Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ποιό παιχνίδι είναι κατάλληλο για το παιδί μου;

Κατηγορίες παιχνιδιών ανάλογα με το τι θες να ενισχύσεις στο παιδί σου.



Η αλήθεια είναι ότι δεν προσφέρουν όλα τα παιχνίδια στον ίδιο βαθμό κάτι εκπαιδευτικό για τα παιδιά, αλλά το σίγουρο είναι ότι με τη δική σας τη βοήθεια και φαντασία μπορείτε να μάθετε πολλά στο παιδί σας μέσω του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών και είναι το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους.

Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, εκφράζεται, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί ωριμάζει και γίνεται υπεύθυνο.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να παροτρύνετε το παιδί σας να παίξει, να ενισχύετε το παιχνίδι του και να συμμετέχετε και εσείς σ’ αυτό. Γιατί μέσω του παιχνιδιού μπορείτε να του διδάξετε πολλά, χωρίς κόπο και χωρίς να βαρεθεί.

Μπορείτε πολύ εύκολα, χωρίς να το καταλάβει, να μετατρέψετε το παιχνίδι σε μάθημα, και το μάθημα να είναι πια «παιχνιδάκι» για το παιδί σας!!!

Ανάλογα με το τι θέλετε να ενισχύσετε στο παιδί σας υπάρχουν και τα κατάλληλα παιχνίδια που μπορούν να σας βοηθήσουν :

- Παιχνίδια που βοηθούν τη σωματική ανάπτυξη, τη μυϊκή άσκηση και απαιτούν έλξη ή ώθηση (π.χ. ποδήλατο, πατίνια, σκέιτμπορντ, τραμπάλα).

- Παιχνίδια που βοηθούν την ανάπτυξη της αντίληψης, καθώς και του συντονισμού χεριού και ματιού (π.χ. πάζλ, κύβοι, κατασκευές με ξυλάκια από αντιγραφή, κορδόνια μέσα σε τρύπες).

- Παιχνίδια που βοηθούν την ανάπτυξη των αισθήσεων (π.χ. μουσικά όργανα, πλαστελίνη, παιχνίδια με κίνηση αντικειμένων, τραγούδια).

- Παιχνίδια για την ανάπτυξη προβολικού παιχνιδιού και φαντασίας (π.χ. κούκλες, κουκλόσπιτα, ζωάκια, τρένα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα σε δρόμους).

- Παιχνίδια για την εκμάθηση κοινωνικών κανόνων (π.χ. επιτραπέζια, όπου περιμένουν τη σειρά τους, ακολουθούν κανόνες και δέχονται την ήττα ή τη νίκη)

- Παιχνίδια που ενισχύουν τη γλωσσική ανάπτυξη, τη περιγραφικότητα, τη κατονομασία και την αφηγηματική ικανότητα.(π.χ. εικονογραφημένα παραμύθια, dvd, μάντεψε ποιός)

- Παιχνίδια που ενισχύουν τη μνήμη (π.χ. lotto, memo παιχνίδια)

- Παιχνίδια για την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών και δημιουργικών τάσεων (π.χ. σετ ζωγραφικής, σετ κατασκευής αντικειμένων όπως χάντρες για κολιέ, δεινόσαυροι).

- Παιχνίδια για την ανάπτυξη των ικανοτήτων που βοηθούν στην ανάγνωση και την αριθμητική (π.χ. άβακας, κύβοι, μαγνητικοί πίνακες με γράμματα και αριθμούς, εκπαιδευτικοί υπολογιστές για παιδιά)

Πατρώνη Λάουρα, Λογοθεραπεύτρια

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα