Ακόμα ένας καλός λόγος να κρατήσεις το παιδί σου μακρυά από τις οθόνες - AllYou.gr

Search

 

Ακόμα ένας καλός λόγος να κρατήσεις το παιδί σου μακρυά από τις οθόνες

Νέα μελέτη, θα σου δώσει ακόμα ένα επιχείρημα να μειώσεις στο ελάχιστο τον χρόνο που περνάει το παιδί σου σε τηλεόραση, τάμπλετ και κινητά.

> ΠΑΙΔΙ ::
12 Ιανουαρίου 2017

Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει πως η παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, στο χρόνο τηλεθέασης έχει προστεθεί και η ενασχόληση με άλλες συσκευές, όπως τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα, των οποίων η επίδραση δεν έχει μελετηθεί εκτενώς.

Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Pediatrics, φαίνεται πως τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες οθόνης, δηλαδή χρήση τάμπλετ, κινητών τηλεφώνων και παρακολούθηση τηλεόρασης, είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν συμπεριφορές που συνδέονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 24.800 εφήβους, ηλικίας 14-18 ετών, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες αναφορικά με το χρόνο τηλεθέασης και ενασχόλησης με δραστηριότητες οθόνης, όπως χρήση τάμπλετ, κινητού τηλεφώνου και βιντεοπαιχνιδιών, τις συνήθειες ύπνου, την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Συνολικά, η αυξημένη τηλεθέαση φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και «κακές» διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, βρέθηκε πως οι έφηβοι που αφιέρωναν περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες οθόνης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν καθημερινά ένα σακχαρούχο αναψυκτικό, να μην κοιμούνται επαρκώς και να είναι σωματικά αδρανείς, καθώς και 43% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, συγκριτικά με όσους δεν αφιέρωναν χρόνο στις εν λόγω δραστηριότητες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες οθόνης οδηγεί στην εμφάνιση παχυσαρκίας, εν τούτοις τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως ο περιορισμός της ενασχόλησης των παιδιών και των εφήβων με τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα και βιντεοπαιχνίδια φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικός με τη μείωση της τηλεθέασης, γι’ αυτό και προτείνεται οι οικογένειες να θέτουν κανόνες για το χρόνο που αφιερώνεται στις παραπάνω δραστηριότητες.

Πηγή: neadiatrofis.grΑκολούθησε το allyou στο Instagram!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

8 σημάδια οτι θα γίνει πολύ έξυπνο

Θέλεις να καταλάβεις από νωρίς τις δυνατότητές του;

Urban αντίσκηνα

Εναλλακτική κατασκήνωση για τα τσικό στον Ελληνικό Kόσμο

Summer trends ‘19

Το καλοκαίρι ξεκίνησε με τις πιο fashion επιλογές για τα πιτσιρίκια μας