Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 τρόποι για να βοηθήσεις το μωρό σου να ανακαλύψει τους ήχους

Tι πρέπει να κάνεις για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία.



Το διάστημα 6-8 μηνών είναι ιδανικό για να μάθει το μωρό να παράγει ήχους με ένα αντικείμενο. Αυτό είναι συνήθως κάτι που ανακαλύπτει τυχαία, βέβαια.

Για παράδειγμα, εάν δώσουμε στο μωράκι μας να κρατήσει μία κουδουνίστρα και εκείνο την κουνήσει, θα παράγει ήχο! Θα παρατηρήσετε ότι μόλις γίνει αυτό, το μωράκι μας θα συνεχίσει να κουνάει την κουδουνίστρα ξανά και ξανά για να ακούει τον ήχο της. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας εξηγεί ότι το μωρό μας σε αυτό το στάδιο θα προσπαθεί να παράγει συνεχώς ήχους, χτυπώντας, κουνώντας ακόμα και αφήνοντας να πέσουν αντικείμενα κάτω.

Πώς να βοηθήσουμε το μωρό να ανακαλύψει τους ήχους που παράγουν τα παιχνίδια/αντικείμενα:

• Κρατάμε ένα αντικείμενο ή ένα αγαπημένο παιχνίδι και αρχίζουμε να το χτυπάμε σε διάφορες επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε στο μωρό τους διαφορετικούς ήχους που μπορεί να κάνει, π.χ. όταν κρατάμε ένα κουταλάκι διαφορετικό ήχο θα κάνει αν το ρίξουμε στο πάτωμα και διαφορετικό εάν το χτυπήσουμε πάνω στο χαλί. Δείχνουμε τη διαφορά στο μωρό μας με διάφορα τέτοια παραδείγματα.
• Αφήνουμε το μωρό μας να ασχοληθεί με διαφορετικά παιχνίδια και αντικείμενα και παρατηρούμε τον τρόπο με τον οποίο τα επεξεργάζεται, αν π.χ. τα χτυπάει, τα κυλάει ή τα κουνάει.
• Μιμούμαστε τους ήχους μαζί με το μωρό μας, π.χ. αν κρατάει μία κουδουνίστρα και την κουνάει, τότε κάνουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο με κάποιο άλλο αντικείμενο. Αφού το κάνουμε αυτό, στη συνέχεια, προσπαθούμε να αλλάξουμε λίγο τον ήχο, π.χ. αν το χτύπημα της κουδουνίστρας έγινε αρχικά στον αέρα, εμείς τη χτυπάμε στο πάτωμα.
• Προσπαθούμε να δείξουμε στο μωρό ότι διαφορετικά παιχνίδια/αντικείμενα παράγουν διαφορετικούς ήχους ανάλογα με το υλικό τους.
• Επισημαίνουμε τους καθημερινούς ήχους που μπορεί να ενδιαφέρουν το μωρό μας. Π.χ. όταν τρέχει το νερό ή το γάβγισμα ενός σκύλου. Το ρωτάμε πάντα «το άκουσες αυτό;».

Συμβουλή Ειδικού:

Το μωράκι μας μαθαίνει απλά και μόνο χτυπώντας ή κουνώντας τα παιχνίδια του. Δεν πρέπει να σας ανησυχεί αν δεν γνωρίζει ακόμα πώς να τα χρησιμοποιήσει. Παρατηρήστε αν δείχνει ενδιαφέρον για τους ήχους των αντικειμένων και αν κάτι σας προβληματίσει, επικοινωνήστε με ένα αναπτυξιακό κέντρο για αναπτυξιακό έλεγχο.

Πηγή: infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να έχουν ψυχικό σθένος

Εφτά συμβουλές-κλειδιά που οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν για να δώσουν στα παιδιά σημαντικά ψυχικά εφόδια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;