Κακές παρέες

Πώς αντιδράς όταν οι φίλοι του έφηβου παιδιού σου δεν σου εμπνέουν εμπιστοσύνη;

Γεωργία Κοντού

Το παιδί σου τελευταία έχει αλλάξει συμπεριφορά. Πιστεύεις ότι δεν "φταίει" μόνο η εφηβεία, αλλά και οι φίλοι του, οι οποίοι ντύνονται περίεργα, σε αντιμετωπίζουν με αγένεια και γενικά δεν θεωρείς ως την καλύτερη επιρροή που θα μπορούσε να έχει ο γιος ή η κόρη σου...

Πώς θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση;

«Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν οι φίλοι που φέρνουν τα παιδιά σας στο σπίτι, θα πρέπει να μην αναμειχθείτε εμφανώς στις επιλογές τους, εκτός αν υποπτευτείτε ότι είναι αναμειγμένοι σε παράνομες ή βίαιες δραστηριότητες», απαντά η συγγραφέας του βιβλίου «Φίλοι για πάντα;», Jan Yager, PhD.

Υπάρχουν λοιπόν δύο πιθανά σενάρια:

1. Δεν σου αρέσουν οι φίλοι του για καθαρά υποκειμενικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι άδικο να θελήσεις να επιβάλεις τη γνώμη σου στο παιδί σου. «Η φιλία τού δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει και να γνωρίσει, πέρα από τα πρόσωπα της οικογένειάς του, ένα ευρύτερο φάσμα ατόμων με διαφορετικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες», εξηγεί η ειδικός. Έχεις, βέβαια, το δικαίωμα να επισημάνεις στο παιδί σου κάτι που σε ενοχλεί στον φίλο του, χωρίς όμως να του απαιτήσεις να διακόψει αυτή τη φιλία. 

2. Οι παρέες του παιδιού σου το εκθέτουν σε άμεσους κινδύνους. Πώς θα το καταλάβεις; Η J. Yager παρουσιάζει μερικές ανησυχητικές ενδείξεις: «Συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να δικαιολογήσει πολλές ενέργειες του φίλου του παιδιού σας με τις οποίες “κάτι δεν σας πηγαίνει καλά” επειδή είναι σκληρές, απάνθρωπες, παράνομες, παράξενες ή απλά προσβλητικές, ο φίλος του παιδιού σας είναι παθολογικός ψεύτης ή κλέφτης, εμπλέκεται σε βίαιες συμπεριφορές ή κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών». Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να επιβάλεις στο παιδί σου περιορισμούς και να το ενθαρρύνεις να δημιουργήσει νέες φιλίες. Σε ακραίες καταστάσεις, μη διστάσεις να προβείς σε πιο ριζικές λύσεις, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο το παιδί σου συναντά τους συγκεκριμένους φίλους: Π.χ. το επόμενο καλοκαίρι να επιλέξεις διαφορετικό προορισμό για τις οικογενειακές διακοπές ή να στείλεις το παιδί σου σε διαφορετικό σχολείο ή να μετακομίσετε σε άλλη συνοικία, όπου θα μπορέσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares