Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Τα έφηβα παιδιά σου κοιμούνται πολύ αργά;

Kαι βέβαια το πρωί δεν ξυπνάνε… 


Τζίνα Σπάρτακου

Σήμερα τα παιδιά από την πρώτη δημοτικού, ακολουθούν ένα πάρα πολύ βαρύ πρόγραμμα. Οι έφηβοι δε, με τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το διάβασμα, είναι ακόμη πιο φορτωμένοι και αγχωμένοι. Τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία γυρνάνε πάρα πολύ κουρασμένα από το σχολείο και καθώς το προηγούμενο βράδυ δεν έχουν κοιμηθεί καλά, αναγκαστικά μπορεί να κοιμηθούν αρκετές ώρες το απόγευμα.

Η συνέπεια είναι το βράδυ να μην μπορούν να κοιμηθούν εύκολα, επειδή έχουν χορτάσει απογευματινό ύπνο και να φτάνουν να κοιμούνται στις 1 το βράδυ με το ζόρι. Επίσης όλοι ξέρουμε τι κάνουν οι 16χρονοι μέχρι τις 1 το βράδυ. Ανταλλάσουν μηνύματα και φωτογραφίες στο instagram με το φλερτ και τους κολλητούς τους και έτσι ξενυχτάνε. Αυτό είναι ένα φαύλος κύκλος που δεν έχει τελειωμό. Οι μαμάδες φωνάζουν και αγχώνονται, τα παιδιά εκνευρίζονται και όλο αυτή η εκτροχιασμένη κατάσταση δυσκολεύει τρομερά την ήδη δύσκολη καθημερινότητα. Δύο είναι οι λύσεις για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος του ξενυχτιού.

1. Όταν έρχονται από το σχολείο να κοιμούνται, αλλά μόνο 40 λεπτά αυστηρά και όχι δύο ώρες. Πρότεινε στο παιδί να βάζει ξυπνητήρι στο κινητό του και να μην το ξυπνάς εσύ, γιατί όταν πηγαίνεις εσύ στο κρεβάτι και το σκουντάς, νευριάζει… Έτσι και θα ξεκουράζεται όσο πρέπει και θα ρυθμιστεί το βιολογικό του ρολόϊ.

2 Βάλτε κάθε μέρα κατά τις 19.30 περίπου, μια αθλητική  δραστηριότητα που όταν τελειώσει, δεν θα  αφήνει κανένα περιθώριο για αυπνία. Όταν εκείνη την ώρα τα παιδιά είναι σπίτι και δεν διαβάζουν και δεν μπορείς να τους πάρεις την ταμπλέτα από το χέρι.

foto: woolcock institude, verywell health

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ