Επιστροφή στο σχολείο μετά τις γιορτές

Η ομαλή μετάβαση

Κωνσταντίνα Κύρκου

Διακοπές τέλος. Και όλοι ξέρουμε πως η μετάβαση από τις χαλαρές και ξέγνοιαστες μέρες των διακοπών, στην καθημερινή ρουτίνα είναι δύσκολη, άρα καλό θα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά από  να συνηθίσουν στην ιδέα ότι (δυστυχώς) οι διακοπές , κάποτε, φτάνουν στο τέλος τους.

Η προετοιμασία για την επιστροφή στα θρανία είναι απαραίτητη καθώς αποφεύγεται η «ψυχρολουσία» του πρωινού ξυπνήματος και της πρώτης μέρας στο σχολείο. Τα παιδιά συνήθισαν να ξυπνούν και να κοιμούνται πιο αργά, να περνούν όλη μέρα ανέμελα, χωρίς την υποχρέωση του διαβάσματος και γενικά το ωράριο τους να είναι ευέλικτο και χαλαρό. Λογικό είναι, λοιπόν, η ώρα του σχολείου να τους φαίνεται βουνό όσο πλησιάζει. Όμως ακολουθώντας τα παρακάτω tips η μετάβαση στην καθημερινότητα, θα γίνει παιχνιδάκι για όλη την οικογένεια και το πρόγραμμα τους μπαίνει ξανά σε ρυθμό.

  • Η επαφή με το βιβλίο. Στις διακοπές είναι σημαντικό τα παιδιά να διατηρούν μια σχετική επαφή με το βιβλίο. Και όπου βιβλίο, εννοούμε βιβλία εξωσχολικά που ενδιαφέρουν το παιδί. Ακόμα και τα παραμύθια, τα οποία θα διαβάσετε εσείς, βοηθούν το παιδί να μείνει κοντά στην ανάγνωση. Αν δεν μεριμνήσατε μέσα στις γιορτές για κάποιο από αυτά, δεν είναι αργά να το κάνετε από σήμερα, δίνοντας του να διαβάσει κάτι σύντομο που θα τραβήξει την προσοχή του.
  • Κάντε μικρές αγορές για το σχολείο. Πηγαίνετε μια βόλτα στα μαγαζιά, για μια καινούργια φόρμα που θα φορέσει στο σχολείο ή σε καταστήματα με σχολικά είδη, για καινούργια μολύβια, χρωματιστά στυλό, αυτοκόλλητα. Τα παιδιά θα ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν τις καινούργιες τους αγορές. Οι τελευταίες όμως να γίνονται προσεκτικά και με μέτρο!
  • Προετοιμάστε το παιδί, προτρέποντάς το να αφήσει τα δώρα των Χριστουγέννων στην άκρη και να ασχοληθεί με δραστηριότητες, κοντινές με αυτές της καθημερινότητας.
  • Μαζί με το παιδί καθαρίστε το δωμάτιο, συμμαζέψτε τα σκόρπια παιχνίδια, την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και προετοιμάστε το γραφείο για την ώρα της μελέτης.
  • Είναι σημαντικό από σήμερα, τα παιδιά να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο ώστε τα ωράρια του ύπνου να ξαναβρούν το ρυθμό τους.  
  • Τέλος, προετοιμάστε τα ρούχα και τη τσάντα του από το βράδυ, ώστε να γνωρίζει πολύ καλά πως την επόμενη μέρα το κουδούνι του σχολείου θα χτυπήσει.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares