Τα έφηβα παιδιά σου κοιμούνται πολύ αργά;

Kαι βέβαια το πρωί δεν ξυπνάνε… 

Τζίνα Σπάρτακου

Σήμερα τα παιδιά από την πρώτη δημοτικού, ακολουθούν ένα πάρα πολύ βαρύ πρόγραμμα. Οι έφηβοι δε, με τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το διάβασμα, είναι ακόμη πιο φορτωμένοι και αγχωμένοι. Τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία γυρνάνε πάρα πολύ κουρασμένα από το σχολείο και καθώς το προηγούμενο βράδυ δεν έχουν κοιμηθεί καλά, αναγκαστικά μπορεί να κοιμηθούν αρκετές ώρες το απόγευμα.

Η συνέπεια είναι το βράδυ να μην μπορούν να κοιμηθούν εύκολα, επειδή έχουν χορτάσει απογευματινό ύπνο και να φτάνουν να κοιμούνται στις 1 το βράδυ με το ζόρι. Επίσης όλοι ξέρουμε τι κάνουν οι 16χρονοι μέχρι τις 1 το βράδυ. Ανταλλάσουν μηνύματα και φωτογραφίες στο instagram με το φλερτ και τους κολλητούς τους και έτσι ξενυχτάνε. Αυτό είναι ένα φαύλος κύκλος που δεν έχει τελειωμό. Οι μαμάδες φωνάζουν και αγχώνονται, τα παιδιά εκνευρίζονται και όλο αυτή η εκτροχιασμένη κατάσταση δυσκολεύει τρομερά την ήδη δύσκολη καθημερινότητα. Δύο είναι οι λύσεις για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος του ξενυχτιού.

1. Όταν έρχονται από το σχολείο να κοιμούνται, αλλά μόνο 40 λεπτά αυστηρά και όχι δύο ώρες. Πρότεινε στο παιδί να βάζει ξυπνητήρι στο κινητό του και να μην το ξυπνάς εσύ, γιατί όταν πηγαίνεις εσύ στο κρεβάτι και το σκουντάς, νευριάζει… Έτσι και θα ξεκουράζεται όσο πρέπει και θα ρυθμιστεί το βιολογικό του ρολόϊ.

2 Βάλτε κάθε μέρα κατά τις 19.30 περίπου, μια αθλητική  δραστηριότητα που όταν τελειώσει, δεν θα  αφήνει κανένα περιθώριο για αυπνία. Όταν εκείνη την ώρα τα παιδιά είναι σπίτι και δεν διαβάζουν και δεν μπορείς να τους πάρεις την ταμπλέτα από το χέρι.

foto: woolcock institude, verywell health

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares