Ένα καινούργιο μωρό έρχεται στο σπίτι...

Πώς θα το υποδεχτεί το μεγαλύτερο παιδάκι;

Τζίνα Σπάρτακου

Η Κλινική Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Σανδήλου – Γαβαλά, μας βοηθά να χειριστούμε το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν όλοι οι γονείς που έχουν ένα νεογέννητο μωράκι, είναι αν ζηλεύει το αδελφάκι του. Γενικά έχει επικρατήσει μια νοοτροπία, ότι το μεγάλο παιδί ζηλεύει το μικρό, με αποτέλεσμα ότι συμπεριφορά και να έχει το πρώτο παιδί, να την μεταφράζουμε ως ζήλεια. Έτσι αντί να ασχοληθούμε με την αλλαγή που έρχεται στην οικογένεια, κρίνουμε την συμπεριφορά του παιδιού και συνήθως η παρέμβασή μας είναι να το μαλώνουμε επειδή νομίζουμε ότι ζηλεύει…

Κι όμως το μεγαλύτερο παιδί δεν ζηλεύει, αλλά αυτό που του λείπει είναι η σχέση που είχε με τους γονείς του πριν έρθει το μικρό αδελφάκι. Όταν χτυπάει για παράδειγμα το αδερφάκι του, δεν το κάνει επειδή το ζηλεύει, αλλά επειδή θέλει να τραβήξει την προσοχή των γονιών και επιδιώκει να ξαναβρεί την αποκλειστικότητα που είχε.

Αντί λοιπόν να το μαλώνουμε ή να θυμώνουμε με την συμπεριφορά του, μπορούμε να το πλησιάσουμε και να του δώσουμε την προσοχή που μας ζητάει. Να προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε και μαζί του, κρατώντας μια ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο και το ενδιαφέρον που δείχνουμε για τα δύο μας παιδιά. Καθώς όμως το μωράκι έχει ανάγκη από πολύ φροντίδα και χρόνο, όλη αυτή η προσπάθεια εξισορρόπησης γίνεται αρκετά δύσκολη και εδώ είναι που ο ρόλος του πατέρα γίνεται διπλά σημαντικός!

Η πορεία αυτή δεν είναι εύκολη και η οικογένεια συνήθως περνά από πολλά σκαμπανεβάσματα. Πολλές φορές αυτή την πολυπόθητη ισορροπία την βρίσκουμε, μετά την χάνουμε και όλο πάλι απ᾽την αρχή. Κι εκεί που λέμε πώς το μεγάλο μας παιδάκι αγαπάει το αδερφάκι του, μετά συμβαίνει πάλι ένα θερμό επεισόδιο και απογοητευόμαστε…  Όλο αυτό γίνεται γιατί κι᾽ αυτό το παιδί, προσπαθεί να βρει την ισορροπία του και τον καινούργιο του ρόλο στην οικογένεια.

Το πιο σημαντικό πάντως, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι γονείς και όπως είπαμε πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια ισορροπία στο ενδιαφέρον και στο χρόνο που αφιερώνουν στα δύο παιδιά.”

foto: newborn.easynaildesigns, etsy, topfamilystocks

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares