8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον παιδικό καρκίνο

Και πόσα ακόμα που είναι δύσκολο να ειπωθούν.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η σημερινή ημέρα, 15 Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, και όσο κι αν θέλεις να εθελοτυφλείς, ναι, υπάρχουν αυτή τη στιγμή παιδιά που αγωνίζονται να ζήσουν.

Η οικογένεια, η ψυχολογία, η υποστήριξη, η οικονομική εξουθένωση, η αγωνία, οι επεμβάσεις, οι χημειοθεραπείες. Μόνο όποιος το έχει βιώσει ξέρει πόσο δύσκολο είναι. Μόνο όποιος το έχει ξεπεράσει ξέρει τι σημαίνει ζωή.

Ας πάρουμε την αφορμή που μας δίνει αυτή η μέρα και ας μάθουμε τι σημαίνει παιδικός καρκίνος. 

1. Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος, και αντιπροσωπεύει το 0,5-4,6% όλων των καρκίνων σε ανθρώπους. 

2. Ο όρος παιδικός καρκίνος χρησιμοποιείται για να ορίσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου που εμφανίζονται σε παιδιά πριν την ηλικία των 15 ετών. 

3. Τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας κυμαίνονται μεταξύ 50 και 200 ανά εκατομμύριο παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα.

4. Η λευχαιμία αποτελεί περίπου το ένα τρίτο όλων των καρκίνων της παιδικής ηλικίας. Οι άλλες πιο κοινές μορφές καρκίνου στα παιδιά είναι τα λεμφώματα και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος. 

5. Υπάρχουν διάφοροι τύποι όγκων που εκδηλώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά, όπως το νευροβλάστωμα, το νεφροβλάστωμα, το μυελοβλάστωμα και το ρετινοβλάστωμα. 

6. Οι καρκίνοι του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου ή του ορθού, τυπικά συμβαίνουν σε ενήλικες και είναι εξαιρετικά σπάνιοι σε παιδιά.

7. Οι περισσότεροι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας αρχικά εκδηλώνονται με μη-ειδικά σημάδια και συμπτώματα, κάτι που οδηγεί σε καθυστερημένη ανίχνευσή τους. 

8. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, περίπου το 80% των παιδιών με καρκίνο επιβιώνει πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου. Αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό συνεπάγεται αυξημένο αριθμό μακροχρόνια επιζώντων ατόμων, που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, θεραπεία και φροντίδα. 

Πηγή στοιχείων: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares