Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Ασφαλές Άγγιγμα": Το πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση

Υλοποιείται από το ΕΛΙΖΑ, σε σχολεία της χώρας μας



Κάποτε ήταν ένα κοριτσάκι, τρεισήμισι ετών. Μικρό ακόμη για να καταλάβει τι σημαίνει σεξουαλική κακοποίηση, γιατί το άγγιγμα του μπαμπά δεν ήταν πατρικό, πώς αυτό το άγγιγμα θα στιγματίσει την ψυχή του, ενδεχομένως για όλη του τη ζωή. Οι γονείς της μικρής ήταν χωρισμένοι αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή οι σχέσεις τους ήταν καλές. Μια Κυριακή βράδυ, έχοντας γυρίσει από ένα Σαββατοκύριακο με τον πατέρα της, τσακώνεται με την μαμά της γιατί δεν της δίνει το παιχνίδι που θέλει. Κλαίει, δεν μπορεί να ηρεμήσει. Και τότε ζητάει από τη μαμά της, να της κάνει αυτό που της κάνει ο μπαμπάς της και την ηρεμεί. Αυτό όμως που έκανε ο μπαμπάς της, ήταν να αγγίζει τα γεννητικά της όργανα.

Αυτή είναι μια σκληρή ιστορία που χρησιμοποιεί συχνά η Τίνια Απέργη, καθηγήτρια Ψυχολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «ΕΛΙΖΑ».

Όπως λέει η ίδια, ένα άγγιγμα μπορεί να μην το νιώθεις κακό, αλλά να μην είναι ασφαλές.

Ασφαλές. Αυτή η λέξη χρησιμοποιήθηκε και για την ονομασία του Εθνικού Προγράμματος εκπαίδευσης μικρών παιδιών (5-9 ετών) ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση που υλοποιεί το ΕΛΙΖΑ σε σχολεία, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: «Ασφαλές Άγγιγμα».

Η ομάδα έργου αποτελείται από 38 ειδικούς σε Ελλάδα και ΗΠΑ και μέσω του κουκλοθέατρου μαθαίνουν στα παιδιά τον κανόνα του μαγιό (σ.σ. ποια είναι τα ιδιωτικά μέρη του σώματος, που καλύπτει το μαγιό), ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα ασφαλές και ένα μη ασφαλές άγγιγμα, τι θα πρέπει να κάνει ένα παιδί όταν αισθανθεί άβολα ή περίεργα, ότι πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον μεγάλο αν του συμβεί ένα όχι ασφαλές άγγιγμα, και αν δεν τον πιστέψει ο πρώτος να συνεχίσει και το λέει μέχρι να το πιστέψουν, και ότι ποτέ δεν φταίει ένα παιδί. Αυτό είναι πολύ βασικό να το ξέρουν τα παιδιά!

Το πρόγραμμα, στην πρώτη του φάση το 2016, μετά από έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πραγματοποιήθηκε η πιλοτική εφαρμογή του σε σχολεία της Αττικής: 676 παιδιά νηπιαγωγείου, Α', Β' και Γ΄ Δημοτικού, 190 γονείς και 89 δάσκαλοι.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν είναι ένα ευχάριστο θέμα. Δεν έχει γέλια, χαρές, ευτυχία, όπως θα έπρεπε να έχουν όλα τα θέματα που αφορούν στα παιδιά.

Συμβαίνει όμως, κοντά μας, δίπλα μας, μέσα στην οικογένειά μας. Ας μην εθελοτυφλούμε.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση; Η σεξουαλική επαφή αλλά και η έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό, η συμμετοχή του σε φωτογραφίσεις ή μαγνητοσκοπήσεις σεξουαλικού περιεχομένου και οποιαδήποτε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα. 

Οι έρευνες λένε ότι: 

Στην Ελλάδα 1 στα 5 παιδιά (0-18 ετών) θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας.

Το 73% των θυμάτων δεν μιλάει αμέσως για την εμπειρία του και περνά τουλάχιστον ένας χρόνος για να το εκμυστηρευθεί με κάποιον. Το 45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει υποστεί κακοποίηση;

Οι ειδικοί λένε ότι εάν το παιδί έχει άγχος, παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο, αταίριαστη για την ηλικία του σεξουαλική συμπεριφορά, θέματα ενούρησης και εγκόπρισης, οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν. 

Πώς θα το προστατέψω;

Με την πρόληψη! Το παιδί πρέπει να μαθαίνει να προστατεύει το σώμα του και τον εαυτό του από τις απειλές. Ότι δεν είναι επιτρεπτό για κανέναν να το αγγίζει στα γενετικά όργανα.

Γιατί όταν ο θύτης πάρει αρνητική απάντηση από το παιδί, συνήθως δεν ξαναπροσπαθεί γιατί δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση με την οικογένεια.

Μια απαραίτητη ενημέρωση, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ευελπιστώ να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία και, ως μητέρα επικροτώ. 

(Πηγή πληροφοριών: huffpost greece)

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

CELEBS

Νατάσσα Μποφίλιου: Ποζάρει αγκαλιά με την αδελφή της - Μοιάζουν πολύ!

Η τραγουδίστρια παραβρέθηκε στην παρουσίαση δίσκου του Πάνου Μουζουράκη

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ