρες με το Μυαλό σου/ Σωματικές Τεχνικές». «Κανείς δε πρόκειται να πάει να φάει το μπρόκολο, όλοι τρέχουμε σε φαγητά υψηλά σε ζάχαρη, λιπαρά και υδατανθρακώδης ανακούφιση. Επιπλέον, μια συναισθηματικά τεταμένη κατάσταση, προκαλεί αυτομάτως την αντίδραση μάχης ή φυγής. Σε μια τέτοια κατάσταση η πέψη υπολειτουργεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα».

5. Μην τραβάς σε μάκρος τον καυγά: Όσο περισσότερο μένεις σε μια συζήτηση που σε θυμώνει πέρα από το σημείο που μπορείς να το ελέγξεις, τόσο πιο πιθανό είναι να πεις πράγματα που θα μετανιώσεις. Η Christine Allen, ψυχολόγος και προπονητής από τη Νέα Υόρκη εξηγεί πώς «Είναι πολύ πιθανό να πεις πράγματα  που θα πληγώσουν τον άλλο, που θα μετανιώσεις, και που σίγουρα δε θα μπορείς να πάρεις πίσω. Ζήτα ένα time-out με σκοπό να επιστρέψεις πιο ήρεμος και συζητήσιμος», ενώ προσθέτει πως «το κλειδί είναι στο να θες να γυρίσεις ήρεμος στη συζήτηση. Χρησιμοποίησε λοιπόν το χρόνο σου ώστε πράγματι να καλμάρεις  το σώμα και το μυαλό σου, με σκοπό να μπορείς να εκφραστείς με επίγνωση».

6. Κλείσε τον υπολογιστή: Κανείς μα κανείς δε θέλει να μάθει για τον τσακωμό σου στο facebook, ούτε οι φίλοι, ούτε η οικογένεια, πόσο μάλλον οι δεκάδες άγνωστοι. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκθέσεις τον εαυτό σου ανεπανόρθωτα σε όποιον τύχει να βρίσκεται διαδικτυακά εκεί γύρω, και να ξέρεις πως ούτε με delete post δε σώζεσαι.

7. Όχι στο αλκοόλ: Ξέρω, εκείνο το ποτήρι κρασί (μη σου πω και όλο το μπουκάλι) μπορεί να μοιάζει παρήγορο, αλλά ποιο το όφελος; Σε κάνει όλο και πιο συναισθηματικά ευάλωτη αφού παύεις να ελέγχεις τις συναισθηματικές σου παρορμήσεις. Ο δρ.Narang προειδοποιεί πως «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καταστροφή, κάνοντας πράγματα που θα μετανιώσεις, μόνο και μόνο επειδή δε θα μπορείς να ελέγχεις τα παροδικά συναισθήματά σου».

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US