Μιλώντας στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό

H Parenting coach Νάντια Γεωργίου δίνει τα φώτα της

Νάντια Γεωργίου

Αυτές τις μέρες η 7χρονη κόρη μου θέλει συνέχεια να παίζουμε νοσοκομείο. Κάνουμε τις νοσοκόμες και βοηθάμε τους ασθενείς που μπαίνουν στο χειρουργείο για τον κορωνοϊό. Στην αρχή δεν σωζόταν κανείς, πέθαιναν όλοι. Κάτι έπρεπε να κάνω, σκέφτηκα, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι. Σαν αρχινοσοκόμα που ήμουν άλλαξα την ιστορία και πλέον όλοι θεραπεύονται. Ουφ!

Τα νέα για τον κορωνοϊό είναι παντού και τα παιδιά τα ακούν όλα. Οι νέες συνθήκες διαβίωσης, ο φόβος για αυτά που έχουν ήδη συμβεί αλλά και για «τα χειρότερα που έρχονται αν δεν προσέξουμε» τα επηρεάζουν άμεσα. Χρειάζεται να μιλήσεις στο παιδί σου με τρόπο που να το κάνει να αισθάνεται ασφαλές ώστε να μην φοβάται περισσότερο από όσο ίσως ήδη φοβάται. 

Τι κάνεις λοιπόν;

- Πρώτα-πρώτα συζητάς ανοιχτά για τον κορωνοϊό. Άλλωστε βλέπει κόσμο με μάσκες και γάντια. Ευκαιρία να μιλήσεις για προφυλάξεις αλλά και να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση αφού εσύ φιλτράρεις τις ειδήσεις.

- Δίνεις πληροφορίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου. Μίλα μαζί του για τις ανησυχίες του. Έχει ερωτήσεις, απορίες; Ρώτησέ το τι ξέρει, τι πιστεύει ότι θα γίνει αλλά και πως αισθάνεται για όλα αυτά. Απάντησε με ειλικρίνεια χωρίς υπεκφυγές.


- Αν εσύ έχεις ανησυχίες φρόντισε να ηρεμήσεις πρώτα και μετά να μιλήσεις με το παιδί σου. Ο πανικός δεν βοηθάει κανέναν.

 

 

- Επειδή τα παιδιά είναι εγωκεντρικά εύκολα μπορεί να νομίζουν ότι θα κολλήσουν τον ιό. Αν αυτό συμβαίνει με το παιδί σου καθησύχασέ το λέγοντάς του ότι τα παιδιά δεν κολλάνε τόσο εύκολα και επανέλαβε τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνει. Τα παιδιά αισθάνονται δυνατά όταν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν τον εαυτό τους.

- Ακολούθησε μια ρουτίνα ιδίως τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά. Αυτό τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας. Οι σταθερές ώρες γευμάτων και ύπνου βοηθούν τα παιδιά να είναι υγιή και χαρούμενα.

- Κράτησε ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας με το παιδί σου. Είναι οκ να παραδεχτείς ότι δεν τα ξέρεις όλα, ότι δεν έχεις τις απαντήσεις σε όλα και ότι θα το ενημερώνεις για τις σημαντικές εξελίξεις.

Θυμήσου, το παράδειγμα είσαι εσύ. Γι’ αυτό μένεις σπίτι!

Αν υπάρχει κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Για περισσότερες πληροφορίες για εμένα και τη δουλειά μου κάνε κλικ στο www.itsmylife.gr Γιατί η ζωή είναι δική σουAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares