Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

8 χρήσιμοι κανόνες για τον μητρικό θηλασμό

Πώς θα σου μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία.



Μόλις γέννησες και πραγματικά ο θηλασμός δεν σου φαίνεται παιχνιδάκι όσο σου έλεγαν. Οι πρώτες μέρες μπορεί να γίνουν πολύ βασανιστικές, και σε συνδυασμό με τις τρελαμένες ορμόνες σου, η όλη κατάσταση είναι αφόρητη. Μπορεί όμως και όλα να κυλήσουν τόσο ομαλά, τόσα απλά για σένα. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάσαι ότι μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια μιας μαίας, είτε είσαι ακόμα στο μαιευτήριο είτε μόλις έχεις επιστρέψει στο σπίτι με το μωράκι σου. Καλό το μητρικό ένστικτο αλλά πάντα υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι καλό να ξέρουμε. 

Οι παρακάτω κανόνες θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις την εμπειρία του θηλασμού, που τόσα οφέλη έχει να προσφέρει στο μωρό σου αλλά και σε εσένα:

1. Βάλε το μωρό στο στήθος σου να θηλάσει αμέσως μετά τον τοκετό. Δεν θα συμβεί τη στιγμή που θα βγει στον κόσμο αλλά λίγο μετά. Η στιγμή θα σου μείνει αλησμόνητη. 

2. Προσπάθησε τον αποκλειστικό θηλασμό, να παίρνει δηλαδή το μωρό μόνο το γάλα σου και όχι ξένο όπως λέγεται. Εάν όμως δεν το κατφέρεις για χ λόγους, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι κακή μαμά, σε καμία περίπτωση.

3. Μην δίνεις στο μωρό νερό, τσάι ή πιπίλα για τις πρώτες 40 μέρες.

4. Μην κοιτάς το ρολόι όσο θηλάζεις. Το μωρό θα θηλάσει όσο θέλει. Και ναι, μερικά μωρά απλά δεν ξεκολλάνε και αυτό είναι εξαντλητικό για μια νέα μαμά.

5. Βρες μια άνετη γωνιά στο σπίτι για τον θηλασμό, και χρησιμοποίησε τα ειδικά μαξιλάρια στα οποία τοποθετούμε το μωρό ή μαξιλάρια που θα συγκρατούν την πλάτη και τη μέση σου.

6. Μην ξυπνάς το μωρό για να θηλάσει. Εάν πεινούσε να είσαι σίγουρη ότι θα ξυπνούσε μόνο του. Εάν όμως νιώθεις το στήθος σου γεμάτο, μπορείς να αντλήσεις γάλα, ώστε να του το δώσεις (ή να το δώσει κάποιος άλλος) την επομένη. 

7. Μην απομονώνεσαι την ώρα του θηλασμού, κυρίως αν σκοπεύεις να θηλάσεις για αρκετούς μήνες. Μπορείς να δέχεσαι φίλες σου ή να πηγαίνεις έξω σε μέρη που γνωρίζεις ότι μπορείς να θηλάσεις χωρίς πρόβλημα. 

8. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις προβλήματα (οι ρώγες σου πονάνε, το μωρό κλαίει αν και τρώει, κ.ά.), μην βασιστείς σε όσα σου λένε άλλες μαμάδες ή η μαμά και η πεθερά σου. Πάρε τηλέφωνο τον γυναικολόγο σου ή τη μαία σου και ζήτησε βοήθεια.
  

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.