Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Κάνει το παιδί να μας βλέπει γυμνούς;

Όταν η μαμά και ο μπαμπάς ζεσταίνονται υπερβολικά.



Κάνει ζέστη και θέλεις, βρε αδερφέ, μέσα στο σπίτι σου, στο εξοχικό σου, να νιώθεις άνετα. Χμ, τι γίνεται όμως όταν εκεί μέσα κυκλοφορεί και ένα πιτσιρίκι; Κάνει να μας βλέπει γυμνούς;

Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του πιτσιρικιού. Αυτό σημαίνει ότι:

- Εάν το παιδί σας είναι έως 3 ετών, το να σας βλέπει γυμνούς είναι κάτι που δημιουργεί δέσιμο μεταξύ σας, το γεμίζει συναισθηματική ασφάλεια και η συνήθεια αυτή θεωρείται απολύτως αποδεκτή από τους παιδοψυχολόγους. 

Γιατί βοηθάει τα παιδιά; Γιατί μαθαίνουν ότι το γυμνό σώμα δεν είναι κάτι κακό και εξοικειώνονται με τη θέα του ενώ αποδέχονται και το δικό τους κορμάκι.
Επιπλέον, τα παιδιά με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν να...ξεγυμνώνουν τα θέλω τους και εκφράζονται πιο ελεύθερα, χωρίς να καταπιέζονται.

Πότε κάνει κακό;

- Από τα 4,5 έτη της ζωής τους περίπου τα παιδάκια ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους. Τότε είναι η στιγμή να βάλουμε κάποια όρια στο θέμα του γυμνού σώματος. 

- Εάν ένα παιδάκι δει τον γονιό του, κυρίως αυτόν του ίδιου φύλου, γυμνό μπορεί να νιώσει ανταγωνιστικά συγκρίνοντας τα σημεία του σώματός του με αυτά του γονιού. 

- Στην ηλικία που ξεκινάει το σχολείο καλό είναι να μην το κάνει μπάνιο ο γονιός του αντίθετου φύλου, καθώς μπορεί να νιώσει χωρίς να το θέλει κάποια διέγερση την οποία δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.

- Αν οι γονείς κυκλοφορούν γυμνοί στο σπίτι ή αφήνουν την πόρτα ανοιχή όσο κάνουν ντους ή ντύνονται, το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι το γυμνό είναι αποδεκτό και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα να τον/την δει γυμνό-ή και κάποιος τρίτος.  

- Τέλος, εάν το παιδάκι νιώθει ντροπή στο να γδυθεί μπροστά στο γονιό του αντίθετου φύλου ή να κάνει μπάνιο μαζί του, πρέπει να το σεβαστούμε χωρίς όμως να του γεννήσουμε ενοχές.
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.