Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ξέρεις να διακρίνεις τα σημάδια κατάθλιψης στα νήπια;

Ποιά συμπεριφορά μπορεί να "δείχνει" πρόβλημα.



Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά ακόμα και παιδιά ηλικίας 3 ετών μπορεί να έχουν κάποια διαταραχή κατάθλιψης. Ωστόσο, στα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση αφού πολλές φορές τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων συναισθηματικών διαταραχών, όπως το άγχος.

Μία έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, έδειξε ότι ένας τρόπος για να ξεχωρίσουν οι γονείς και οι ειδικοί αν ένα παιδάκι έχει συμπτώματα κατάθλιψης είναι ο τρόπος που αντιδρά στην επιβράβευση.

Χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα, οι ερευνητές μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα 84 παιδιών, ηλικίας από 3 έως 7, ενώ έπαιζαν ένα παιχνίδι όπου έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε 2 πόρτες. Στην μία πόρτα κέρδιζαν πόντους και στην άλλη έχαναν πόντους. Στόχος ήταν να καθορίσουν αν η αδιάφορη αντίδραση στην επιβράβευση, που παρατηρείται σε ενήλικες με κατάθλιψη, θα ήταν εμφανής και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών, ακόμα και στην ηλικία των 4 ετών, έχει ανάλογες αντιδράσεις με αυτές των ενηλίκων. Το γεγονός αυτό είναι αντίστοιχο με άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι πολλές νευρο-συμπεριφορικές πλευρές της κατάθλιψης μένουν ίδιες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Οι αντιδράσεις των παιδιών στην τυχαία επιλογή των πορτών δεν είχαν διαφορά στην περίπτωση της πόρτας που τους κόστιζε βαθμούς. Τα παιδιά με συμπτώματα κατάθλιψης και αυτά χωρίς είχαν την ίδια αντίδραση στην «λάθος» επιλογή. Η διαφορά εντοπίστηκε στον τρόπο που αντέδρασαν στην επιλογή της «σωστής» πόρτας, στην επιλογή δηλαδή που επιβράβευε με πόντους τα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση, αντέδρασαν με αδιαφορία, χωρίς να δείχνουν σημάδια χαράς ή ικανοποίησης, όπως έκαναν τα παιδιά χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

Όσο λυπηρό κι αν είναι να σκεφτόμαστε ότι μικρά παιδιά μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τέτοιες πιθανές συμπεριφορές και κινδύνους στα παιδιά, προκειμένου να τους προσφερθεί η βοήθεια που έχουν ανάγκη.

«Η μειωμένη ικανότητα να απολαύσουν το παιχνίδι και τις άλλες δραστηριότητές τους είναι βασική ένδειξη», δηλώνει η ερευνήτρια Joan L. Luby, M.D. «Πρέπει να δίνουμε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε παιδιά που αισθάνονται υπερβολική ενοχή αν κάνουν κάτι λάθος ή εμφανίζουν αλλαγές στον ύπνο και την όρεξή τους. Αν είναι διαρκώς λυπημένα, ευερέθιστα, κλαίνε συχνά ή δεν έχουν διάθεση για τίποτα, μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμα και αν είναι σε ηλικίες 3 ή 4 ετών. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει να αναζητούν τη βοήθεια ειδικών».

*με πληροφορίες από parents.com

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος