Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μαθήματα συνέπειας!

4 tips για να ενθαρρύνεις το παιδί σου να τηρεί τις υποσχέσεις του.


Γεωργία Κοντού

Η τιμιότητα και η αξιοπιστία είναι δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα που ένας γονέας μπορεί να «περάσει» στο παιδί. Η ικανότητα του παιδιού να κρατήσει το λόγο του μπορεί να έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής του.

Pixel

Οι φίλοι, οι γονείς, οι καθηγητές και οποιοσδήποτε άλλος στη ζωή του παιδιού θα κρίνει το χαρακτήρα του, σύμφωνα με το αν μπορεί να τον εμπιστευτεί σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο αυτό είναι θέμα ζωτικής σημασίας να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία της τιμιότητας:

* Όπως οι περισσότερες αρετές, η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία που χρειάζεται ένα παιδί για να κρατήσει το λόγο του, περισσότερο προσαρμόζονται σε κάθε περίσταση παρά διδάσκονται. Το πιο σημαντικό μέρος της διδασκαλίας οποιουδήποτε χαρακτηριστικού γνωρίσματος του παιδιού σας είναι να το προσαρμόσετε ειδικά στο χαρακτήρα του. Διδάξτε στο παιδί σας ότι είναι σημαντικό να κρατάει το λόγο του, κάνοντας κι εσείς το ίδιο. Για παράδειγμα, όταν λέτε στο παιδί σας ότι θα κάνετε κάτι, καλό θα ήταν να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πραγματοποιήσετε.

* Μιλήστε στα παιδιά σας για τη σημασία του να λένε την αλήθεια και να κάνουν ό, τι έχουν πει ότι θα κάνουν. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε τα παιδιά από μια θετική σκοπιά όποτε είναι δυνατόν. Συχνά, οι γονείς πέφτουν στην παγίδα να μιλούν στα παιδιά για ειλικρίνεια και αξιοπιστία, μόνο όταν έχουν πει κάποιο ψέμα ή δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Είναι πιο αποτελεσματική η μέθοδος να διδάξετε τα παιδιά, επαινώντας τα όταν έχουν κρατήσει το λόγο τους και όχι μόνο όταν έχουν υποπέσει σε κάποιο σφάλμα.

* Διδάξτε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία ότι το να αποδεικνύουν την αξιοπιστία τους, τηρώντας τις υποσχέσεις τους, θα μπορούσε να αποτελέσει ανταμοιβή για μεγαλύτερα προνόμια. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας κρατάει το λόγο του όταν λέει ότι θα κάνει τα μαθήματά του, μπορείτε να του δώσετε τη δυνατότητα να παίξει για λίγο ακόμα κι έπειτα να ασχοληθεί με το διάβασμα. Βιώνοντας τον έπαινο και την επιβράβευση, το παιδί σας θα κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η έννοια της τιμιότητας.

* Πολλές φορές τα παιδιά κάνουν λάθη και πράγματα που δεν πρέπει. Είτε απλά ξεχνούν ότι είχαν υποσχεθεί να βγάλουν το σκύλο βόλτα ή λένε μικρά ψέματα σχετικά με το που πρόκειται να πάνε βόλτα. Πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι κατά καιρούς τα παιδιά δεν θα τηρούν τις υποσχέσεις τους. Όταν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία ως μάθημα. Ανατρέξτε σε παλαιότερες περιπτώσεις που το παιδί σας δεν κράτησε το λόγο του και επικεντρωθείτε στα θετικά, φροντίζοντας ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι θέλετε να το κάνετε να σας εμπιστευτεί.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Η μέθοδος του δημιουργικού γονέα: 3 τρόποι με τους οποίους η θεραπεία τέχνης μπορεί να χτίσει την αυτοεκτίμηση στα μικρά παιδιά

Η θεραπεύτρια τέχνης Stephanie McLeod-Estevez δίνει 3 ιδέες για θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των παιδιών μέσα από καλλιτεχνικά και δημιουργικά παιχνίδια

ΠΑΙΔΙ

Παιδοψυχολόγος και μαμά προτείνει 3 φράσεις που θα ήθελε να έλεγαν περισσότερο οι γονείς στα παιδιά τους

Δείτε γιατί η Caitlin Slavens λέει στους γονείς ότι ο θυμός δεν είναι πάντα κάτι κακό

ΠΑΙΔΙ

Τα Angry Birds τραγουδούν το πιο συγκινητικό τραγούδι για τη Γιορτή της Μητέρας

Γιατί μαμά, μεταξύ άλλων, σημαίνει να χαμογελάς και να δακρύζεις ταυτόχρονα από αγάπη για τα παιδιά σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Ρούλα Ρέβη: Ξεσπά για τα αρνητικά σχόλια στη Μαρίνα Σάττι

Η μακροσκελής ανάρτηση για το χασμουρητό που προκάλεσε αντιδράσεις

BEAUTY NEWS

Sunkissed Goddess: Ο οίκος KILIAN PARIS παρουσιάζει τη limited edition αρωματική δημιουργία του που μυρίζει καλοκαίρι

H νέα καλοκαιρινή δημιουργία είναι εμπνευσμένη από το μεθυστικό άρωμα του ελαίου Monoi και των λουλουδιών tiare που ενισχύονται με λάδι καρύδας, αιχμαλωτίζοντας την ουσία του ήλιου και του καλοκαιριού σε ένα μπουκάλι

ΣΙΝΕΜΑ

Bugonia: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με πρωταγωνιστές την Emma Stone και τον Jesse Plemons έρχεται σύντομα

Το Bugonia είναι εμπνευσμένο από τη νοτιοκορεατική κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Save the Green Planet από το 2003