Η πρόκληση του διαδικτύου

 

Κίνδυνοι και προφυλάξεις για το παιδί

 

Κωνσταντίνα Κύρκου

Οι συνήθειες των παιδιών αλλάζουν! Ακολουθούν  την (ταχύτατη) ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων και πώς αλλιώς, αφού η χρήση του διαδικτύου έχει μπει στην καθημερινότητα του παιδιού από μικρή ηλικία. Πράγματι, τα παιδιά από την ηλικία των 6 -7 ετών γίνονται εξερευνητές του διαδικτύου σε καθημερινή βάση.

 

 

Όμως το Ίντερνετ δεν είναι μόνο πηγή ανεξάντλητης γνώσης, που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να μαθαίνουν οτιδήποτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας και δημιουργίας γνωριμιών, ένας διαδραστικός χώρος παιχνιδιού και νέων εμπειριών. Επειδή είναι αδύνατο να μεγαλώσει το παιδί μακριά από το διαδίκτυο, οι γονείς οφείλουν να κάνουν μια ανοιχτή συζήτηση στο παιδί για το μέσο αυτό.

Με υπομονή και ειλικρίνεια εξηγήστε στο παιδί πως στον κόσμο του διαδικτύου, υπάρχουν άτομα που δεν θέλουν το καλό του και δεν υπάρχει λόγος να επικοινωνεί μαζί τους. Όπως ακριβώς υιοθετούν τον απαράβατο κανόνα να μην μιλάνε σε αγνώστους στην πραγματική ζωή, το ίδιο πρέπει να εφαρμόσουν και στα κοινωνικά δίκτυα.

 

 

Οι ώρες που πρέπει ένα παιδί να «τριγυρνά» στο διαδίκτυο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 10 εβδομαδιαίως. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να υπάρξουν όρια στην ημερήσια χρήση του από την αρχή.

Ποτέ μην «μαλώσετε» το παιδί λέγοντας του να μην μπει στην τάδε ιστοσελίδα. Αυτό και μόνο θα ξυπνήσει την περιέργεια του, ώστε να μπει. Αντίθετα συμβουλέψτε το να χρησιμοποιεί πάντα ιστοσελίδες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του.

Η επικοινωνία με το παιδί είναι το Α και το Ω σε όλα τα ζητήματα, οπότε πρέπει να είστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση μαζί του. Αν το παιδί έρθει σε εσάς έχοντας κάποιο τέτοιο πρόβλημα ή απορία σχετικά με τον διαδικτυακό χώρο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απαντήσετε ήρεμα, αντιμετωπίζοντας μαζί το πρόβλημα του.

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares