Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Napo - μια βραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που θα σας συγκινήσει

Ένας υπέροχος τρόπος για να μιλήσετε στα παιδιά για τη μνήμη και την απώλεια


Αγγελική Λάλου

Μια ιστορία για τις αναμνήσεις διαβάζουμε στον επίλογο ή πώς οι αναμνήσεις μας κρατούν στη ζωή και μας συνδέουν με ό,τι και όσους αγαπάμε θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε βλέποντας ως το τέλος αυτό το πανέμορφο και συγκινητικό ταινιάκι.

Το Napo, η βραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους παραγωγής της Miralumo Films και σκηνοθεσίας του Gustavo Ribeiro, θα κάνει πρεμιέρα στην πλήρη έκδοση στο επίσημο κανάλι του Miralumo στο YouTube στις 28 Οκτωβρίου (Διεθνής Ημέρα Animation). Η ταινία πραγματεύεται ένα αρκετά δύσκολο θέμα, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με έναν συγκινητικό και επίσης πολύ ευαίσθητο τρόπο. Για όσους έχουν βιώσει αυτήν την ανησυχητική κατάσταση μέσα στην οικογένειά τους είναι δύσκολο να μην συγκινηθούν μερικές φορές.

Η ταινία έχει εκτεθεί σε περισσότερα από 60 φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει 20 βραβεία.

Περίληψη

Ο John, ανίκανος να κατανοήσει την ασθένεια που οδηγεί τον παππού του ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, σκοντάφτει σε ένα παλιό άλμπουμ γεμάτο φωτογραφίες και μετά αφήνει τις εικόνες να καθοδηγήσουν τη φαντασία του, μεταμορφώνοντας τις αναμνήσεις του παππού του σε ζωγραφικές ερμηνείες.

Σχέδια που διαμορφώνουν τη σχέση τους σε μια ιστορία μνήμης και οικοδόμησης μνήμης.

Το καταπληκτικό με τη συγκεκριμένη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους είναι κι ένα πολύτιμο μάθημα για εμάς τους γονείς. Πολλές φορές δύσκολα θέματα και αυτά που εμάς μας προβληματίζουν, τα παιδιά τα αντιμετωπίζουν αλλιώς – πολύ πιο δημιουργικά και πολύ πιο θαρραλέα απ’ ό,τι εμείς και κυρίως εντελώς διαφορετικά απ’ όσο φοβόμαστε ότι θα τα αντιμετώπιζαν.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται ο μικρός πρωταγωνιστής της ιστορίας την κατάσταση της υγείας του παππού του μας δείχνει ότι επιστρατεύοντας την αγάπη, τη φαντασία, τη θέληση αλλά και την υπομονή μπορεί να υπάρξει φως ακόμα και σε κάτι τόσο επώδυνο όσο το Αλτσχάιμερ.

Οι φωτογραφίες είναι ο συνδετικός ιστός της ιστορίας. Με ένα άλμπουμ φωτογραφιών η μαμά του μικρού πρωταγωνιστή αλλά και κόρη του «παππού» της ιστορίας προσπαθεί να κάνει τον μπαμπά της να θυμηθεί τον δεσμό με τα πρόσωπα του σπιτιού στο οποίο βρίσκεται τώρα – δηλαδή την κόρη και το εγγόνι του.

Τις φωτογραφίες ή μάλλον το κενό που έχουν πίσω, με πιθανή αναφορά των δημιουργών στη λευκή σελίδα και την κενή μνήμη που δημιουργεί το Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιεί ο μικρός ήρωας για να αφυπνίσει τη μνήμη του παππού του, καθώς ζωγραφίζει στο πίσω μέρος μια σκηνή που σχετίζεται με την εκάστοτε φωτογραφία.

Το ίδιο άλμπουμ θα χρησιμοποιήσει ξανά η μαμά του John, μετά την απώλεια του μπαμπά της, για να δείξει στον μικρό γιο της έναν τρόπο όχι απλώς να διαχειριστεί το πένθος του αλλά και ένα «κόλπο» για να κρατήσει τον παππού του όσο μπορεί ζωντανό μέσα του.

Με αφορμή την ταινία αυτή, κατεβάστε τα δικά σας άλμπουμ φωτογραφιών. Μιλήστε στα παιδιά για τους γονείς σας, για ανθρώπους άλλους δικούς σας που έφυγαν ίσως από τη ζωή αλλά συνεχίζετε να αγαπάτε και να θυμόσαστε. Το να διατηρούμε δυνατούς δεσμούς και να σεβόμαστε τη μνήμη είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας αγαπημένης και δεμένης οικογένειας. Αν μάθουν τα παιδιά από νωρίς να διατηρούν στη ζωή κάποιον ή κάτι που φεύγει ή τελειώνει μέσω της μνήμης, θα μπορούν πιο εύκολα να δεχτούν και να συμφιλιωθούν με τις απώλειες που μπορεί να ζήσουν.

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στολίσατε; Πείτε ναι χωρίς τύψεις ή δείτε γιατί μας κάνει καλό το να στολίζουμε νωρίς...

Και τώρα που κρύωσε λίγο κι ο καιρός δεν έχουμε κανέναν λόγο να απολογηθούμε!

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης - 18 Νοεμβρίου

Αν και κάθε μέρα πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε για ένα τόσο κρίσιμο θέμα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 10 έως 17/12/23

Μικρές αλλαγές, ακόμα και στην εμφάνισή σας, θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο δέντρο φρούτων

Εναλλακτικό και raw vegan vs πιατέλας με παραδοσιακά γλυκά