Το μωρό μου κλαίει συνέχεια, τι μπορεί να φταίει;

Mια έμπειρη μαία, μας μεταφέρει τις πολύτιμες γνώσεις της

Τζίνα Σπάρτακου

 Ένα μωρό κλαίει γιατί μπορεί να πεινάει, να έχει λερωθεί ή να πονάει (να έχει κολικούς). Τις περισσότερες όμως φορές κλαίει γιατι έχει ανάγκη την αγκαλιά της μαμάς του! Εχει ανάγκη από ψυχική και συναισθηματική τροφή!

Πρώτα λοιπόν ελέγχουμε μήπως είναι λερωμένο και αλλάζουμε την πάνα. Στη συνέχεια το βάζουμε να θηλάσει. Αν παρόλα αυτά συνεχίzει να κλαίει, μπορεί απλά να θέλει την αγκαλιά μας γιατί μόνο εκεί μπορεί να ηρεμήσει! Μην φοβάστε οτι θα κακομάθει με τις πολλές αγκαλιές! Η αγκαλιά και το χάδι δεν έβλαψαν κανέναν! Αντίθετα, αν κλαίει και δεν πάμε αμέσως να το ηρεμήσουμε, τότε του δημιουργείται μια ανασφάλεια ότι δεν είναι κάποιος κοντά του να το φροντίσει. Έτσι μαθαίνει να αμφιβάλει για την υποστήριξη εκείνων που είναι εκεί για να το υποστηρίζουν. Μέσα του κλονίζεται ο μεταξύ τους δεσμός και διαρκώς ανησυχεί.

Πριν από κάποια χρόνια άκουσα στην τηλεόραση μια πολύ γνωστή Ελληνίδα παρουσιάστρια που έλεγε πως όταν ήταν μωρό και έκλαιγε γοερά οι διάσημοι γονείς της, που δούλευαν νύχτα-μέρα, την έκλειναν στο μπάνιο μόνη της γιατί διέκοπτε τις συζητήσεις και τον ειρμό των σκέψεών τους… Απαράδεκτο!

Πάρτε λοιπόν άφοβα το μωρό σας αγκαλιά, ξεντύστε το και ακουμπήστε το γυμνό πάνω στο δέρμα σας (skin to skin), χαιδέψτε το, μιλήστε του. Δεν φαντάζεστε πόσο μπορεί να ηρεμεί μόνο με την φωνή και το χάδι σας! Αφήστε το στην αγκαλιά σας και εκείνο θα σας δείξει τι ακριβώς θέλει!

Αν κάθε φορά που κλαίει το μωρό σας, σας κυριεύει η αγωνία και ο φόβος οτι κάτι δεν κάνετε σωστά, να ξέρετε οτι το μωρό σας εισπράττει το άγχος σας και κλαίει ακόμη περισσότερο! Σιγά σιγά θα μάθετε γιατί ακριβώς κλαίει και ποιές είναι οι ανάγκες του. Το μωρό με το κλάμα του θέλει απλά να επικοινωνήσει μαζί σας. Δεν έχει άλλο τρόπο επικοινωνίας.  Το κλάμα είναι η πρώτη του γλώσσα!

Ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του και θυμηθείτε: εξαρτημένα μωρά, ανεξάρτητοι ενήλικες! Δηλαδή, τα μωρά που είναι συνέχεια στην αγκαλιά της μαμάς τους, ως ενήλικες διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γιατί έχουν εισπράξει αποδοχή, επιβεβαίωση, ασφάλεια και αγάπη.´´ 

 

babyin.jpg

 

Η κ. Σπυριδούλα Νεοφύτου, είναι μαία Msc- PhDs Προϊσταμένη στην Β’ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!