Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

SINGLES

Αυτοεκτίμηση υπό το μηδέν...

Τι μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις ότι "δεν αξίζεις";


Γεωργία Κοντού

Στη δουλειά, τρέμεις στην ιδέα της επιστροφής μετά τις διακοπές, γιατί ξέρεις ότι σε περιμένει ένα νέο κύμα από μειωτικά σχόλια από τον προϊστάμενο. Στα ερωτικά, νιώθεις συχνά ότι ο σύντροφός σου δεν σε υπολογίζει. Στο μεταξύ, αισθάνεσαι ότι όλοι οι φίλοι σου έχουν εξαφανιστεί... Όμως η έλλειψη αυτοεκτίμησης δεν πηγάζει (μόνο) από γεγονότα, αλλά από βαθύτερα αίτια. Πώς θα ανακτήσεις την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου;

Pixel

Οι ψυχολόγοι Arnold Lazarus, Clifford Lazarus και ο ψυχίατρος Allen Fay, συγγραφείς του βιβλίου «Ούτε να το σκεφτείς!», εξηγούν ότι «το πιθανότερο είναι πως, αν συνήθιζαν να σας υποβιβάζουν όταν ήσασταν παιδί, ο εγκέφαλός σας έχει καταγράψει όλες εκείνες τις ταπεινώσεις και τις “ξαναπαίζει” συχνά. Αυτός ο αρνητικός εσωτερικός λόγος έχει προκαλέσει, ως επί το πλείστον, αρνητικά συναισθήματα». Και οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα, λειτουργώντας ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»: «Αν λέτε στον εαυτό σας αρκετά συχνά ότι θα αποτύχετε, υπάρχει πιθανότητα να αποτύχετε ή, τουλάχιστον, να νιώσετε ανεπαρκείς πριν ακόμη προσπαθήσετε». Είναι σημαντικό να κινηθείς προς δύο κατευθύνσεις:

1. Αναθεώρησε τον αρνητικό εσωτερικό λόγο σου. Φτιάξε έναν κατάλογο με κάθε ταπεινωτική παρατήρηση που έχεις ακούσει και εξέτασέ τις μία μία: όντως στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα; Δώσε προσοχή στις στιγμές που μειώνεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου με διαπιστώσεις όπως: «Είμαι μια αποτυχία σε ό,τι κάνω» ή «Είμαι εντελώς χαζή». Αντικατέστησέ τις με θετικές δηλώσεις, οι οποίες όμως να είναι ρεαλιστικές: «Τα καταφέρνω αρκετά καλά», «Είμαι καλή στις πωλήσεις», «Οι φίλοι μου γελούν πάντα με τα αστεία μου».

2. Προσπάθησε να πιστέψεις ότι δεν είσαι για πάντα εγκλωβισμένη στο παρελθόν σου. Όταν είσαι χαλαρή, σκέψου κάποιες παιδικές εμπειρίες που σε είχαν κάνει να νιώσεις δυστυχισμένη. Πες στον εαυτό σου ότι ανήκουν στο παρελθόν. Δοκίμασε επίσης να φανταστείς τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε επώδυνα περιστατικά της παιδικής ηλικίας σου να συρρικνώνονται στο μέγεθος ενός μυρμηγκιού. Στην ενήλικη ζωή σου, δεν έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αν χρειαστεί, ζήτα τη βοήθεια ειδικού.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Solo dating: Γιατί η επιλογή της μοναξιάς είναι η επόμενη μεγάλη τάση ευεξίας

Το ένα, στην πραγματικότητα, δεν είναι ο πιο μοναχικός αριθμός

SINGLES

10 πράγματα που λένε οι ναρκισσιστές για να σας χειραγωγήσουν και να σας ελέγξουν

Σε ποιες φράσεις να έχετε τον νου σας για να μην πέσετε στις παγίδες ενός ναρκισσιστή

SINGLES

Πώς να προσελκύεις αυτούς που θες στη ζωή σου

15 συμπεριφορές κλειδιά που θα σε φέρουν πιο κοντά με τους άλλους

Προτεινόμενα

SEX

3 αινίγματα που ενισχύουν τη σεξουαλική ικανοποίηση

Πρέπει πραγματικά να κλείνουμε τα μάτια μας και να βογκάμε κατά τη διάρκεια του σεξ;

CELEBS

Οι νικητές των θεατρικών βραβείων «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν»

Οι συνυποψήφιοι και οι τιμητικές διακρίσεις

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποια ζώδια είναι πιο πιθανό να είναι εγωκεντρικά και αδιάφορα

Για να δούμε ποια ζώδια έχουν το Ego τους σε σκαλιστό θρόνο!