Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

 

Με δύο μουσικά παραμύθια για όλη την οικογένεια

 



Δευτέρα σήμερα, προπαραμονή των Χριστουγέννων και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τους μουσικούς της Καμεράτας – Ορχήστρας των φίλων της μουσικής και τον Γιώργο Πέτρου, είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την πιο γιορτινή μουσική βραδιά για μικρούς και μεγάλους. Στο γιορτινό πρόγραμμα τρία εκπληκτικά μουσικά έργα «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Prokofiev, «Το καρναβάλι των ζώων» του Saint Saens και «Η Φαντασία πάνω στο τραγούδι Greensleeves»  του Vaughan Williams.

O Λάκης Λαζόπουλος θα είναι ο αφηγητής σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μικρών και μεγάλων, στο συναρπαστικό μουσικό παραμύθι, ενώ η γνωστή Ορχήστρα θα παρουσιάσει επίσης το περίφημο παραμύθι «Το Καρναβάλι των ζώων». Το εορταστικό πρόγραμμα της βραδιάς συμπληρώνεται από μια σύνθεση-μινιατούρα: « Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves»».

 

 

Τα έργα

«Το καρναβάλι των ζώων» είναι μια «ζωολογική φαντασία», όπως χιουμοριστικά τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Saint Saens. Αποτελείται  από μικρές εικόνες που περιγράφουν, με ευφάνταστο και κωμικό τρόπο, διάφορα ζώα σε έναν χορό μεταμφιεσμένων. Το έργο έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές ακροατών κάθε ηλικίας. Ακούγοντας τα εντυπωσιακά ορχηστρικά ηχοχρώματα της μουσικής και δύο πιάνα ως σολιστικά όργανα, μπορεί να «δει» κανείς το λιοντάρι ως βασιλιά των ζώων, τον ελέφαντα να λικνίζεται στον ρυθμό ενός βαλς, τις χελώνες να χορεύουν ένα βασανιστικά αργό καν καν, τις κότες να χαλούν τον κόσμο με τις φωνές τους, τα ψάρια να κολυμπούν σε ένα ενυδρείο, τον κούκο να λαλεί σε ένα δάσος, τους πιανίστες να μελετούν κακόφωνες ασκήσεις (κι αυτοί, κατά τον Saint Saens , ανήκουν στη συνομοταξία των ζώων...) και φυσικά τον διάσημο κύκνο να γλιστρά στα ήρεμα νερά μιας λίμνης.  

Το μουσικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους «Ο Πέτρος και ο Λύκος» γράφτηκε από την πένα ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα. Ο μεγαλοφυής Prokofiev, χρησιμοποιεί τα ηχοχρώματα της ορχήστρας ως μουσικές ταυτότητες για τον κάθε χαρακτήρα, ενώ, μέσα από την αφήγηση –ρόλο που έχει αναλάβει ο Λάκης Λαζόπουλος στη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτας – Ορχήστρας της Μουσικής– οι νότες και οι λέξεις μπλέκονται σε έναν μαγευτικό παραμυθένιο κόσμο.

«Η Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Vaughan Williams  είναι μια υπέροχη ορχηστρική μινιατούρα που γράφτηκε αρχικά από τον Άγγλο συνθέτη για την όπερά του Sir John in Love. Στα χέρια του Vaughan Williams , η πασίγνωστη λαϊκή μελωδία από την εποχή των Tudor μεταμορφώνεται σε ένα έργο γεμάτο λυρισμό και γαλήνιους ήχους που θυμίζουν στον ακροατή ποιμενικές σκηνές στη βρετανική ύπαιθρο.   

Αφήγηση | Λάκης Λαζόπουλος

Μουσική διεύθυνση | Γιώργος Πέτρου

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ