Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πως να βοηθήσεις το παιδί που έχει εφιάλτες

Τι να κάνεις για τα άσχημα όνειρα και το «τέρας κάτω από το κρεβάτι».



Τα περισσότερα παιδιά κάποια στιγμή στη ζωή τους θα ταλαιπωρηθούν από άσχημα όνειρα, που φαίνεται να ξεκινούν στην ηλικία των 2-4 ετών, όταν η φαντασία τους αρχίζει να αναπτύσσεται αλλά και να εξερευνούν λίγο περισσότερο τον κόσμο γύρω τους.

Αυτό που μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες σε ένα παιδάκι μπορεί να είναι από κάτι που είδε ή άκουσε στην τηλεόραση μέχρι μία τρομακτική εικόνα ή ιστορία, που είναι πολύ πιθανό εσάς να μην σας φαίνεται καθόλου τρομακτική.

Ένας ακόμα βασικός παράγοντας που μπορεί να ταράξει τον ύπνο του παιδιού σας είναι το άγχος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ξεκίνησε να πηγαίνει σχολείο, παιδικό σταθμό, κλπ, να άλλαξε δάσκαλο, κάτι που έγινε μέσα στο σπίτι σας, ακόμα και το ίδιο το άγχος ότι μπορεί να δει εφιάλτες μπορεί να ανοίξει την πόρτα στα άσχημα όνειρα.

Αν το παιδί ξυπνήσει φοβισμένο και κλαίγοντας μπορεί και το ίδιο του το δωμάτιο να φαίνεται τρομακτικό, να νομίζει ότι κρύβονται τέρατα κάτω από το κρεβάτι του ή ότι αν ξανακοιμηθεί θα γυρίσει και πάλι στον εφιάλτη που το ξύπνησε.

Όταν οι εφιάλτες εμφανίζονται σε αραιά διαστήματα, συνήθως είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης και οφείλονται σε διάφορα ερεθίσματα που δέχεται το παιδί καθώς μεγαλώνει. Αν τα άσχημα όνειρα όμως το ταλαιπωρούν για καιρό, η πηγή του άγχους και του φόβου του μπορεί να είναι βαθύτερη και να χρειαστεί τη βοήθειά σας για να την διαχειριστεί.

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να πέφτει για ύπνο, μακριά από τα κακά όνειρα:

Δείξτε κατανόηση

Αν το παιδί δει εφιάλτη και ξυπνήσει φοβισμένο, πηγαίνετε στο κρεβάτι του και παρηγορήστε το. Αφήστε το να μιλήσει, αν θέλει, για αυτό που είδε και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι ήταν απλώς ένα κακό όνειρο που έφυγε.

Προετοιμάστε το έδαφος για έναν ήσυχο ύπνο

Τα παιδιά που αργούν να κοιμηθούν είναι πιο πιθανό να δουν εφιάλτες. Θα πρέπει να σταματούν να παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία μειώνουν την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάνε στο κρεβάτι τους. Προτιμήστε μία χαλαρή δραστηριότητα λίγο πριν τον ύπνο, όπως ένα μπανάκι, ένα απλό επιτραπέζιο ή ένα (όχι τρομακτικό!) παραμύθι.

Αποκτήστε ένα φύλακα

Ένα λούτρινο ζωάκι πολλές φορές βοηθάει τα παιδιά να νιώσουν πιο ασφαλή στο κρεβάτι τους. Μπορείτε να τους πείτε ότι το ζωάκι θα τους προστατέψει ή ότι τα ίδια πρέπει να είναι γενναία για να προστατέψουν τον χνουδωτό τους φίλο.

Μην αποφεύγετε το τρομακτικό

Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όταν το παιδί φοβάται π.χ. μία συγκεκριμένη κούκλα δεν είναι σωστό να την ξεφορτωθείτε ή να την κρύψετε. Αντίθετα, όσο περισσότερο βλέπει ή σκέφτεται το αντικείμενο του φόβου του, τόσο λιγότερο τρομακτικό γίνεται. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά κάθε μέρα δείχνοντάς του και συζητώντας για το παιχνίδι που φοβάται, καλό όμως είναι να μην το κάνετε απογευματινές ώρες! Επίσης, προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην εκθέτετε το παιδί σε καινούρια πράγματα που μπορεί να το τρομάξουν, όπως π.χ. οι ειδήσεις, μία τρομακτική ιστορία ή μία βίαιη ταινία στην τηλεόραση.

Γυμνάστε το μυαλό

Βοηθήστε το παιδί να σκεφτεί κάτι χαρούμενο και διασκεδαστικό μετά από έναν εφιάλτη ή ακόμα καλύτερα πριν πάει για ύπνο. Μπορείτε, επίσης, να το ενθαρρύνετε να σκεφτεί μία διαφορετική, ακόμα και μαγική, κατάληξη για το κακό του όνειρο, αν βλέπει π.χ. ότι πέφτει και αυτό το τρομάζει μπορεί να ονειρευτεί ότι πετάει!

Ζητήστε βοήθεια

Αν τα άσχημα όνειρα επιμένουν και δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία τους, μιλήστε με το γιατρό του. Να θυμάστε ότι πολλές φορές οι εφιάλτες μπορούν να σταματήσουν από μόνοι τους καθώς το παιδί μεγαλώνει και να εξαφανιστούν όσο ξαφνικά εμφανίστηκαν.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.