Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Να γιατί πρέπει να τρώμε όλοι μαζί

Μια οικογενειακή συνήθεια που αξίζει να επανέλθει, ή και όχι.



Ελάχιστες οικογένειες έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται το μεσημέρι όλοι μαζί στο σπίτι και να τρώνε παρέα. Σπιτικό φαγητό. Οικογενειακό τραπέζι. Χμ, σαν throwback από τα παλιά ακούγεται, όταν οι μαμάδες δεν δούλευαν και στις 2 το μεσημέρι το τραπέζι ήταν πάντα στρωμένο.

Στη δική μου οικογένεια δεν υφίσταται αυτό αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να τρώμε μαζί τα βράδια ή τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου. Και φυσικά τότε δεν ισχύει το «όταν τρώμε δεν μιλάμε και το πιάτο μας κοιτάμε». Και θα μιλήσουμε, και θα γελάσουμε, και τις μπουκιές μας θα καταπιούμε. 

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, όσα παιδιά γευματίζουν τακτικά μαζί με τους γονείς τους έχουν μεγάλα οφέλη τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία. 

Και φυσικά αυτή είναι μια συνήθεια που χτίζεται για να φανούν τα οφέλη της. Ξεκινά δηλαδή από τη βρεφική κιόλας ηλικία και συνεχίζεται μέχρις ότου το παιδί γίνει ενήλικας και πλέον επιδιώκει σε συχνή βάση αυτό το ζεστό περιβάλλον της οικογένειάς γύρω από το τραπέζι. Στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν σταματά ποτέ. 

Ας μην γελιόμαστε όμως. Δεν είναι ο αριθμός των οικογενειακών γευμάτων που θα κάνει ένα παιδί υγιές και χαρούμενο. Είναι και η ποιότητα του περιβάλλοντος. Εάν δηλαδή οι γονείς τσακώνονται, βρίζονται ή κάνουν συνεχώς παρατηρήσεις στα παιδιά τους ενώ είναι όλοι καθισμένοι στο τραπέζι, ειλικρινά, ποιο το όφελος;

Εάν όμως μιλάμε για σχετικά ισορροπημένους ενήλικες (λέω σχετικά γιατί 100% κανείς μας δεν είναι...), το να φάμε μαζί είναι μια τέλεια ευκαιρία να πούμε τα νέα μας, να συζητήσουμε για κάτι που έγινε, να ακουστούν οι απόψεις όλων, να σχεδιάσουμε εξορμήσεις, να φανούν τα συναισθήματα μπροστά στα πιάτα μας. 

Αξίζει όμως να γίνει μια μεγάλη έρευνα από ελληνικά πανεπιστήμια για το γιατί η φράση «οικογενειακό τραπέζι» δεν είναι στη συνείδηση των περισσότερων από μας με όμορφες, γελαστές στιγμές αλλά με έναν εφιάλτη που θέλουμε να ξεχάσουμε ή να αποφύγουμε. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.   

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου