Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 λόγοι να μάθεις στο παιδί σου κολύμπι

Οι απλωτές είναι πολύτιμες, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του, ανακοίνωσε ότι η κολύμβηση γίνεται υποχρεωτικό μάθημα για τους μαθητές Γ΄Δημοτικού των οποίων το σχολείο βρίσκεται σε απόσταση έως 25χλμ από κολυμβητήριο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενθουσίασε πολλούς γονείς, καθώς τα οφέλη της κολύμβησης είναι πολλά. Ποια, όμως, ακριβώς; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να τα αναφέρουμε επιγραμματικά και να σε πείσουμε ότι ακόμα και αν δεν είσαι στο γκρουπ των γονιών που αφορά η παραπάνω εγκύκλιος, πρέπει να μάθεις στο παιδί σου να κολυμπάει σα δελφίνι!

1. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια του

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας, ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 5-14 ετών, στην περιοχή της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος πρόληψης ατυχημάτων στο νερό, από το κολύμπι. Εξοικειώνει το παιδί με το υγρό στοιχείο και μέσα από τα μαθήματα, ενημερώνεται για όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνει πριν πέσει στο νερό.

2. Είναι πολύ καλή γυμναστική

Το κολύμπι είναι μια μορφή γυμναστικής η οποία θέτει σε εγρήγορση όλο το σώμα και πολλές ομάδες μυών μαζί. Βοηθάει στην διατήρηση σωστού βάρους, καθώς οι θερμίδες καίγονται ταχύτατα. Επίσης, δεν προκαλεί πολλούς τραυματισμούς συγκριτικά με τη γυμναστική εκτός νερού. 

3. Βελτιώνει τη διάθεση του

Με το κολύμπι, το σώμα του θα εκκρίνει ενδορφίνες κάτι που σημαίνει ότι θα έχει καλύτερη διάθεση βγαίνοντας από την πισίνα ή τη θάλασσα. Πρόκειται για μια άσκηση που έχει την ίδια επίδραση με τη yoga στο ανθρώπινο σώμα, δηλαδή βοηθάει επίσης και στην μείωση του άγχους. 

4. Μαθαίνει να λειτουργεί σε ομάδα

Όπως πολλές άλλες μορφές γυμναστικής, έτσι και το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σου να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει να λειτουργεί μέσα σε ομάδα. Επίσης, μέσα από τους εκάστοτε στόχους, μπορεί να χτίσει την αυτοπεποίθηση του και να το κάνει να πιστέψει στις δυνάμεις του. 

5. Του ανοίγει "πόρτες" σε άλλες δραστηριότητες

Ακόμα και αν τελικά δεν βρίσκει κάτι ενδιαφέρον στο κολύμπι, μπορεί σε μικρή ή μεγαλύτερη ηλικία, να αξιοποιήσει όσα έμαθε, για να κάνει θαλάσσια σπορ. Κανό, windsurf, kitesurf, είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που θα μπορέσει να ξεκινήσει αν ξέρει κολύμπι. 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί

FASHION NEWS

Ο οίκος Missoni επιστρέφει στις ρίζες του και παρουσιάζει τη συλλογή Kaleidoscopica

Ο Ιταλικός οίκος παρουσιάζει μια συλλογή ατελείωτων συνδυασμών για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2024