Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τι δεν πρέπει να πεις ποτέ σε μια φίλη που έχει ξεκόψει από την κακοποιητική οικογένειά της

Επειδή δύσκολα μπορείς να καταλάβεις πώς ακριβώς νιώθει, υπάρχουν κάποιες φράσεις που δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφύγεις.


Γεωργία Κοντού


Αν μιλάς καθημερινά με τους γονείς και τα αδέρφια σου, ή τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα, και εισπράττεις απλόχερα την αγάπη τους, είναι δύσκολο να κατανοήσεις τι ακριβώς περνάει μια φίλη που, μετά την κακοποιητική σχέση της με έναν γονιό, ή κάποιο άλλο κοντινό μέλος της οικογένειάς της, αποφάσισε να ξεκόψει εντελώς. Πώς θα την υποστηρίξεις χωρίς να θίξεις τα ευαίσθητα σημεία μιας τέτοιας κατάστασης;

Οι φράσεις που δεν πρέπει να της πεις ποτέ:

«Έχεις μόνο μία μητέρα/έναν πατέρα»: Το γεγονός ότι για σένα είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρίνεις εξ ιδίων. Αν ένα τόσο κοντινό πρόσωπο μας έχει συμπεριφερθεί κακοποιητικά, το γεγονός ότι είναι «ένα και μοναδικό» δεν σημαίνει αυτομάτως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να το έχουμε στη ζωή μας. Η ασφάλεια, η ψυχική ηρεμία, η αυτοεκτίμηση υπερέχουν.

«Η οικογένεια είναι τα πάντα»: Υπάρχουν όμως και κάποιοι «συγγενείς» που διαλέγουμε και οι οποίοι μπορεί τελικά να αποδειχθούν πολύ πιο κοντινοί μας από άλλους με τους οποίους μάς συνδέουν δεσμοί αίματος. Είναι οι φίλοι. Είναι η αληθινή μας οικογένεια, σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Το αίμα νερό δεν γίνεται»: Για τον λόγο για τον οποίο καλό θα ήταν να αποφύγουμε να ξεστομίσουμε αυτή τη φράση, δες στην παραπάνω παράγραφο.

«Προσπάθησε να αγνοήσεις τη συμπεριφορά τους»: Όποια κι αν είναι, είτε πρόκειται για λεκτικές προσβολές είτε για σωματική βία είτε φυσικά για σεξουαλική κακοποίηση, υπάρχουν κάποια όρια που πρέπει να θέσουμε ανάμεσα σε εμάς κι αυτές.

«Προσπάθησε να τους συγχωρήσεις και να προχωρήσεις τη ζωή σου». Η συγχώρεση δεν μας απελευθερώνει πάντα. Το πρώτο βήμα σε περιπτώσεις κακοποίησης είναι να αναγνωρίσουμε μια τραυματική εμπειρία και τον ρόλο της στη ζωή και στις σχέσεις μας και να αναζητήσουμε την αγάπη που μας αξίζει, ενδεχομένως με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Τι μπορούμε να πούμε;

«Θα είμαι δίπλα σου. Αξίζεις όλη την αγάπη του κόσμου. Σε θαυμάζω για όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα».

Photo: Ben White / Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου στις 4/2 ξαναβλέπουμε το “Hair Love”

Τη μικρού μήκους animation ταινία που κέρδισε το Όσκαρ αλλά και την καρδιά μας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στον αστερισμό των μαμάδων!

Τι είδους μαμά είσαι, με βάση το ζώδιό σου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός