Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

H φωνή της μαμάς: Πόσο καλό κάνει στην κοινωνικότητα των παιδιών;

Δεν την ξεχνάς ποτέ, ακόμα κι αν μεγαλώσεις.



Σου μιλάει όταν είσαι ήδη στην κοιλιά της. Όταν γεννιέσαι, η φωνή της είναι για σένα ξεχωριστή, την ξέρεις ήδη, την νιώθεις. 

Και δεν είναι μόνο ότι την ακούς, ότι δηλαδή βρίσκεται σε εγρήγορση η αίσθηση της ακοής και τα όργανα του σώματός σου που εμπλέκονται. 

Είναι και η καρδιά σου που ακούει τη φωνή της μαμάς.

Δεν σου τα λέω έτσι συναισθηματικά επειδή είμαι και κόρη και μαμά, αλλά γιατί οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το συναίσθημα, η ανταμοιβή, οι κοινωνικές λειτουργίες και η αναγνώριση προσώπων συμμετέχουν στην αναγνώριση της φωνής της μαμάς, στον εγκέφαλο ενός μωρού.

Οι επιστήμονες δε μελετούν την ενεργοποίηση αυτών των περιοχών του εγκεφάλου λόγω της μητρικής φωνής ώστε να προβλέψουν τις ικανότητες της κοινωνικής επικοινωνίας που θα αναπτύξουν αυτά τα μωρά μεγαλώνοντας! 

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα ότι η φωνή της μητέρας έχει τέτοια γρήγορη πρόσβαση σε τόσα πολλά διαφορετικά συστήματα του εγκεφάλου», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Daniel Abrams, καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών. 

Αν έχεις το μωράκι σου στην κοιλίτσα, μίλησέ του. Αν το έχεις τώρα στην αγκαλιά σου, πες του πόσο το αγαπάς! Α, και δώστου και ένα φιλί από μένα! 
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.