Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Όλο αλλάζει αθλήματα, κουράστηκα

Δικαιολογημένο ή όχι το παράπονο της μάνας;



Διανύουμε την εποχή των δικαιολογητικών, των ιατρικών βεβαιώσεων, των πιστοποιητικών. Πολλά χαρτιά, τρέξιμο, κόπος, με απώτερο σκοπό να γράψουμε τα παιδιά μας σε κάποιο άθλημα.

Και εκεί που νομίζεις ότι έχεις μάθει τα κόλπα, τους ανθρώπους, τα μέρη, τις διαδρομές, το παιδί σού ανακοινώνει ότι όχι, φέτος δεν θέλει να κάνει ρυθμική αλλά στίβο. Δεν του αρέσει πια το μπάσκετ και θέλει πολεμικές τέχνες.

Τρέχα τώρα να βρεις τους καινούριους συλλόγους, τα νέα δικαιολογητικά, τα καινούρια προγράμματα. Τρέχα, μάνα, τρέχα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μέσα σου σκέφτεσαι: Πόσο αναποφάσιστο είναι πια αυτό το παιδί μου; Πότε θα βρει το άθλημα/την δραστηριότητα που θα του αρέσει; Είναι λογικό να θέλει να δοκιμάζει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα;

Ναι, είναι λογικό. Από τη μια, σκέψου ότι κάτι δεν πήγε όπως το περίμενε στο άθλημα που έκανε πέρσι. Από την άλλη, το παιδί μεγαλώνει, αλλάζει, μαθαίνει να ακούει το σώμα του, βρίσκει σιγά σιγά τις προτιμήσεις του. Αλλά για να καταλήξει σε αυτές, θέλει να δοκιμάσει. Να δει, θα του αρέσει; 

Το ότι αλλάζει γνώμη και προτίμηση δεν καθιστά το παιδί αναποφάσιστο. Εξάλλου, δεν μπορείς και δεν πρέπει να του επιβάλλεις εσύ κάτι, μόνο και μόνο γιατί, π.χ. ήθελες πάντα να κάνεις χορό και οι γονείς σου δεν σε άφηναν. Το παιδί θα αποφασίσει μόνο του. Εάν μπορούσε να πάει και να γραφτεί και μόνο του, θα το έκανε. Εάν μπορούσε να πηγαινοέρχεται και μόνο του, επίσης θα το έκανε. 

Μέχρι τότε, τρέχα, μάνα, τρέχα. Και να είσαι χαρούμενη που το παιδί σου δεν βαριέται αλλά τουναντίον του αρέσει να δοκιμάζει και, φυσικά, να ασκείται. Δεν το κάνουν όλα τα παιδιά, να το ξέρεις. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε