Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 συμβουλές για να μην γίνει το παιδί σου κακομαθημένο!

Τα "ναι" και τα "όχι" της ανατροφής.


Γεωργία Κοντού

Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί τους γίνει κακομαθημένο, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής αγάπης που του δείχνουν. Όταν η αγάπη αυτή εκφράζεται με δώρα από την οικογένεια και γενικότερα με το «βομβαρδισμό» από υλικά αγαθά, το παιδί γίνεται άπληστο και δεν μπορεί να εκτιμήσει όσα έχει.

Η ανατροφή ενός παιδιού που δεν θα γίνει κακομαθημένο έγκειται στη διδασκαλία βασικών αξιών όπως οι καλοί τρόποι, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και η προσφορά προς τους άλλους.

Απλές καθημερινές στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε. Ασφαλώς, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί υπομονή από την πλευρά σας. Για να ξεκινήσετε:

1. Διδάξτε καλούς τρόπους

Δύο λέξεις έχουν μεγάλη σημασία όταν πρόκειται για τα κακομαθημένα παιδιά. Να μάθουν να χρησιμοποιούν το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» όσο το δυνατόν πιο συχνά στην καθημερινή ζωή τους. Δεν χρειάζεται να κατανοούν πλήρως τη σημασία τους. Το θέμα είναι να ξεκινήσουν από νωρίς να τις χρησιμοποιούν, ώστε να τους γίνει συνήθεια και στο τέλος αυτές οι δύο «μαγικές» λέξεις να τους βγαίνουν αυθόρμητα.

Η κατάλληλη στιγμή για να διδάξετε καλούς τρόπους στα παιδιά είναι το οικογενειακό γεύμα. Είναι η τέλεια στιγμή για να διορθώσετε και να ενισχύσετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού, δημιουργώντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο της ευσυνειδησίας τους, αναθέτοντάς τους συγκεκριμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τα ψώνια για το γεύμα, το μαγείρεμα, το σερβίρισμα κι έπειτα το μάζεμα του τραπεζιού.

2. Ενθαρρύνετε το αίσθημα ευγνωμοσύνης

Δεδομένου ότι το φαγητό είναι το σύμβολο της αφθονίας και της ευημερίας, πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να αισθανθεί ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχει. Πρέπει να του διδάξετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάστηκαν και κόπιασαν μέχρι να φτάσει το φαγητό στο πιάτο του και να μάθει να τους ευχαριστεί. Για παράδειγμα, τον αγρότη που μάζεψε τα λαχανικά από το χωράφι, τον μπαμπά που τα αγόρασε και τη μαμά που τα μαγείρεψε. Πολλά παιδάκια αισθάνονται ευγνωμοσύνη μόνο για τα παιχνίδια τους, πράγμα για το οποίο δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν τις πραγματικές αξίες της ζωής. Ως γονείς πρέπει να τους υπενθυμίσετε ότι δεν είναι τα υλικά αγαθά που έχουν σημασία στη ζωή.

3. Περιορίστε τον εγωκεντρικό χαρακτήρα 

Ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά σας να μην μεγαλώσετε κακομαθημένα παιδιά είναι ο εγωκεντρικός χαρακτήρας τους. Δεν γνωρίζουν ότι οι γονείς έχουν επιθυμίες και ανάγκες που δεν σχετίζονται πάντα με εκείνα. Τα μικρά παιδιά πιστεύουν ότι αποτελούν το κέντρο του σύμπαντος και ότι είστε εκεί μόνο για να καλύψετε τις δικές τους ανάγκες. Προφανώς και βάζετε πάνω απ’ όλα το παιδί σας, όμως πρέπει να βρίσκετε χρόνο και για τον εαυτό σας ή τη σχέση με το σύζυγό σας. Ένας απλός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να κοιτάξουν πέρα από τον εαυτό τους είναι να τους διδάξετε τη φράση: «Μαμά, μπαμπά πώς ήταν η μέρα σας;». Για να τα μυήσετε σε αυτό, ξεκινήστε λέγοντας εσείς στο παιδί: «Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που σου συνέβη σήμερα;» κι έπειτα ξεκινήστε να διηγηθείτε τις δικές σας ιστορίες.

4. Διδάξτε την αξία των χρημάτων

Τα παιδιά νομίζουν ότι τα χρήματα έρχονται εξ’ ουρανού στην οικογένεια. Για να τους διδάξετε την αξία των χρημάτων, πρέπει η διδασκαλία να συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τα λεφτά. Ωστόσο, το χαρτζιλίκι που λαμβάνουν τα παιδιά όταν εκτελούν κάποια μικροδουλειά είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού ούτως ή άλλως ως μέλη της οικογένειας, ενώ άλλοι τις συνδέουν με την χρηματική αμοιβή. Επιλέξτε τον τρόπο που εσείς θεωρείτε σωστό για την οικογένειά σας.

5. Ενισχύστε το αίσθημα της προσφοράς

Ακόμα κι αν ένα παιδί είναι αρκετά μικρό για να αισθανθεί τον πόνο του άλλου, μπορεί κατά κάποιο τρόπο να εκτιμήσει το γεγονός ότι ως γονείς του παρέχετε πράγματα που άλλοι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους. Ο εθελοντισμός και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο μέσω συσσιτίων, φροντίδας αδέσποτων ζώων κ.α μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές εμπειρίες για τα παιδιά.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.