Μαμά πώς γεννιούνται τα παιδιά;

Η ερώτηση που φοβούνται όλοι οι γονείς… 

Νανά Χατζή

Τα παιδιά αρχίζουν να μας κάνουν αυτή την ερώτηση από την ηλικία των τριών περίπου ετών και τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε λέγοντάς τους όλη την αλήθεια.

Δεν είναι σωστό να λέμε αυτά τα παλιακά που ακούγαμε εμείς, ότι τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, ότι τα αφήνει κάποιος έξω από την πόρτα, ή ότι ο μπαμπάς έβαλε ένα σποράκι στην κοιλίτσα της μαμάς.

Η αληθινή απάντηση που θα δώσουμε στην ερώτησή τους βέβαια, θα πρέπει να είναι ωραιοποιημένη λεκτικά, για να μην τα σοκάρει ούτε σαν λόγος, ούτε σαν εικόνα και θα πρέπει να ενισχύσει αυτό που αισθάνονται τα παιδιά για την σχέση και την αγάπη ανάμεσα στον μπαμπά, την μαμά και εκείνα.

Μια πολύ τρυφερή και ειλικρινής απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι:

‘‘τα παιδάκια γίνονται από την μεγάλη αγάπη του μπαμπά και της μαμάς και από την επιθυμία τους να αποκτήσουν εσένα.’’

Έπίσης ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο που θα βοηθούσε πολύ το παιδί αλλά κι εμάς να ανταποκριθούμε σωστά στο θέμα αυτό είναι το  βιβλίο: ‘‘ Ο Περ, η Ίντα και το μικρούτσικο’’ των Φάγκερστρομ Γκ. και Χάνσον Γ. από τις εκδόσεις Ηράκλειτος. Είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο που περιγράφει σε μορφή συζήτησης την ιστορία του Περ και της Ίντα, που θα αποκτήσουν αδελφάκι.

Είναι κατάλληλο για παιδιά πάνω από 6 έως 9 ετών και καθώς είναι εικονογραφημένο τα παιδιά βλέπουν τις εικόνες κι εμείς μπορούμε να εξηγούμε με δικά μας λόγια την ιστορία. Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο που βοηθά στην εξοικείωση του παιδιού με το γυμνό σώμα του μπαμπά και της μαμάς, αλλά και διότι περνά στα παιδιά το μήνυμα ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα απολύτως φυσιολογικό και θετικό κομμάτι της ζωής μας. 

Για τα μεγαλύτερα παιδιά από 8 έως 12 χρονών εξαιρετικό είναι το βιβλίο‘‘Ας μιλήσουμε για το σεξ’’ του Χάρις Ρόμπι, από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares