Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς να μιλήσετε με τα παιδιά για τραυματικά επίκαιρα γεγονότα

Σε μια επικαιρότητα γεμάτη δυσάρεστες ειδήσεις οι γονείς πρέπει με τρυφερότητα και ενσυναίσθηση να κάνουν δύσκολες συζητήσεις προκειμένου τα παιδιά να νιώθουν ασφάλειαΜετά από οποιαδήποτε καταστροφή ή κρίση, οι οικογένειες αγωνίζονται με το τι πρέπει να πουν στα παιδιά και πώς να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν.

Από πού να ξεκινήσετε

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί σας, μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας τι έχει ήδη ακούσει. Τα περισσότερα παιδιά θα έχουν ακούσει κάτι, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι. Αφού τους ρωτήσετε τι έχουν ακούσει, ρωτήστε τι ερωτήσεις έχουν και πώς νιώθουν για αυτό που συνέβη.

Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μπορεί να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις. Μπορεί να ζητήσουν και να επωφεληθούν περισσότερα από πρόσθετες πληροφορίες. Αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, είναι καλύτερο να διατηρείτε τον διάλογο ευθύ και άμεσο.

Αποφυγή υπερβολικών λεπτομερειών και έκθεσης σε μέσα

Γενικά, είναι καλύτερο να μοιράζεστε βασικές πληροφορίες με τα παιδιά, όχι γραφικές λεπτομέρειες ή περιττές λεπτομέρειες σχετικά με τραγικές συνθήκες. Τα παιδιά και οι ενήλικες θέλουν να καταλαβαίνουν αρκετά ώστε να ξέρουν τι συμβαίνει. Θα πρέπει να αποφεύγονται αναπαραστατικές πληροφορίες και εικόνες.

Κρατήστε τα μικρά παιδιά μακριά από επαναλαμβανόμενες έντονες εικόνες και ήχους που μπορεί να εμφανίζονται στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο κ.λπ.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά, εάν θα βλέπουν κάλυψη ειδήσεων, σκεφτείτε να το καταγράψετε εκ των προτέρων. Αυτό σας επιτρέπει να το κάνετε προεπισκόπηση και να αξιολογήσετε το περιεχόμενό του προτού καθίσετε μαζί τους για να το παρακολουθήσετε. Στη συνέχεια, καθώς το παρακολουθείτε μαζί τους, μπορείτε να σταματήσετε, να κάνετε παύση και να κάνετε μια συζήτηση όπου χρειαστεί.

Τα παιδιά θα ακολουθήσουν γενικά καλές συμβουλές, αλλά πρέπει να τους δώσετε κάποιο περιθώριο για να λάβουν αποφάσεις για το τι είναι έτοιμα. Τα περισσότερα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις και τις γραφικές εικόνες μέσω των social media και του διαδικτύου απευθείας από το κινητό τους τηλέφωνο. Πρέπει να γνωρίζετε τι υπάρχει εκεί έξω και να κάνετε βήματα εκ των προτέρων για να μιλήσετε στα παιδιά για το τι μπορεί να ακούσουν ή να δουν.

https://www.instagram.com/p/CpRwAqJKUdN/

Μιλώντας με πολύ μικρά παιδιά

Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα ακούσουν για μεγάλα γεγονότα κρίσης. Είναι καλύτερο να το ακούσουν από έναν γονέα ή έναν φροντιστή, σε αντίθεση με ένα άλλο παιδί ή στα μέσα ενημέρωσης ή μέσω κρυφών συνομιλιών.

Ακόμη και το μικρότερο παιδί χρειάζεται ακριβείς πληροφορίες, αλλά δεν θέλετε να είστε πολύ ασαφείς. Το να πεις απλά, «Κάτι συνέβη σε μια μακρινή πόλη και κάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν», δεν λέει αρκετά στο παιδί για αυτό που συνέβη. Το παιδί μπορεί να μην καταλάβει γιατί είναι τόσο διαφορετικό από το να πληγώνονται οι άνθρωποι καθημερινά και γιατί λέγονται τόσα πολλά γι' αυτό. Το υποκείμενο μήνυμα που πρέπει να μεταφέρει ένας γονέας είναι: «Δεν πειράζει αν αυτά τα πράγματα σε ενοχλούν κι αναστατώνουν. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον."

Μιλώντας με παιδιά και εφήβους δημοτικού

Αφού ρωτήσετε το παιδί σας τι άκουσε και εάν έχει ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια ενός τραγικού γεγονότος, ένας γονέας μπορεί να πει κάτι όπως:

"Ναι. Στην [πόλη], [πολιτεία]" (και εδώ μπορεί να χρειαστεί να δώσετε κάποιο πλαίσιο, ανάλογα με το αν είναι κοντά ή μακριά, για παράδειγμα, "Αυτή είναι μια πόλη/περιοχή που είναι αρκετά μακριά/κοντά από εδώ" ), υπήρξε κρίση [εξηγήστε τι ήταν η κρίση] και πολλοί άνθρωποι πληγώθηκαν [προσθέστε περισσότερες πληροφορίες]. Οι υπεύθυνοι κάνουν τη δουλειά τους για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβεί».

 https://www.instagram.com/p/CpQn2D2IFo-/

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όπως απαιτείται με βάση τις αντιδράσεις και τις ερωτήσεις του παιδιού σας.

Σημάδια ότι ένα παιδί μπορεί να μην τα καταφέρνει καλά

Μπορεί να δείτε σημάδια ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε είναι:

Προβλήματα ύπνου: Προσέξτε για προβλήματα ύπνου ή παραμονής στον ύπνο, δυσκολία στο ξύπνημα, εφιάλτες ή άλλες διαταραχές ύπνου.

Σωματικά παράπονα: Τα παιδιά μπορεί να παραπονιούνται ότι αισθάνονται κουρασμένα, έχουν πονοκέφαλο ή στομαχόπονο ή γενικά αισθάνονται αδιαθεσία.

Αλλαγές στη συμπεριφορά: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τρώει πολύ ή λιγότερο από το συνηθισμένο. Αναζητήστε σημάδια οπισθοδρομικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής παλινδρόμησης, του να ενεργείτε πιο ανώριμοι ή να γίνετε λιγότερο υπομονετικοί και πιο απαιτητικοί ή ευερέθιστοι. Ένα παιδί που κάποτε χώρισε βαθμολογούνται εύκολα από τους γονείς τους μπορεί να γίνουν κολλητοί. Οι έφηβοι μπορεί να ξεκινήσουν ή να αλλάξουν τα τρέχοντα πρότυπα χρήσης καπνού, αλκοόλ ή ουσιών.

https://www.instagram.com/p/CpQ608iIHS3/?utm_source=ig_embed&ig_rid=764bdd91-2c4d-40d9-b843-0f8d7a3882a6

Συναισθηματικά προβλήματα: Τα παιδιά μπορεί να βιώσουν αδικαιολόγητη θλίψη, κατάθλιψη, άγχος ή φόβους.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ένα παιδί αντιδρά με τυπικό τρόπο σε ένα ασυνήθιστο γεγονός ή αν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση του και μπορεί να επωφεληθεί από την πρόσθετη υποστήριξη. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας, τον δάσκαλο του παιδιού σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή σύμβουλο στο σχολείο ή την κοινότητα.

Μην περιμένετε συμπτώματα. Τα παιδιά συχνά κάνουν καλή δουλειά κρύβοντας την αγωνία τους. Ξεκινήστε τη συζήτηση νωρίς και συνεχίστε τον διάλογο.

Πώς να μιλήσετε με τα παιδιά για τραγωδίες και άλλα τραυματικά επίκαιρα γεγονότα - Childit - Τα πάντα για το παιδί

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πρώτες καλοκαιρινές διακοπές μετά το διαζύγιο

Συμβουλές για χωρισμένους μπαμπάδες και μαμάδες στις πρώτες τους διακοπές ως μονογονείς

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πολύτιμα μαθήματα γονεϊκότητας: Γιορτάζοντας τα 30 χρόνια του Βασιλιά των Λιονταριών

Τι μπορείτε να υιοθετήσετε στην ανατροφή σας από τον Βασιλιά των Λιονταριών - θέματα συζήτησης και δραστηριότητες για να κάνετε μαζί με τα παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Ιουλίου

Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε εκκαθαρίσεις στη ζωή σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

18 καθημερινές συνήθειες που αποδεδειγμένα σας κάνουν πιο έξυπνους

Η νοημοσύνη σας μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί μέσα από συνεπείς συνήθειες και πρακτικές.

VIRAL

Κυκλοφόρησε το νέο trailer του Σκαθαροζούμη

Ο Beetlejuice είναι ό ήρωας που χρειάζεται η Lydia στο νέο trailer του πολυαναμενόμενου sequel δια χειρός Tim Burton