Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Tι πρέπει να πεις στο παιδί σου για τον Άγιο Βασίλη;

Και να που δε ξέρεις αν είναι καλύτερο να πεις την αλήθεια ή το παραμύθι.



Tα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά περιμένουν τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη αλλά μερικοί γονείς ανησυχούν: Μήπως να μην πούμε στα παιδιά ψέματα για τον Άγιο Βασίλη;

Ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει για τα παιδιά την αθωότητα και το παιχνίδι και αποτελεί μέρος ενός μύθου. Για παιδιά μερικά είναι μία διέξοδος από την καθημερινότητα, όπου υπάρχει κάποιος καλός άγνωστος κύριος που νοιάζεται για αυτά ανεξαρτήτως από το τι κάνουν σωστά. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, να μην τους λέμε ότι ο Άγιος Βασίλης θα φέρει δώρα μόνο αν είναι καλά παιδιά, καθώς τα παιδιά χρειάζονται πολλή ενίσχυση και επιβράβευση.

Υπάρχει η άποψη ότι το να πούμε στα παιδιά από όταν είναι μικρά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει είναι σαν να τους στερούμε την αθωότητα και να τους «κλέβουμε» την παιδική τους ηλικία. Υπάρχει, βέβαια, και η αντίθετη άποψη ότι εφόσον δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας δεν θα πρέπει να πούμε ψέματα και στο θέμα αυτό. Άρα, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση στο αν θα τους πούμε την αλήθεια ή όχι αλλά αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προσωπικότητά μας, ποια, δηλαδή, από τις δύο παραπάνω απόψεις υποστηρίζουμε.

Εάν κάποιοι γονείς υιοθετούν τη δεύτερη άποψη και δεν θέλουν να πουν ψέματα στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη, καλό είναι να έχουν αυτή τη στάση από τα πρώτα Χριστούγεννα του παιδιού τους, ώστε να μην το μπερδέψουν αργότερα και το βάλουν στη διαδικασία του να τους αμφισβητεί σε ό,τι του λένε.

Ωστόσο, το να πιστεύουν τα παιδιά γενικά στα παραμύθια μέχρι μία ηλικία είναι σε γενικές γραμμές καλό. Ένας από τους λόγους είναι ότι στα παραμύθια τα παιδιά βρίσκουν την ικανοποίηση όλων τους των επιθυμιών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά, μέσω των παραμυθιών και των κινουμένων σχεδίων, είναι περιτριγυρισμένα από ένα σωρό μη υπαρκτούς ήρωες. Άρα, γιατί να ανησυχούμε τόσο πολύ  ως προς το αν λέμε ψέματα στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη την ίδια στιγμή που τους διαβάζουμε την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Πινόκιο και που στην τηλεόραση παίζει ο Μίκυ;

Το να ωθούμε, βέβαια,  μία τεχνητή εικόνα για τον Άγιo Βασίλη όταν τα παιδιά ήδη έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για αυτό, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Δεν είναι καλό, δηλαδή, να επιμένουμε σε ένα μεγάλο παιδί ότι, ναι, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, αντίθετα με τις δικές του αμφιβολίες!

Τα παιδιά υγιή ψυχικά παιδιά σαφώς και κάποια μέρα θα ανακαλύψουν την αλήθεια.  Αυτό όμως είναι κάτι που δεν θα ήταν καλό να τους το αποκαλύψουμε έτσι ξαφνικά. Δεν έρχεται, δηλαδή, μία στιγμή που καθόμαστε κάτω και τους λέμε «Ήρθε η στιγμή να σας πω ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει»! Τα παιδιά από μόνα τους θα αντιληφθούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι απλά ένας μύθος όταν θα είναι έτοιμα, άρα ίσως η καλύτερη αντιμετώπιση να είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις τους ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο και την προσωπικότητά τους.

Αν το παιδί αρχίσει να ρωτάει για την ύπαρξή του αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα έτοιμο για την αλήθεια. Μπορεί, βέβαια, να συμβαίνει και αυτό, μπορεί όμως, για παράδειγμα, να άκουσε κάτι στο σχολείο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το ρωτήσουμε τι πιστεύει το ίδιο για το θέμα αυτό και η απάντησή του να μας καθοδηγήσει για το πως θα το συζητήσουμε στην πορεία. Αν, δηλαδή,  παρόλα αυτά που ακούει εξακολουθεί να πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη και να τον υποστηρίζει, τότε προφανώς δεν είναι ακόμη έτοιμο να δεχτεί την αλήθεια! Είναι όμως μια καλή αφορμή να συζητήσουμε με τα παιδιά μας και να κάνουμε καλύτερη τη σχέση μας με αυτά.

Μεγαλώνοντας κάνουν κι άλλες ερωτήσεις, όπως πώς χωράει στην καμινάδα, πώς προλαβαίνει σε μια νύχτα να κάνει το γύρο του κόσμου και άλλα τέτοια. Συνήθως τα παιδιά γύρω στην ηλικία των 6 – 8, όταν πια δηλαδή μπορούν να διαχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι ο αγαπημένος τους Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Συνήθως δεν ανησυχούν όμως ιδιαίτερα. Μπορεί να απογοητευτούν λίγο, όμως είναι πια σε ένα αναπτυξιακό στάδιο όπου δεν είναι τόσο σημαντική για αυτά η ύπαρξή του, όσο ίσως το να διατηρήσουμε κάποιες από τις «τελετουργίες» που σχετίζονται με αυτόν. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε τα δώρα κάτω από το δέντρο, λέγοντας, βέβαια, στο παιδί ποιος τα έφερε και όχι να τα παίρνουμε μαζί να τα διαλέγουν, ώστε να μην «διαλύσουμε» εντελώς όλη τη μαγεία που είχες δημιουργηθεί στο μυαλό τους λόγω του Άγιου Βασίλη.

Συχνά, συμβαίνει ένα παιδί να νιώθει  υπερηφάνεια που μεγαλώνει και δεν πιστεύουν πια στον Άγιο Βασίλη όπως τα μικρότερα παιδάκια! Άρα, μπορούμε να του πούμε να μην αποκαλύψει το «μυστικό» στους φίλους του ή στα μικρότερα αδερφάκια και έτσι να τα κάνουμε να νιώσουν ακόμη πιο υπερήφανα που είναι αρκετά ώριμα ώστε να ξέρουν την αλήθεια.

Αρετή Κυπραίου, Ψυχολόγος M.Sc., Ομάδων Γονέων, Ατομική Συμβουλευτική Γονέων

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ