Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

3/12: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 

Μια μέρα σαν κι αυτή, επιλέγουμε δύο εκδηλώσεις, στις οποίες μπορείς να έρθεις κι εσύ, είτε το παιδί σου είναι ΑμεΑ είτε όχι.



- Μαμά, γιατί βρίζεις; 
- Μα, δεν βλέπεις αυτόν τον ηλίθιο που έχει παρκάρει μπροστά από τη ράμπα;
- Δεν πειράζει, βρε μαμά. Μπορεί να φύγει σε λίγο...
- Κι εάν εσύ ήσουν σε καροτσάκι, πώς θα πέρναγες τώρα;

Αυτή είναι μια αληθινή στιχομυθία που έχω κάνει με την κόρη μου. Και κάθε φορά βρίζω. Λέω μερικές "κακές λέξεις" γιατί γίνομαι έξαλλη. Γιατί με κάτι τέτοια πρέπει να γινόμαστε έξαλλοι. Όπως για και τους νόμους που δεν προστατεύουν τα άτομα με αναπηρία. Που τους στερούν το δικαίωμα να ζήσουν όπως και εμείς, τα άτομα χωρίς (εμφανή) αναπηρία.

Και δεν περιμένω μια μέρα σαν κι αυτή να εκραγώ. Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που για την ιστορία, θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη και έχει σαν στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. 
Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Μια μέρα σαν κι αυτή επιλέγω δύο εκδηλώσεις, στις οποίες μπορείς να έρθεις κι εσύ, είτε το παιδί σου είναι ΑμεΑ είτε όχι: 

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στις 2 μμ: 

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Μουσείο προσφέρει δωρεάν ξενάγηση σε άτομα με αναπηρία στη μόνιμη έκθεση. 
Για τους έχοντες αναπηρία όρασης θα πραγματοποιηθεί η ατομική απτική ξενάγηση διάρκειας μίας ώρας με τίτλο «Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο», η οποία περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή, στις έξι από τις έντεκα αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και ψηλάφηση δεκαπέντε επιλεγμένων εκθεμάτων, από μάρμαρο και πηλό. 
Πρόκειται για μία δράση του Μουσείου η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ), Παράρτημα Θεσσαλονίκης & την Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και υποστηρίζεται σε μεγάλο μέρος της με χορηγίες. Απαραίτητη είναι η παρουσία συνοδού για τον κάθε τυφλό.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 6.30 μμ:

Το ΚΠΙΣΝ συμμετέχει στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία με την performance On Display Global. Μια διεθνής πρωτοβουλία που προέκυψε από τη συνεργασία της χορογράφου Heidi Latsky με τον Δήμο της Νέας Υόρκης και τον ΟΗΕ, για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την υπογραφή του νόμου για τους Αμερικανούς με Αναπηρία.

Μία χορευτική performance – εγκατάσταση, μία αποδομημένη έκθεση τέχνης/επίδειξη μόδας, ένας σχολιασμός για το σώμα ως θέαμα και για την εμμονή μας με την εικόνα του σώματος. Άτομα με αναπηρία, άνθρωποι από το χώρο του θεάματος και εκπρόσωποι του κόσμου της μόδας, συχνά αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και αξιοθέατα. Η αντιστροφή του βλέμματος αυτού, αποτελεί κομβικό σημείο της εγκατάστασης της χορογράφου Heidi Latsky, η οποία θα παρουσιαστεί στο ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Ελληνίδα χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη. 
 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει επιτρεπτική ανατροφή

Πώς οι γονείς μπορούν να βρουν την ισορροπία που βοηθά τα μικρά παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει επιτρεπτική ανατροφή

Πώς οι γονείς μπορούν να βρουν την ισορροπία που βοηθά τα μικρά παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: «Πάγωσε» προσωρινά η μείωση της χορήγησης των φαρμάκων

Ο τραγουδιστής βρίσκεται 40 ημέρες στην εντατική

BEAUTY NEWS

Η Gigi Hadid λάνσαρε το πιο ρομαντικό μανικιούρ στο Met Gala 2024

Όλα παίζονται στις λεπτομέρειες.